App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Sova på mage?

Har en 3 månaders bebis som älskar att sova på mage. Jag vet att dom ska sova på rygg och var jättenervös i början för att han ville sova på mage. Han somnar i princip aldrig på rygg o han trivs bäst på mage o somnar så gott då. Jag vill ju de bästa för honom o vill inte heller tvinga honom att ligga på rygg.. Har funderat mkt på detta, hur farligt är det egentligen? Någon mer som har bebis som sover på mage eller är jag ensam?

2013-10-26
JennyRoxlin
JennyRoxlin
Barn på 3 år och 11 månader

Vad exakt är det som gör att det är farligt, på vilket sätt? Är det att det finns risk att barnet kvävs om hen inte vänder på huvudet för att andas och andas med näsan mot/på sängen? Eller något annat?

2018-02-23
Edisa87
Edisa87

Då måste jag då bara fråga, tycker ni alltså att det är bättre att jag låter min son ligga på rygg o skrika i flera timmar? Problemet är inte att min sömn blir rubbad, jag har inga problem med att vakna extra ggr men jag tycker synd att han ska behöva skrika bara för han SKA ligga på rygg :/ han får ligga på mage för sin egen del, för han trivs så och han bara skriker på rygg. Tänker på hans bästa faktiskt. Nu är de så också att han är väldigt stark så. Jag skulle aldrig riskera hans liv! Men andningslarm skulle nog va ngt att införskaffa. Fast han rullar runt av sig själv snart iaf, han är på god väg redan:)

2013-11-08
JennyRoxlin
JennyRoxlin
Barn på 3 år och 11 månader

Men det handlar om ca 6-7 månader barnet måste sova på rygg. Sedan kan de oftast rulla runt själva och väljer hur de vill sova. O 6-7 månader är inte mycket i jämförelse med resten av livet. Jag lät min dotter sova på rygg fast hon sov bättre på mage. Vågade inget annat. Nu är hon stor nog att snurra runt själv i sängen o hon sover oftast på mage. Tycker nog att man kan stå ut med att vakna några gånger per natt om det är för barnets säkerhet. Låt sedan barnet sova på mage på dagen när man har barnet under uppsikt. Eller som föregående skrev och som jag själv skrev tidigare, köp andningslarm om det är så viktigt att barnet ska sova på mage. Problemet löst!

2013-11-05
CissiL
CissiL

Verkar barnet sova bättre på magen så kam man väl köpa ett andningslarm?

2013-11-05
Burnit
Burnit

Anledningen till de starka reaktionerna är att jag, med många andra, inte kan förstå hur man som förälder medvetet kan utsätta sitt barn för livsfara. Det handlar faktiskt inte i första hand om störd nattsömn, utan det handlar om en onödigt risk för barnets liv.

Man kan inte alltid lita på sin magkänsla som förälder. Man får inte automatiskt superkrafter när man får barn. För att göra en drastisk, överdriven liknelse (men hur ska budskapet annars gå fram?) Man kan likagärna säga att man låter sina barn åka utan säkerhetsbälte för magkänslan säger att man aldrig kommer att krocka. Men det VET man inte!

Klart att man regerar när det finns människor som tar så lätt på detta när vetenskapen tydligt visat att magsovning ökar risken för PSD. Statistiken visar tydligt på så många färre fall per år sedan ryggläget började rekommenderas.

Jag sov också på mage som liten och har levt gott i 28 år - men jag skulle ALDRIG lägga något av mina barn att sova på mage. Hellre störd nattsömn än ett förlorad barn.

2013-11-05
ChildofJune
ChildofJune
Barn på 3 år och 9 månader

Mina två barn har också varit magsovare...nu är de 4 resp 2...jag var också nojig i början över detta...dock har vi aldrig samsovit med barnen, de har legat i egen säng bredvid min, ingen kudde, napp och täcket inte över skuldrorna...

Sedan känner du din bebis bäst och vet vad h*n klarar mina har varit ganska starka i nacken tidigt och kunnat vrida huvudet från sida till sida i magläge...

Frågan är om man vaknar när/om det skulle hända, det tar nog inte många sekunder/minuter innan barnet utvecklat bradycardi (låg puls) efter den inte fått luft...

Usch otäckt det där och rekommendationen är ju ryggläge av en anledning...

2013-11-05
Mumtotwo
Mumtotwo

man kan också lägga bebisen på sidan med kuddar aom stöd så de inte rullar över på mage.. så sov min lille tills han var 5 månader... använde amningkudden..

2013-11-05
emelie900308
emelie900308
Barn på 1 år och 10 månader

Tack på Gud så han lever nu fast jag är väldigt väldigt orolig och nervös. Just nu kl är 04.00 i natt och är vaken bara titta på honom om han andas eller inte. Jag vågar inte sova, jag är väldigt orolig

2013-11-05
inas
inas

Min son gillar sova på magen också så det har hänt hemsk händelse i natt, kl var 01.00 i natt min son la på mitt bröst/magen alltså hans magen mot min magen så jag hörde att han andas väldigt snabb först och plotsig kände jag han andas inte kanske det var några sekunder, det var hemsk , jag mådde väldigt dåligt, blåsande på hans ansikte , ropade på min man , jag så jag trodde att han dog

2013-11-05
inas
inas

Jenny: Tycker precis som dig. Jag litar på min magkänsla av att ha en nöjdare bebis som får sova som han vill och då blir det bättre sömn för oss alla här hemma. Visst jag vet om rekommendationen, men har försökt med att ha min son på rygg och det går inte. Så därför la jag honom på mage och då sov han som bäst. Som sagt så har jag pratat med Bvc ang det och ibörjan var hon emot det, men sen när hon såg hur stark han var i nacken sa hon att han fixar att ligga på mage och vänder huvudet så bra. Jag personligen tycker du ska lita på din magkänsla. Du känner din bebis bäst och vet hur hen fungerar. Ingen annan kan säga något ang det och hur du låter han ligga. Hoppas du fortsätter lita på din magkänsla och gör som du själv känner är bäst för er.

2013-10-28
trollflikka
trollflikka

Oj de va värst va detta orsaka konflikter. Trodde inte att vissa var så extremt fast i vad alla andra säger och ger sig på oss andra :( jag litar på min magkänsla. Undra bara om detta som sagt och tack för alla åsikter iaf. Tycker bara de är tråkigt att vissa blir så arga på detta o börjar nästan tjafsa. Ska inte fråga om något mer här då jag känner att det blev sånt tjafs utan pratar istället med BVC. Tack ändå till er som svara trevligt och förstår mig :)

2013-10-27
JennyRoxlin
JennyRoxlin
Barn på 3 år och 11 månader

Det blev sånt trist tjafs i tråden! Det är väl bara att konstatera att vetenskapen och forskning säger vad de kommit fram till o sen är det upp till var och en om de vaccinerar sig, röker sig blå, lägget barnet på mage, käkar e-ämnen, har datorn i knät u det graviditeten, strålar hjärnan med mobilen, tror på bibeln eller vetenskapen osv.

Svaret är att risken för plötslig spädbarnsdöd är större om barnet sover på mage (dock om bebis sover på dig så tar bebis din andning så då får den sova på mage, du upptäcker även väldigt snabbt om något andningsuppehåll skulle ske). Och som fortsatt svar på din fråga så kan varken vi eller någon läkare säga hur stor risk det är just för din bebis, man kan konstatera när det är ökad risk för vissa små men till oss andra kan vi ta råden och använda oss av dem eller skita i det och hoppas på att bebis överlever.

2013-10-27
Tfarcher
Tfarcher

Hahaha burtonmamma den var bra!!

2013-10-26
CissiL
CissiL

Samma här. Ibland bäddar jag till min bebis på golvet i bilen så får han ligga där och sova.

2013-10-26
burtonmamma
burtonmamma
Barn på 1 år och 9 månader

Jag hade samma som trollflikka, första veckorna sov hon dock på rygg, tills ja ansåg att hon va tillräckligt stark i nacken. Man kunde heller inte vända henne till rygg då hon vaknade väldigt fort igen. Knappt rygg går bra alls längre. Innan hösten åkte hon även på mage i vagnen, då hon inte åkte på rygg, och ut va ja ju tvungen att gå ibland, nu får hon dock inte göra de längre, då hon ligger på en långhårig fårfäll

2013-10-26
sandra988
sandra988

Norrlänning: vi pratade ang om att min son bara ligger på mage och att han sover så med. Hon såg hur stadig i nacken och höll sitt huvud jättebra, så det var på det sättet som jag fick godkännande av att han fick sova på mage fast han inte vände sig då. Och det var när min lilla kille var 1 månad. Klart man inte behöver fråga Bvc ang det. Det jag menade med det var att jag vågar ha min kille på mage. Tycker att allt handlar om magkänsla och hur man känner som föräldrer. Visst jag vet att barn inte ska sova på mage, men om barnet trivs på mage så ska man låta det sova på mage om man känner att barnet klarar det. Kan tillägga att vi hade en diskussion här hemma ang det där min sambo inte tyckte att han skulle sova på mage så vi la sonen på rygg. Efter ca 5 minuter vaknade han och gallskrek pga ryggläget. Så fort han låg på magen ingen somnade han om. Så därför har min kille sovit på mage sen han föddes. Och jag litar på min magkänsla och hur bra min son sover på magen!

2013-10-26
trollflikka
trollflikka

Burtonmamma: det är okej, tog det inte illa ändå :)

2013-10-26
trollflikka
trollflikka

Trollflikka - Jag blandade ihop svaren. Det var boken som surrade om att de får platthuvud av att sova på rygg inte du.

Jag skulle iaf inte vilja att mitt barn dog, inget alternativ jag skulle välja.

2013-10-26
burtonmamma
burtonmamma
Barn på 1 år och 9 månader

Boken 76: väldigt bra sagt!

2013-10-26
trollflikka
trollflikka

Burtonmamma: Min son sitter nästan aldrig i babysittern utan ligger ofta på sitt täcke på golvet på mage. Så här blir det inget platt huvud :) sen vet Bvc och läkaren om att han sover på mage och dem säger inget. Bvc har t o m gett sitt godkännande för att sova på magen

2013-10-26
trollflikka
trollflikka

Boken- Ursprungsfrågan i tråden var hur farligt det är att låta spädbarnet sova på mage. Hon nämner inget om samsovning, så hur farligt det än är har det inget med saken att göra.

Sen lägger många andra fram sina personliga prefernser som fakta, vilket kan vara ödesdigert i viktiga frågor som dessa. Råden från sjukvården är tydliga, det är vad jag har att säga.

Trollflikka - Om du inte har barnet i babysitter hela dagarna och låter hen tillbringa mycket vaken tid på mage, minskar risken för platthuvud.

Mitt barn får sin huvudform undersökt var fjärde vecka efter sugklockeförlossning. Han visar ingen tendens till platt huvud och sover på rygg. Läkaren säger att babysitter är en stor bov. Mitt barn har aldrig fått sitta i sådan. På dagarna sover han på sidan under uppsikt eller på mage på mitt bröst.

Jag skulle ställa dessa frågor till min bvc-sköterska och inte till oss "som vet bäst ;-)"

2013-10-26
burtonmamma
burtonmamma
Barn på 1 år och 9 månader

Nej, inte för hundra år sedan. Sedan man införde rekommendation om ryggläge i början på nittiotalet, dör 60-80 färre spädbarn färre i PSD varje år. Det är statistik som inte går att resonera bort. Det är ett välforskad område, ja rökning är också en riskfaktor, samt samsovning mm - men magläget är något som man kommit fram till med rejäl forskning, och ett resultat som är lika i samtliga länder som rekommenderar ryggläge. Hänvisar återigen till länken jag delade och i den (om jag inte minns helt galet) finns även länken till en artikel i läkartidningen där de diskuterar riskfaktorerna för PSD mer utförligt, med hänvisning till studier och vetenskaplig fakta.

2013-10-26
ChildofJune
ChildofJune
Barn på 3 år och 9 månader

När barnet kan vända sig själv så ärendet okej att bebis sover på mage

2013-10-26
Tfarcher
Tfarcher

Vår son fick somna på mage men sen vände vi honom. Risken för plötslig spädbarnsdöd är större om barnet ligger på mage och ligger ensam ute på balkongen (balkongen förmodligen för om det blåser för mycket när bebis sover så stänger sig näsan. Prova detta genom att blåsa i bebis ansikte så ser du art luftvägen stängs av, detta kan du prova när bebis är vaken. Läskigt). Bebis ska inte heller ligga för varmt. Risken är större för söner än döttrar osv, listan kan göras lång. Men varför riskera att låta bebis ligga på mage . När bebis somnat är det ju bara att vända :)

2013-10-26
Tfarcher
Tfarcher

Min lilla har sovit på mage sen jag ansåg att hon va tillräckligt stark för att klara av de, började med de pga magknip, och nu vägrar Hon sova på rygg, vaknar efter Max 30 min, ryggläge i babygymmet går bra ibland

2013-10-26
sandra988
sandra988

om madrassen är tillräkligt hård och bebisen sover utan kudde då är det ingen fara.

2013-10-26
Jul_Ka
Jul_Ka

ja min gör de ibland, men hon rullade själv åt båda hållen när hon var 3 mån så gick inte att stoppa.

2013-10-26
malinhb
malinhb

Men herregud vad alla blir hispiga när någon säger att deras barn sover på mage. Har själv en liten kille på 2 månader som bara ligger på mage, går inte att ha honom på rygg. Jag själv sov på mage när jag var bebis och det var riktlinjerna när jag var liten. Plötslig spädbarnsdöd kan drabba även dem som sover på rygg! Bebisar blir snabbt starka i nacke och kan flytta huvudet från sida till sida väldigt snabbt. Så jag säger låt han sova på mage om han bara vill det. En bebis som får sova skönt är en nöjd bebis. Och bebis är nöjd så är mamma och pappa nöjda!

2013-10-26
trollflikka
trollflikka

Jag hade INTE vågat låta mitt barn sova på mage. Iaf inte på natten. När min tjej var så liten lät jag henne sova på mage på dagen. Då låg hon i soffan och jag satt bredvid. Då hade jag stenkoll på henne. Men hade aldrig låtit henne sova så på natten. Det är livsfarligt! Köp andningslarm om det är så viktigt att ditt barn sover på mage

2013-10-26
CissiL
CissiL
2013-10-26
ChildofJune
ChildofJune
Barn på 3 år och 9 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...