App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

clementiner

Ja jösses vad jag trycker i mig clementiner. Skojar inte om jag käkat ett 10 tal bara idag. Och mer lär det bli också. Men har dock fått magknip och blivit lös i magen. Kan man få dessa symptom om man överkonsumerar clementiner/andra citrus frukter?

2013-11-05
lillalelin
lillalelin

ja, de innehåller ju syror som kan irritera magsäcken och tarmarna.

man kan även få sk apelsinileus, vilket är ovanligt men förekommer om man äter mkt stora mängder citrusfrukter, när min mamma jobbade på sjukhuset fick de in en äldre dam med detta. Hon åt mkt citrusfrukter varje dag, flera kilon!

saxat från västra götalands regionens hemsida:

Man kan få tarmvred av att äta apelsiner! – Ja. Det finns något som heter apelsinileus. Ileus innebär att ”transporten” av tarminnehållet mot ”utgången” har upphört. En av anledningarna till detta kan vara ett mekaniskt hinder. Det är det vita ”skelettet” på apelsinen, det som sitter under skalet och mellan fruktköttet, som kan ställa till det. Det har en sådana konsistens att det kan bilda en boll i tarmen och fånga upp matrester och stoppa upp. Små barn, som har mindre utrymme i tarmen, kan råka ut för detta, men det är mycket ovanligt. Man kan lugnt fortsätta äta apelsiner.

2013-11-05
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...