App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Någon som har barn med Autism här inne?

Hej! Skulle vilja veta om det finns några här som har barn med Autism, då vår lilla dotter kommer utredas för Autism den kommande tiden. Jag försöker läsa på om det själv och en del saker stämmer bra och vissa saker mindre bra in på henne. Vore tacksam för svar från andra föräldrar som vet hur man får reda på om det är Autism eller inte osv. Tack på förhand!

2013-10-29
pling75
pling75

Hej igen! 

Fy så tröttsamt för er! :( 

Ja, vi fick som sagt hjälp via dotterns fröknar och även rektorn som frågade om vi inte skulle ta in skolkuratorn, och det gjorde vi. Kan säga att allt känns mycket lättare nu, vad hon än skulle få för diagnos. Det vi fått hjälp med i klassen för vår dotters skull är följande;

1 Hon är i sin klass, alltså inte i någon särskola, MEN har särskolans material att jobba med, samt tillgång till en dator som har anpassade program för henne 

2 Klasskompisarna vet om att min dotter har vissa svårigheter, och de är jätthjälpsamma mot henne. (Fröknarna som berättat detta för dem)

3 Hela stödteamet på skolan är inkopplat och skolkuratorn som fått igång hela NP- teamet som inte fick fram ett skit fram tills i fjol. Både vi föräldrar och skola vara trötta på att inte få veta något nytt efter varje möte med NP.

2014-01-31
pling75
pling75

Hej! Får jag fråga hur gammal hon är och vilka sorts resurser hon har fått som hjälp i skolan?

jag kämpar med skolan varje dag, vi vill att sonen ska ha mer hjälp men de har inte tid för honom. Har har ett uppmätt IQ som en som är fyra år äldre (detta fick vi höra för två år sen redan, han har ju utvecklats ännu mer sen dess) och han är super understimulerad i skolan då han hålls tillbaka i allt han tycker om. Har har svårt för samlingar, höga ljud men tvingas två ggr varje dag sitta med på samlingarna med 54 andra elever, han blir jätte orolig av det. "men han måste ju göra som dom andra" . Det tar evigheter att lämna för att han inte klarar av när alla barn trängs i hallen vid lämning och ingen har tid att ta emot honom på morgon. Så jag måste stanna i en kvart för avklädnad och sedan prata med honom tills samlingen startar. Han är helt vilse annars. Och jag har fler baen som sedan ska lämnas på dagis så att det blir långa morgonrutiner innan jobb..

har ni kontaktat skolkuratorn själva? Vi har inte träffat vår skolans än. Hop-teamet han är kopplat till har åkt ut till skolan (enkelresa på 8mil) och haft samtal men avståndet vi har till dom gör att det är svårt att ha en regelbunden återkoppling med skolan. I feb har vi fått en tid att prata igenom skolsituationen igen, hoppas vi kommer fram till nåt bra då.

2014-01-31
ballongvisp
ballongvisp
Bebis på 10 månader

Tack för era svar! :)

tuinka.. 

Ja, jag tror att min dotter har en form av autism, men nu väntar vi på alla respektive prover och ett besök till barnspecialisten så vet vi förhoppningsvis snart. Detta fick vi hjälp med att få igång under hösten då vi valde att få hjälp av skolkuratorn som visst satt en raket i NP- teamet som tidigar utrett dottern, dock utan resultat. Men nu hoppas vi snart få veta, både jag och exet. Det bästa är att skolan redan satt in de resurser som min dotter behöver för sin inlärning, och de är på vår sida vilket känns mycket bra :) Kommer uppdatera när jag fått veta om denna underbara dotter har autism (vilket jag själv tror). Tacksam för mer tips om ni har :)

2014-01-31
pling75
pling75

Hej, vår son har diagnos inom autism-spektum.

man" delar upp autism i olika grader" som vi har fått det förklarat för oss. Alla barn är olika inom sina diagnoser. De som har en uttalad autism klassar in på alla punkter. Min son har ett väldigt utvecklat intellekt och språkbruk, han är som en 4e klassare i skrivning o matte.(han går i förskoleklass) men socialt är han efter som en 3åring. Ögonkontakt funkar stundvis men är väldigt obehagligt, han läser inte kroppspråk lr ansiktsuttryck. "kan inte läsa mellan raderna" saker som 'men ser du inte att jag är upptagen' uppfattar han inte som ett 'vänta på din tur' som andra kan tolka. Kan istället svara, JA, Och fortsätter att avbryta . Jag sa inte rakt ut, jag är upptagen och du måste vänta tills jag är färdig med mitt innan det är din tur. Svara på tilltal övar vi på. Hälsa tillbaka, säga hejdå,tacka för sig, sluta avbryt, öva sociala sammanhang, är saker som inte kommer naturligt för honom och är en daglig övning för hela familjen och omgivningen.

de som utreder din dotter kan sin sak, fråga dom om alla dina funderingar. Vi fick diagnosen efter två år av utredningar då han inte passar in i den typiska mallen.men det går inte bortse att han är annorlunda. Som förälder känner du ditt barn bäst, lägg fram allt du oroar dig för så kommer du får hjälp och tips att hantera din oro och få vardagen att fungera så bra som möjligt efter hennes förutsättningar. Kan prata mycket om min son du märker och skriver gärna mer om du undrar nåt. Enbart våra närmsta vet om hans diagnos och dem som behöver veta inom vården. Själv vet han inte om nåt då vi inte vill oroa honom och undvika att han placerar sig själv i ett fack som annorlunda. Hur gärna man en vill skrika ut på facebook att jippi han gick med på att gapa hos tandläkaren och bröt inte ihop förrens de tänkte ta bilder!! För andra är sånt normalt, för oss ett stort steg! Jag blir så stolt över hans småsteg men vill inte hänga ut honom då det känns kränkande.. Och kag hoppas att det hjälper honom i framtiden. Att han intr vet nåt förrens det behövs..

fråga gärna om du undrar nåt. Jag är full med frågor som ingen kan hjälpa mig med..

lycka till med dottern!

2014-01-29
ballongvisp
ballongvisp
Bebis på 10 månader

Hej! 

Tack för länken, ska kolla den sedan. :) 

Ja, nu hoppas jag få veta en gång för alla om hon har någon diagnos eller inte, då det innan har varit som att "trampa vatten", dvs, att man inget fått veta.

2013-10-29
pling75
pling75

http://www.autismforum.se/gn/opencms/web/AF/Vad_ar_autism/ bra hemsida med väldigt detaljerad och bra information. Hoppas det går bra med din dotter!

2013-10-29
caan
caan
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...