App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Tecken på autism?

Hej! Har en kompis vars son är 1,5 år och hon börjar misstänka att han har autism.. Ni som har barn som har autism, hur har ni märkt det?

2013-11-01
jessicamalin
jessicamalin

Tack för att ni delat med er och kommenterat!

2013-11-28
jessicamalin
jessicamalin

Tänkte lite på det där med sen med talet. Min ena syster va rätt sen och tyvärr hade vi bekanta så va snabba å stämpla henne med diagnoser, då mycket för att vi har 2 systrar innan henne med autism. Hennes tal problematik visade sig va till viss del att vår bror gärna talade för henne på förskolan, han är äldre än hon. Sen hade hon svårt å få till ljuden, hon pratade liksom i näsan, visade sig hänga ihop med trånga tårkanaler å polyper bakom näsan som tryckte på å gjorde det svårt å få fram rätt ljud. Hon fick operera bort det å en del av halsmandlarna vid 4 års ålder å sen gick hon hos talpedagog å hade ett tag tecken som stöd i förskolan å hemma. Idag e hon 15 å man anar inget av hennes sena tal i små åldern. Bara ville dela med mig av det.

2013-11-27
ica_86
ica_86

Inom autismspekturmet finns tex torrets och Aspergers. Som andra har sagt så är barnet för liten för att ställas en diagnos på. Vi får inte glömma att alla barn utvecklas olika. Jobbar på förskola och har haft barn som vi i personalen upplevt ha vissa drag av autism tex att de inte visat empati och någon månad senare så har de varit en av de barnen dom visar mest. Barn med Austim undviker oftast att titta en i ögonen. De flesta säger att barn med autism inte vill ha beröring, i min erfarenhet stämmer det långt ifrån på alla. Möt barn som kommit fram springande och kramat en varje morgon och de har haft en fastställd diagnos. Om barnet går på förskola så är min rekommendation att föräldrarna bokar in ett samtal med personalen för att få en bild på hur barnet är där. De kommer även att säga att det är förtidigt för att börja en utredning men då kan föräldrarna iaf se om personalen upplever samma symptom som de gör.

2013-11-02
Duhittademig
Duhittademig

Vilka bra svar ni ger, hon tackar jätte mycket!

2013-11-02
jessicamalin
jessicamalin

Autism på flickor är ju ofta svårare att upptäcka, liksom ADHD. Killar är ju mer utåtagerande och kan märkas mer än flickor gör i samma ålder. Har själv som jag sagt här innan, lånat ett par böcker i ämnet Autism på biblioteket i våras och läst på, mycket intressanta böcker. Idag efter att vi varit på Bup så släppte exet av mig och dottern vid biblioteket så vi gick in och spelade lite Fia med knuff, sedan lånade vi lite böcker igen, några till dottern och ett par böcker till mig, i ämnet Autism, men även ADHD. Har även sökt på youtube om Autism, mycket bra klipp att se på där som förklarar svårigheterna på mycket bra sätt.

2013-11-01
pling75
pling75

Och som någon skrev, utredningar görs inte förrän fem år och uppåt även om man kan uppmärksamma signaler tidigare så vill man ändå invänta hjärnans utveckling.

2013-11-01
Tfarcher
Tfarcher

Tics låter ju som det är något med nervsystemet, antingen en otriggad reflex (enkelt att åtgärda i så fall, kommer oftast hos barn som inte ålat och krupit, alltså gått igenom de motoriska stadierna ) eller annat. Hur som helst borde det tas upp och diskuteras, små barn ska inte ha tics. I äldre år kan barn få tics av andra orsaker än neurologiska. Att barn inte gillar folk är ju också relativt vanligt och att talet är sent händer ju också (kan bero på hörselskad, öroninflammationer eller bara att han lär sig språket inne i huvudet först innan det kommer ut.) det är så lätt att placera barn i fack" idag, endera är det adhd och endera Aspergers. Hur det än är så är det viktiga att individen hanteras som den individ den är. Autistiska barn kan vara lite åt olika håll. En del är väldigt instängda i sig självs medan andra är utåtagerande. Det viktiga för dessa barn är ett ganska så inrutat liv där var sak har sin plats och tider och rutiner samma för varje dag.

2013-11-01
Tfarcher
Tfarcher

Oj vilket sjå! Skönt att ni har fått komma in nu! Massa lycka till!

2013-11-01
jessicamalin
jessicamalin

Vi var i en utredning av henne, men då den överläkare vi hade då inte kunde säga att; Hon har Autism eller ADHD, MEN jag kan inget säga, då blev vi så trötta både jag och mitt ex, så, efter att vi hade sista mötet med NP- teamet på dotterns skola i våras, så säger de två från NP- teamet själva; Hon är lite se i utvecklingen. Och ja, detta har vi vetat om länge, även skolpersonalen som jobbar med henne vet detta och alla våra turer utan resultat. I fjol höst slutade den läkaren vi haft och sedan dess har inte NP-teamet fått någon ny, varav vi valde att avvakta för en aktualisering tills det fanns en överläkare med igen, som kan utreda dottern nu. Äntligen är vi där nu efter dagens möte på Bup, då skolans rektor och psykolog även var med en stund, eftersom vår kurator på skolan inte själv kunde åka med, så nu är bollen i rullning och jag hoppas detta går fort nu, för jag själv tror att min lilla har Autism. Söker man på det och tänker på hur hon är i olika sammanhang osv så stämmer vissa saker in mycket bra och vissa lite mindre bra in på henne. Detta med en utredning utan resultat har varit som att "trampa vatten", dvs, vi har inte kommmit någonstans förrån nu. Den läkaren vi hade idag ska gå igenom resten av dotterns journaler och även vänta in resultat från ögonmottagningen så jag hoppas att vi kan få besked före nyår från Bup/ Np-teamet

2013-11-01
pling75
pling75

Ahaa okej, då ska jag säga att hon inte behöver oroa sig än! Okej, har ni inte fått gjort utredning innan eller gör dom inte det förrän en viss ålder?

2013-11-01
jessicamalin
jessicamalin

Är ju jättesvårt att säga om en 1½- åring har autism eller inte, det brukar de kunna se mer när barnen är från 3år och uppåt. Min lilla är 7½ snart och ska nu äntligen utredas om hon har någon diagnos eller inte, efter att vi avvaktat med fortsättning av utredning då NP- teamet inte haft någon överläkare, men nu så...

2013-11-01
pling75
pling75

Självklart är det normala barn, sa absolut inget annat! ALLA barn är unika och fina, ALLA! :) Hon tyckte att han var sen med talet, gillar inte mycket folk, och sen har lite tics för sig.. Jag har ju ingen erfarenhet så jag sa att jag skulle kolla lite med er här och hon tackar er för svaren! :)

2013-11-01
jessicamalin
jessicamalin

Hej!

Kika in på denna sida; www.autism.se där det finns mycket läsvärt samt googla på det och även kolla klipp på www.youtube.com om det.

2013-11-01
pling75
pling75

För att man ska få diagnosen autism måste typ tre personlighetsdrag av alla olika symptom som finns på autism avvika.

Min bror märkte på sin son för att han inte visade empati eller hänsyn till andra och att han inte lyssnar. Han hör bra, men svarar sällan på tilltal, "kom"-rop eller frågor. Han har svårt att förklara saker och skapar egna ord.

Dom har börjat habilitering nu när han är 5, jag tror inte man börjar tidigare.

Det räcker inte med att ett persolighetsdrag avviker för att dom ska få diagnosen utan de ska vara tex 3 av 8. (minns inte exakt) Några av dessa känner många igen från sig själv mer eller mindre och det behöver inte alls betyda att man har autism för det.

Google'a lite, det finns jättebra information.

2013-11-01
burtonmamma
burtonmamma
Barn på 3 år och 11 månader

I beteendet märks det också, Ibland jättetydligt och hos en del mer diffust

2013-11-01
Tfarcher
Tfarcher

Varför tror de det ? Autism har ett stort spektra. Görs inga bedömningar på så små barn eftersom hjärnan kan ändra om barnet har någon avvikelse så tidigt i livet. Jag har erfarenhet men inget kan säga exakt om just det barnet är autistiskt. Jag ser det på barn om de är det eller inte. De har något speciellt drag i ögon och ibland över hela ansiktet. Fullkomligt normala och intelligenta barn ;)

2013-11-01
Tfarcher
Tfarcher

.

2013-11-01
jessicamalin
jessicamalin
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...