App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Bedövning???

Ni som haft er förlossning, vad hade ni för bedövning och hur tyckte ni att det hjälpte? Jag vet att det tar olika på olika människor men av rent intresse så är ja nyfiken inför min egen förlossning. 😊

2013-10-13
Helbeng
Helbeng

Länge leve EDA 😄 min lilla dam kom ut med Eda och bedövningsdpray gick fina fisken även om det gör ont som fan så här efter 😊

2013-10-31
Helbeng
Helbeng

Jag är övertygad om att den bästa bedövningen är att man känner sin kropp, låter den göra sitt, inte få panik, andas medvetet och jobba med de muskler som ska arbeta.

2013-10-26
Tfarcher
Tfarcher

Det gick alldeles utmärkt utan bedövning för min del :) men lustgas är ju verkligen en bra grej att ha till hands :)

2013-10-26
Tfarcher
Tfarcher

Jag badade på förlossningen och hann bara upp därifrån och då gick vattnet och krystvärkarna kom. Fick lustgas under de 15 min med krystvärkarna. Skulle provat tns också men hann inte med. 2 timmar på förlossningen och första barnet... 3 Cm öppen innan badet och fullt öppen efter ca 40 min i badet :)

2013-10-26
Annalindeberg
Annalindeberg

Underbart att höra om alla olika, jag är öppen för det mesta men vill idag helst klara mig med så lite som möjligt och det verkar som om många gjort det också. Det är väl bäst att ta det som det kommer som så många säger ❤️ tack

2013-10-22
Helbeng
Helbeng

Jag hade ingen bedövning. Var hemma så länge som jag kunde. Det gick bra för mig. Jag tyckte det var skönt att vara hemma in i det sista. Får se hur jag gör den här gången.

2013-10-21
Teskedsgumman
Teskedsgumman

lustgas hjälpte mig bara vid 2-3 värkar, sen blev det värre fick EDA vid 8 cm, det var skönt, fick vila lite, det ger skön värme i ländryggen, i latensfasen var varmt bad, massage, TENS och värmekudde bäst. lustgas ska jag inte använda igen, och försöka utan EDA, vill gärna föda så naturligt som möjligt.. massor med promenader, massage, värme.. lycka till, alla förlossningar är olika, min tips är, ställ dig inte på ett sätt att klara det, var öppen för förslag, jag provade akupunktur ocj

kså, ingen höjdare, var bara störande med nålar överallt :P men fitnessboll och saccosäck var underbara :)

2013-10-21
martamnich
martamnich
Barn på 3 år och 3 månader

Jag fick ryggbedövning men den tog ojämt och hjälpte nästan inte alls. Ändå fick jag påfyllning ett x antal gånger. Trodde att den skulle bli min räddning ;) BM tror att de la bedövningen fel och att de borde gjort om allt från början. Fick även värkstimulerande dropp efter ett tag då värkarna blev kortare och inte lika effektiva (där verkade bedövningen i alla fall) och efter det tog förlossningen en himla fart och skalpelektrod kopplades på litens huvud. Tråkigt att bedövningen inte hjälpte för jag kände mig mindre aktiv än jag velat vara under förloppet!

2013-10-21
Emeliewiberg
Emeliewiberg
Bebis på 17 månader

ja fick lustgas men den fick mig i få panik, sen fick ja ryggmärgsbedövning, men den hann inte hjälpa innan hon va ute

2013-10-20
Madde
Madde

Med första barnet hade jag ingen bedövning alls. Det gick såklart bra även om det var en rejäl pärs. Fick dessutom värkförstärkande dropp så upplevde ingen paus mellan värkarna.

Nu med tvåan bad jag om epidural och så använde jag lustgasen - mycket. Minns knappt smärtan från denna förlossningen. Men jag minns att jag hade underbara pauser mellan värkarna eftersom kroppen klarade sig utan värkförstärkande den här gången. Har ett svagt minne av att jag nästan skällde ut barnmorskan då hon skulle sätta en nål i armen på mig - men det var ett glukosdropp.

2013-10-19
ChildofJune
ChildofJune

Använde mig av endast lustgas och bad! För mig var badet bra. Kroppen slappnade av och jag fick tid att hämta nya krafter. Under resten av värkarna hade jag lustgas vilket funkade kanon för mig! Fick erbjudande om epidural men hann ej det då allt gick så snabbt!

2013-10-19
Botta_89
Botta_89

Under den aktiva fasen körde jag lustgas/syrgas 40/60 och profylax andning, funderade utmärkt :)

2013-10-14
Kallunkan
Kallunkan

Använde först lustgas och det funkade till en början. Sedan epidural och det var som att komma till himmelriket! Ingen smärta! Dock tog den sämre och sämre när det var dags för påfyllning 4, 5 och 6. Sedan fick jag även bedövning nertill när bebis skulle ut med hjälp av sugklockan, vet dock inte om vilken bedövning jag fick eller exakt var och ej heller om den hjälpte.

2013-10-14
Hnoss
Hnoss

Jag har läst massor 😊 ville ha lite irl storys bara och jag är jätte tacksam för alla svar här 😃

2013-10-14
Helbeng
Helbeng

Hemma så dushade jag varmt och det var jätte skönt mot smärtan. Sen när jag kom in till förlossningen så fick jag en värmekudde men tyckte inte att det hjälpte då smärtan började bli olidlig.. Bad om ryggbedövning men fick vänta i 3 timmar innan jag fick den.. Men när jag väl hade tagit den va de så värt det och när jag skulle krysta ut bebisen kände jag ingenting. Fick även prova lustgas men tycker inte det gav någon effekt.

Läs på om olika smärtlindrings metoder men bestäm dig inte innan hur du ska göra utan ta det du vill/behöver under förlossningen. :)

2013-10-14
regiiina
regiiina
Barn på 3 år och 6 månader

Med första lustgas. Hade inte så stor effekt men var i alla fall nåt att hålla i sig i... Med andra ingenting. Ett beslut som jag är mycket nöjd med.

2013-10-14
aaannaaa
aaannaaa

Profylaxandning och lustgas, funkade jättebra!

2013-10-13
McLarsson
McLarsson
Gravid i vecka 31

Västerviksmetoden:

Tema Visa
 
 
Livmoderbedövning vid förlossning (paracervikalblockad)
Livmoderbedövning är en metod som används för att lindra smärta vid förlossningar. Metoden kallas även livmoderhalsbedövning, para-cervikalblockad, PCB eller Västerviksmetoden och innebär att man sprutar in lokalbedövning kring livmoderhalsen.

Livmoderbedövning ges när förlossningen är i gång och livmoderhalsen öppnat sig cirka 4 centimeter. Metoden är vanligast bland omföderskor. Bedövningen tar bort smärtan från värkarna, men precis som vid ryggbedövning känner du av trycket från barnets huvud.

Förberedelser
Bedövningen ges när du är i ett aktivt skede av förlossningen och du har regelbundna och starka värkar. Det tar ungefär 30 minuter att förbereda bedövningen.

Innan bedövningen får du en infartskanyl i handen eller i armen. Barnmorskan sticker dig på ovansidan av handen eller i armvecket och för in en tunn liten plastslang i ett ytligt blodkärl. Slangen fästs på huden och får sitta kvar så att vårdpersonalen lätt kan ge exempelvis dropp om det skulle komma att behövas.

Barnets hjärtljud och dina värkar registreras med hjälp av en så kallad CTG-apparat.

Så går det till
Det är en läkare eller en barnmorska som ger dig bedövningen. Du får ligga som vid en gynekologisk undersökning. Bedövningsmedlet ges med en spruta via slidan upp i vävnaderna på båda sidor om livmoderhalsen. Bedövningen ges mellan två värkar. Den blockerar de nerver som leder smärtan från modermunnen. Det gör inte särskilt ont. Bedövningen verkar snabbt och effekten sitter i en till två timmar. Behandlingen kan upprepas två gånger.

Livmoderbedövning kan vara en bra metod för att lindra smärtan när förlossningen går snabbt men du ändå behöver få en paus från smärtan och det inte finns tid att ge ryggbedövning.

Eftervård
Det behövs ingen särskild eftervård, bedövningen släpper av sig själv.

Nackdelar
Bedövningen varar inte särskilt länge. Den kan försvaga värkarbetet, som då måste stimuleras med hjälp av dropp. Bedövningen verkar inte i slidan, bäckenbotten eller ändtarmen. Barnets hjärtfrekvens kan förändras något och därför använder man fosterövervakning. I de flesta fall återgår hjärtfrekvensen till det normala av sig själv.

Fråga om råd
Undrar du över något kring smärtlindring vid förlossning? Fråga din barnmorska på barnmorskemottagningen eller kontakta din förlossningsklinik.

Du kan också fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdguidens e-tjänstMina vårdkontakter.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

2013-10-13
solskensmamman
solskensmamman

Men åå tack för så många svar jag sitter just nu och känner mig lite bättre till mods av alla svar. Så många tankar som snurrar nu når förlossningen närmar sig. Jag blev också nyfiken på vad västerviksmetoden är, är det dör man kommit på hur bra kombinationen är mellan tens och lustgas eller är det nåt annat?

2013-10-13
Helbeng
Helbeng

Vetekudde i början, senare lustgas som jag inte gillade alls. Fick tillslut Eda men Sergels slutade med kejsarsnitt.

2013-10-13
Sunsweet
Sunsweet

nyfiken, vad är västerviksmedtoden? :D

2013-10-13
osisen
osisen

Jag andades igenom. . funkade utmärkt :-) så profylaxkurs kan va bra å gå. .

2013-10-13
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...