App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Med andra barnet

Hej alla. Vi har en helt underbar, busig och glad flicka som blir ett år på måndag. Och nu är jag gravid igen. Klart vi blev glada men på ett sätt tänker jag om vi är taskiga mot vår lilla tös. Hon kommer vara 21 månader när barn nr 2 föds. Finns det någon här som har erfarenhet av att ha tätt mellan barn? Vår tös tycker det är jätte kul med andra barn men kanske inte om barnet tar upp mammas tid. Vad säger ni? Jag kommer verkligen inte göra abort men vill veta lite mer om just hur ert första barn var när nr 2 kom. Mvh Emma

2013-10-25
Bellaeika
Bellaeika
Barn på 3 år och 8 månader

Jag har 23, 17 och 22 månader mellan mina... Aldrig varit några som helst problem, ingen avundsjuka eller sånt. Dem är otroligt stolta över varandra! Yngsta är 7 månader och vi jobbar på femte (sista)
Jag var också orolig över första barnets reaktion inför syskon, den blev över förväntan!! Äntligen fick han en lekkamrat :)
Det var det bästa vi hade gjort!! För hela familjen.
Jag tror att allt handlar om hur vi föräldrar hanterar det. Låt äldre syskonet vara med att sköta om bebis. Köp en docka så ni har varsina bebisar...
Kommer bli kanon!! Lycka till!

2013-10-25
zmiley
zmiley
Bebis på 15 månader

Ska man lyssna på vad de rekommenderar inom barnpsykologin så ska det ultimata vara att ha 3 år mellan alla barn. Just för att den minsta ska få den uppmärksamhet och det stöd som behövs i utvecklingen. Sedan är de ofta så pass självständiga och trygga i sig själva att de klarar ett syskon. Väldigt täta barn konkurrerar ofta, och det finns även en del teorier om att det fortsätter upp i åldrarna och påverkar även i vuxen ålder, men det får stå för de där barnpsykologerna.

Personligen tror jag att det handlar om hur man hanterar det som föräldrar. Har exempel från omgivningen på både bra och mindre bra syskonrelationer, med blandade åldersintervaller.

Sen vill jag gärna slå hål på 'myten' att syskon har glädje av varandra bara för att de föds tätt. Det krävs så mycket mer för att syskon ska komma överens, hur familjen fungerar i stort, hur föräldrarna handskas med att få barn fler barn (oavsett hur lång tid det går emellan), vilka personligheter barnen har osv. En syskonrelation är inte per automatik bra eller bättre för att man står varandra nära i ålder.

Jag lekte jättebra med min 2 år yngre syster fram tills jag fick egna kompisar och ville umgås med dem själv. Och i tonåren avskydde vi varandra i perioder. Nu i vuxen ålder har vi en nära relation, men jag står närmare min syster som är 7 år yngre.

2013-10-25
ChildofJune
ChildofJune

Ja det verkar ju som ni inte har haft några problem. Att det blir bråk men det kvittar hur många år det är. Jo jag har två brödrar som är 13-16 år äldre än mig. Min pappa fick dom innan han träffa mamma och dom har jag ingen som helst kontakt med. Men min syster och bror som är 5 år och 2 år äldre än mig vi har jätte bra kontakt.

2013-10-25
Bellaeika
Bellaeika
Barn på 3 år och 8 månader

Jag har 13 månader och 2 dagar mellan mina. Grabben totalt älskar sin lillasyster. Han klappade och pussade på sin bebis under hela graviditeten. Så sött att mina gravidhormoner gjorde att tårarna sprutade. Han är ju lite klumpig ibland men håller man bara koll så är det ingen fara

2013-10-25
nicholerumack
nicholerumack

Har 13 månader mellan mina och dom har älskat varandra från start! Det är bara storebror som får lillsyrran att skratta! Han är 17 månader nu och hon 4 månader. Han ska jämt mata henne och vill ha henne i famnen, i den mån det går :)

2013-10-25
Liisa89
Liisa89

Hejsan. Jo jag har fyra syskon men min man har inga. Klart att jag aldrig tar bort barnet eller att mina syskon skulle försvinna men jag har ändå tusen frågor fast jag har varit gravid innan. Men det löser väl sig. Vi älskar varandra och ett barn till kommer bli underbart.

2013-10-25
Bellaeika
Bellaeika
Barn på 3 år och 8 månader

Det finaste man kan ge ett barn är ett syskon. Mer kärlek och kramar, mer tid hemma för föräldrarna (i de allra flesta fall iallafall) istället för långa dagar på förskolan, massor med träning i konfliklösning, tålamod och empati.

Har ni själva syskon? Om Ja, skulle ni vilja att någon "tog bort" dem ur era liv helt så att ni varit ensambarn?

KLart det blir besvärligt ibland, men livet kommer inte vara helt problemfritt för dem iallafall...

Jag tror på att introducera bebisen positivt: Titta vilken fin bebis vi fått, tänka sig att vi kunde få ett sådant litet gosebarn.

 

Allt kommer gå bra om ni vill detta!

När är det optimalt med syskon? Jo, när föräldrarna blir glada och förväntansfulla (oavsett om syskonet är under året eller 25 år gamla!)

2013-10-25
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...