App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Minska risken för drunkning med nästan 90%.

Om man låter barnet gå i simträning tex babysim eller minisim, när de är 0-4 år gamla, så minskar risken för drunkning med 88%. (Visar forskningen). På många ställen är det dyrt, men det är ju bättre att önska sig/barnet pengar till simning vid jul och födelsedag än att de får en massa leksaker som knappt används. Eller hur tänker ni om detta?

2013-10-10
solskensmamman
solskensmamman

Visst är det så. Det borde forskas mer i detta ämne. Som jag har förstått det så verkar den forskning och de undersökningar som gjorts peka på att risken att drabbas av cancer pga de mängder THM man utsätts för vid svenska badhus är nästintill obefintlig. Däremot kan trikloramin (ett av de ämnen som bildas när klor reagerar med föroreningar) ge problem med framförallt luftvägar, näsa, öron och hud, bl.a i form av astma. Det är trikloramin som gör att det luktar "klor" i badhus och luktar det starkt är halterna högre och då bör man såklart avstå att bada/befinna sig i det badhuset, speciellt med små barn.

Tre av våra barn har infektionsutlöst astma och skulle vi börja märka att den blev sämre på nåt sätt när de badar eller att de får problem med huden, nästäppa eller öronen så är det klart att vi inte skulle forsätta ta med dem till badhuset.

2013-10-12
vevvis81
vevvis81

Jag kommer fortfarande låta mina barn bada i bassäng även om jag är medveten om att det finns en del risker med det. På  "vårt" badhus använder de sig av klor och ozon, de använder hydropath teknologi som ska göra att de behöver använda sig av betydligt mindre klor än de annars hade behövt. De uppmanar även alla badgäster att tvätta sig med tvål och vatten innan de hoppar i bassängen. Sen tror jag att fler skulle följa den uppmaningen om de visste varför man ska tvätta sig innan, så det skulle badhuset absolut kunna upplysa om bättre.

Jag vet som gammal tävlingsimmare att det är många simmare som efter ett tag utvecklar t.ex astma men då ska man också tänka på att de spenderar många, många timmar varje vecka i bassängen vilket är en viss skillnad mot de 26 ggr om året som våra barn har simskola. Våra barn simmar och badar utomhus i sjöar på sommaren också men det känns inte som den säsongen är tillräckligt lång här i Sverige för att riktigt räcka till om barnen ska få en bra vattenvana, vilket vi tycker är väldigt viktigt att de får.

2013-10-12
vevvis81
vevvis81

I vår bassäng är det lite klor men mycket salt, som också håller bakterier borta. Så det känns bra.

2013-10-12
McLarsson
McLarsson
Gravid i vecka 6

Babysim är ju också så himla mysigt!

2013-10-11
solskensmamman
solskensmamman

På barnens simskola pratar de mycket om hur man ska bete sig och inte när man badar. Det gör de så gott som vid nästan varje träning, att man ska ha respekt för vattnet, även om man kan simma. Väldigt bra tycker jag. De brukar även få läxa ibland att lära sig de viktigaste reglerna.

2013-10-10
vevvis81
vevvis81

jag har lite svårt att se hur man kan göra en rättvis forskning på detta.
Ja menar de allra flesta barn har inte gått i simskola mellan 0-4. de flesta barn kommer nog heller aldrig gå i simskola så att majoriteten av de barn som drunknar inte har gått på simskola känns ju ganska självklar.
Nu säger jag inte att ja är emot simskola för jag tycker det känns skitviktigt att barnen lär sig simma och min son går i simskola nu men jag ställer mej mycket skeptisk till den typen av studier.

Sen är det nog fler som faktiskt kan simma som drunknar än tvärtom också. Det är ju lite falsk trygghet att kunna simma. Jag tror inte på att skrämma men att ha respekt för vattnet är grymt viktigt och även det borde de få lära sig på simskolorna.

2013-10-10
osisen
osisen

Kan bara prata för mig själv. Vi har inte satt barnen tidigt i simskola för att de ska lära sig simma tidigt utan framförallt för att de tidigt ska få vattenvana och lära sig att ha respekt för vatten. Vår 4-åring kan simma själv några meter medan vår 6 åring kan simma själv litegrann där han bottnar men så fort han känner att han inte kan nudda botten blir han feg och vill att vi håller i honom. Vår 8 åring kan simma flera hundra meter utan några problem. Men ingen av våra barn får bada utan nån av oss vuxna, det vet de om. Även om han som är 8 skulle klara sig bra säkert 99 ggr av 100 så vill vi ändå ha koll för det kan alltid hända saker.

Jag håller med om att de vuxna måste ha koll på sina badade barn och även om de inte badar men är i närheten av vatten. T.ex så höll en av barnens kusin, då snart 4 år på att drunkna i en pool då hennes föräldrar tillät att hon gick till poolen för att fylla på en vattenpistol och sen inte höll koll på henne så att hon ramlade i när ingen såg, som tur är gick en annan släkting förbi och såg henne ligga stilla i poolen och hoppade i och hämtade henne så det hela slutade bra. Men en olycka händer snabbt.

2013-10-10
vevvis81
vevvis81

De lär sig flyta och även att ta sig mot kanten med arm och benrörelser.

2013-10-10
solskensmamman
solskensmamman

Jag köper absolut att det risken att drunkna borde minska om man gått i babysim/simskola. Förutom att barnen får bättre vattenvana och inte löper lika stor risk att få panik om de skulle ramla i vattnet så lär de sig vatten- och båtvett. Bl.a. att man inte går nära vatten själv utan flytväst, man frågar innan man hoppar i, man simmar längs stranden inte ut från stranden. De lär sig från start att ta sig tillbaka direkt till kanten efter att man hoppat i, de lär sig flyta osv.

Förövrigt behöver det inte alls vara djupt vatten för att ett litet barn ska kunna drunkna.

2013-10-10
vevvis81
vevvis81

I riskhanteringen tycker jag att det ingår att sätta sina barn i simundervisning. Och jag pillar aldrig på mobilen i badhuset eller stranden. Faktiskt gör inga av föräldrarna på simskolan det, men nästan alla gör det närde är med sina barn i badhuset (utanför simskolan). Mycket märkligt!

2013-10-10
solskensmamman
solskensmamman

Ok att 10 barn dör. När 9 kunde räddats av att ha gått i sim. Eller?

2013-10-10
solskensmamman
solskensmamman

Hänvisar till forskningen. Letar mer när jag har dator ikväll.

2013-10-10
solskensmamman
solskensmamman

Mitt förra svar var till immortal.

2013-10-10
solskensmamman
solskensmamman

Men forskning visar att risken för drunkning bland barn minskar med 88% om de går i simgrupp. Det är detta jag frågar om. Andra fakta som att många drunknar berusade osv tycker jag inte passar in på våra småbarn... Vad tycker DU?

2013-10-10
solskensmamman
solskensmamman

Jag tycker att det låter som en bra idé. Våra fyra barn har alla börjat på simskola när de varit 1,5-2 år, äldsta gick dessförinnan på babysim. Det kostar ca 5000 kr per termin för alla fyra men som tur är har jag jättesnälla föräldrar som betalar det åt barnen/oss. Om vi inte hade haft den turen hade jag absolut kunnat önska mig ett bidrag till simskola i present och julklapp åt barnen. Det är nånting som de har både nytta och glädje av :)

2013-10-10
vevvis81
vevvis81

Kanske kan man även söka pengar ur fonder såsom majblommefonden till detta, ifall man inte har råd att låta barnen gå på sim.

2013-10-10
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...