App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Föräldrapenning

Börjar bli dags att planera min och sambons föräldrapenning... Inte helt lätt.. Barnet är beräknat att komma i slutet av januari. Och min förhoppning är att vara hemma till januari om ett år och sen ska pappan få ta över till mars/april. Någon som vet hur man kan tänka för att på bästa sätt få dagar och pengar att räcka till? Läste om att jag tex kunde ta ut två dgr/vecka å han tre (fre, lör, sön).. Känner mig lite lost i allt och vet inte riktigt hur jag ska tänka för att få ut mest möjliga pengar/månad men ändå kunna vara hemma så pass länge.. Något tips?

2013-11-22
madz11
madz11

Känns väldigt onödigt att ta föräldraledigt på lör och sön när man är hemma i vilket fall. Då förlorar man en massa tid då man kan ha barnet hemma. Eller om man vill vara långledig tillsammans över sommaren och dyligt.

2013-11-24
burtonmamma
burtonmamma
Barn på 3 år och 11 månader

Madriz, dela två dagar vars per vecka kan man ju göra tex efter 7-8 mån eller ett år. Många tänker inte på den möjligheten. För många passar det bättre att man är hemma växelvis, men man tänker bara inte på det. Givetvis gör man det som passar bäst!

2013-11-24
solskensmamman
solskensmamman

Varianten! Dumtelefon... Inte vara, skulle det stå!

2013-11-24
solskensmamman
solskensmamman

Burtonmamma - man behöver ju som sagt varianten vara hemma heltid. Räkna på vad ni ev förlorar ifall han är hemma fredag (20 procent löneavdrag) och samtidigt tar ut fre, lör, sön med högnivådagar. Om han har så mkt i lön att ni förlorar 13 500 kr på att han är hemma en enda månad, så borde ni ändå tjäna på att han tar ut dagarna så och du är hemma utan att ta så många dagar per vecka första året.

2013-11-24
solskensmamman
solskensmamman

Jämnställdhetsbonus stor? Det man får i bonus förlorar vi på att min man är hemma bara en månad. Så det lönar sig absolut inte för alla att dela lika.

2013-11-24
burtonmamma
burtonmamma
Barn på 3 år och 11 månader

Jag går i skolan i vanliga fall och kommer stt ta studieuppehåll, därför var planen att han skulle ta ut föräldradagar under helgen :) sen har jag plannerat att amma vilket kanske kan göra det svårt för han att vara ensam med barnet. Men tack för tipsen! :)

2013-11-24
madz11
madz11

Det kan vara trevligt att dela på ett annat sätt tex att du jobbar 2 dagar per vecka och partnern 2 dagar per vecka. Så får ni båda ha ansvar ensamma för barnet, men ingen av er blir helt utanför arbetslivet. Man kan behöva lite av varje! För oss passar det att den ena jobbar mån, tis och den andre tors, fre. Då får vi mkt hemmatid tillsammans och lite arbete vars.

2013-11-23
solskensmamman
solskensmamman

Och den som har högst SGI bör ta ut SGI-dagar, den som har lägst SGI bör ta alla lågnivådagarna. Så den med högst lön/SGI tar 240 SGI-dagar och den andre tar ut 150 SGI-dagar och 90 lågnivådagar. Så får man max jämställdhetsbonus och mest pengar per dag

2013-11-22
solskensmamman
solskensmamman

Och se till att dela exakt lika. Jämställdhetsbonusen är så stor att i princip alla tjänar på att dela lika. Så din tanke att ta ut jämt redan från början är mkt smart!

2013-11-22
solskensmamman
solskensmamman

Hållet med Solskensmammab, och kolla med era fack om ni har rätt till föräldralön från arbetsgivaren under någon del av föräldraledigheten. Jag var statligt anställd under min andra föräldraledighet och hade då rätt till 10% av min lön under de första 360 dagarna jag var föräldraledig. Det sparade jag in några föräldradagar på:-) Pappan hade inte rätt till någon sån ersättning.

2013-11-22
Isabelle _
Isabelle _

Spara dagar första året! Ta ut så lite ni kan då, för sen måste man ha inkomst 5 dagar per vecka tex FP eller lön eller blandat

2013-11-22
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...