App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Välling ?

Min dotter är snart 6 månader, hon äter 4 gånger om dagen och på kvällen får hon gröt + ersättning. Har tänkt att börja med med välling och undrar hur jag ska introducera det. Byta ut en skopa ersättning mot välling tills det bara är välling ? Men sen så har jag hört att man bara kan ge välling 3 ggr om dagen ? Är väldigt förvirrad. Tacksam för svar

2013-11-25
Vero7
Vero7
Barn på 2 år och 9 månader

Välling är egentligen totalt onödigt - och innan någon protesterar så ja, min dotter har fått välling, är dock kluven till hur jag gör med nästa barn.

Välling uppfanns i Sverige som avvänjningsmat, och sen fattade barnmatsindustrin grejen, började industritillverka, och för flaska (innan gavs det med sked) så barnen började dricka mycket större mängder än de gjorde innan. Vällingen beskylls för att alltfler barn fått problem med gluten, då man hade stora mängder gluten i under en period. Majsvälling - majs är för majoriteten av barn väldigt stoppande mat - så i den grad att det inte ens längre rekommenderas (som tidigare) att ges vid magsjuka/diarré. Det blir stora mängder kolhydrater barnen får i sig, och 3 mål är som skrivet det rekommenderade för att man inte ska konkurrera ut annan mat, vilket leder till sämre näringsupptag och även, som någon också skrev, är en ökad risk för fetma (minns inte heller var jag läste det).

Sen kan man ju också fråga sig hur det kommer sig att det bara är här välling anses fylla ett behov?

Kritiserar inte någon, har som sagt gett välling själv. Men det skadar inte att ha informationen innan man sedan gör valet för sitt/sina egna barn.

Sen kan jag tillägga att semper (?) blivit anmälda för vilseledande reklam, då de hävdar att deras välling automatiskt ger bättre nattsömn. Någon dom har jag inte hört något om, men det har i alla fall uppmärksammats vilket är bra. Väldigt få barn under året sover ostört hela nätterna. Och för många fortsätter det under fler år också.

2013-11-27
ChildofJune
ChildofJune

Provade lite välling igår, hon fick ont i magen. Så jag fortsätter med gröten :) hon älskar verkligen gröt, hon har fått det sen hon var 4 månader. Får testa välling senare.

2013-11-27
Vero7
Vero7

Vår 7,5 mån fick först smakportioner av mat +ersättning efteråt tills hon blev mätt. På kvällen lite gröt och ersättning. Numera äter hon större portioner, men avslutar fortfarande med ersättning. Efter gröten får hon välling innan läggning, sen tandborste och läggning. Hon äter: mellan 4.30-6.30 nattmål dvs ersättning. Ca 7 frukost tex smörgås och ersättning. Ca 10-11 tidig lunch med frukt efter sen ersättning. Ca 14 fika tex frukt, smörgås och ersättning. Ca 16 tidig mat ingen ersättning. Ca 18 gröt. Ca 19 välling. Eftersom det är tre täta mål på kvällen skippar vi ersättningen

2013-11-26
solskensmamman
solskensmamman

Får hon bara gröt på kvällen ? Ingen ersättning ? Hur mycket gröt ? Ursäkta alla frågor men har lite svårt att få ihop allt :) vad man ska ge och hur mycket. :)

2013-11-26
Vero7
Vero7

Får hon bara gröt på kvällen ? Ingen ersättning ? Hur mycket gröt ? Ursäkta alla frågor men har lite svårt att få ihop allt :) vad man ska ge och hur mycket. :)

2013-11-26
Vero7
Vero7

CissiL: vad har du för extra fett i i gröten? Och hur gammalt är ditt barn? Nyfiken :)

2013-11-26
Aleona
Aleona
Barn på 3 år och 5 månader

Ne de är klart :) men hon har börjat med att hon inte vill ha ersättningen. Spottar ut den.

2013-11-26
Vero7
Vero7

Vet inte riktigt hur jag ska göra, sluta ge gröt på kvällen och istället ge välling? Hmm, svårt de här :/ eller kanske börja med gröt från 6 månader, då kanske hon sover bättre och blir mättare. Vill inte börja med två nya saker med en gång.

2013-11-26
Vero7
Vero7

Vi gjorde 1dl välling i en flaska och i början fick sonen halva det o ersättning resten, sakta men säkert ökade vi!

2013-11-25
jessicamalin
jessicamalin

Min dotter är med 6 månader var på BVC på 6 månaders kontrollen och frågade ang välling.. Då min dotter äter gröt morgon och kväll redan sa hon att välling ej behövs om jah inte vill. För välling och gröt är samma ska ungefär.. Bara stt välling skakas och ges i flaskan och gröt ges med sked. Så det är nog mer upp till dig vad du själv tycker..

2013-11-25
Aleona
Aleona
Barn på 3 år och 5 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...