App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Det här med dagis/dagmamma..

Sitter här med liiiite ångest.. Valt det nybyggda dagiset i våran stad och med bra pedagoger. Men eftersom sonen blir stirrig, rädd och skriker av för mycket människor eller höga ljud blir jag nu osäker.. Velade ju länge mellan dagis och dagmamma och nu kanske jag har ångrat mig. Dagmamma kanske är bättre? Eller vänjer han sig på dagis? Om jag skulle välja om till dagmamma, får han en chock när han kommer till förskoleklass? Lite vägledning och lugnande tack ;)

2013-11-03
jessicamalin
jessicamalin

Jag ville ha vägledning och lite lugnande och positiva svar, inget tjat om att jag ska tuffa till mig. Gör inte saken bättre precis.

2013-11-04
jessicamalin
jessicamalin

Men har man VALMÖJLIGHETEN att välja dagmamma (och få plats när man önskar) så är väl det bättre och mer skonsamt mot barnet än att tvinga barnet att må dåligt? Eller tänker jag helt galet nu? Som nån annan skrev, man kan ju välja fsk nåt år senare, när barnet mognat och vuxit till sig lite.

Min stora hade blöivit knäckt av en fsk när hon började i barnsomsorgen, pga mängden barn, hon hade inga som helst problem med att vi lämnade henne, men hon funkade inte i grupp och blev nästan helt apatisk i barngrupper, de behövde itne ens vara särskilt stora, så att vi hade möjlighet att sätta henne hos dagmamma har gjort enorm skillnad, idag 2 år senare skulle hon funka jättebra på en fsk.

2013-11-04
Yrwen
Yrwen

Jag ska undersöka detta! :)

2013-11-04
jessicamalin
jessicamalin

Vi var och hälsade på på 2 olika ställen innan vi valde till stora, så det rekommenderas varmt.

2013-11-04
Yrwen
Yrwen

Yrwen: Det vore ju en toppen ide, jag ska absolut undersöka om man kan hälsa på! Tack!! :)

2013-11-04
jessicamalin
jessicamalin

Catpuss: Handlar inte om att jag behöver tuffa till mig, du känner absolut inte mig så det där var HELT fel. Men när det kommer till sonen är jag inte lika tuff som annars. Sist jag skulle lämna sonen hos svärmor och svägerska grät han och skrek mamma och jag bröt ihop i bilen. Han hade ropat på mig i över 2 timmar.. Så när det gäller det är jag rätt otuff.

2013-11-04
jessicamalin
jessicamalin

Mitt tips är att hälsa på (vilekt kanske är svårt om det är nybyggt) men då kan man se hur barnet beter sig, se om det är helt otänkbart med dagis eller ombarnet i fråga vämnjer sig.

2013-11-04
Yrwen
Yrwen

Tack för era svar, blev något lugnare.. :) Men då kanske jag står kvar på förskola och funkar det verkligen inte så hoppas jag att det går o byta! Jag vill inte ha en gallskrikande unge och som jag sen inte kan lämna utan att det blir skrik och gråt.. Då bryter jag ihop. :(

2013-11-04
jessicamalin
jessicamalin

Jag personligen föredrar förskola, av ungefär samma anledningar som Norrlänning (bortsett från hundarna).

Och på frågan om en eventuell chock i förskoleklass... Ja, den risken finns absolut. Jag jobbar i förskoleklass och på fritids. Steget mellan förskola och förskoleklass/fritids är väldigt stort i sig. För barnen och kanske ännu mer för föräldrarna. Större barngrupper, lägre personaltäthet, mer tider att passa och fler obligatoriska moment under skoldagen. Bara att gå in när det ringer efter rasten, är inte alltid så lätt... Eller att själv hålla koll på sina vantar.

Min, visserligen begränsade, erfarenhet av barn som kommer till förskoleklass och inte gått förskola tidigare, är att steget då är ännu större. Rör det sig då om ett barn som lätt blir rädd och osäker, finns nog absolut risken att det blir en "chock". 

MEN om ditt barn börjar i förskola och det inte fungerar, finns förhoppningsvis möjligheten kvar att ändra er. Du har ju ett riktigt litet barn och ska ju inte utsätta honom för något han inte mår bra av, bara för att det kanske ska bli mindre problem med skolstarten om flera år.  Jag skulle rekommendera att testa förskola, men ha dagbarnvårdare som en öppen möjlighet om han inte verkar må bra där.

2013-11-03
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 1 månader

Skriv gärna era tankar!

2013-11-03
jessicamalin
jessicamalin
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...