App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Bebis #2 o SGI???????

Sonen blir 6 månader på torsdag. Vi har pratat o funderar på nr 2 snart. Men då e min fråga, kmr mitt sgi sänkas eller förblir d dsamma? Vet att d fanns nån tråd här förut om nåt liknande -att man behåller son SGI eftersom barnen kommer tätt. Eller... Har jag missuppfattat?! (Hoppas nån förstår mitt röriga inlägg)

2013-10-07
Adde86
Adde86

tänk också på att man har rätt till 5 veckors semester varje år. SÅ man kan om man är helt ledig lägga in 5 veckor utan FP, för att spara dagarna. Detta ska vara OK enligt FK. Jag har ringt och hört.

Det är också OK att 2 föräldrar är lediga samtidigt med samma barn, utan att ta FP  - om barnet är under 1 år. 

 

Det handlar ju bara om att få in pengar så man klarar sig...

Det värsta vore om man tappar sin SGI, tex jobbar 50 % och glömmer att ta ut FP . Blir man då sjuk eller får ett barn till, så får man 80 % av 50 % lönen = 40 % inkomst. Dagarna blir inte värda några pengar alls nästan och det är ju så himla onödigt.

2013-10-07
solskensmamman
solskensmamman

Detta behöver man inte bry sig om ifall man bara ska vara hemma så länge som dagarna räcker och sedan jobba heltid igen.

Detta är sådant som sådana som jag och min make ser till att ha koll på, eftersom vi inte vill jobba heltid på många år än.

Tex är min make just nu ledig 20% (jobbar 80%) men tar inte ut FP eftersom vår bebis är under 1 år. När hon fyller 1 år ska han jobba 50 % och ta ut 2,5 dagar/vecka. Jag är helt ledig nu (jobbar några timmar här och där för att inte bli "bortglömd" på jobbet) och tar inte ut så mkt än. När hon fyller 1 år så ska jag försöka få lite mer timmar och fylla upp med FP. Helst jobba ca 30% och ta ut 4,5 FP-dagar/vecka.

SÅ när vår lilla fyller 1 kommer dagarna att rassla iväg. Så nu sparar vi dem och lever snålt ett tag för att kunna vara hemma längre.

När hon är 1,5 år ungefär kommer vi nog att jobba lite mer än 80 % tillsammans, kanske ca 120 % sammanlagt (tex 60 % vars) och fylla på med FP (2 dagar/vecka per person).

Sen ökar vi jobbet långsamt och kommer att ha tagit ut all FP tills hon fyller 8 år.

2013-10-07
solskensmamman
solskensmamman

Det finns 2 olika sätt att behålla sin SGI:

1) Du får barn tätt. Om du har max 2,5 år mellan barnens födslar så behåller du din SGI.

2) Om du ser till att du har inkomst 5 dagar/vecka behålls din SGI.

 

Dessutom kan man tänka på att när barnet är under 1 år, så måste du inte ha en inkomst för att behålla SGI. Du kan alltså spara dagar uner första året för att ta ut mer från och med den dagen barnet fyller 1 år.

 

Inkomst är att du får FP (föräldrapenning) från FK (försäkringskassan) ELLER att du jobbar och får lön av din AG (arbetsgivare).

Inkomst 5 dagar/vecka kan alltså vara:

1) heltidsjobb, eller

2) helt ledig med FP minst 5 dagar/vecka, eller

3) blandat ledig och FP tex att du jobbar 40% och tar ut 60% (3 heldagar) FP varje vecka. Givetvis kan man jobba mer eller mindre - bara man tar ut FP så att det blir 5 dagar/vecka. Jobbar du 10% tar du ut 4,5 dagar FP osv.

 

OM du byter arbete under FL (föräldraledigheten) så ändras din SGI. DU skickar bara in de papper du får på din nya lön, till FK.

Om du får löneförhöjning under FL, så ändras din SGI. Du skickar bara in pappret med din nya lön och datum, som AG skickar hem till dej. Ibland måste man ringa och be om beslutspappret...

2013-10-07
solskensmamman
solskensmamman

Fast det är väl bara föräldrapenningen som är garanterat på samma nivå om man får barnen så tätt? Inte SGI:n? Är nästintill 100 på att jag läste något sådant i någon av alla foldrar man får hem - som jag dessvärre inte hittar nu...

Men SGI:n bör ju skyddas om man ex är helt föräldraledig med första barnet fram tills att nästa är fött, förutsatt att man då tar ut minst 5 dagar fp/vecka efter första barnets 1-årsdag.

När man ansöker om föräldrapenning ser de tillbaka på de senaste 8 månaderna, så man måste ju inte jobba ett helt år. Och jag tycker ju att om man varit föräldraledig på heltid ex 2 månader och jobbat i ett halvår så bör ju SGI:n ligga skyddad? Asch, det är så krångligt det där. Är nog säkrast att ringa FK. Eller mejla, så får du ett svar svart på vitt som du kan hänvisa till om något krånglar.

2013-10-07
ChildofJune
ChildofJune

Vänta nu. Nu böir jag förvirrad. Om man inte får barn så tätt så behålla SGI men om man får barn tätt så behålls SGI? Whaaat. Förlåt att jag är så trög men jag fattar nada. D kan ju inte va både och. Våra alternativ är att skaffa bebis tätt eller att jobba ett år efter att 1an börjat på föskolan o tjäna in SGI igen. För byter man jobb o lön då ändras ju även SGI när man är föräldraledig. Lr hur?

2013-10-07
Adde86
Adde86

Till mig sa dom att sgi behålls om barn 2 föds innom 1 år och 9 månader efter nummer 1

2013-10-07
nicholerumack
nicholerumack

Om man inte får barn så tätt som skrivits, då behålls SGI.

2013-10-07
solskensmamman
solskensmamman

Har man inte inkomst 5 dagar/vecka och barnet har fyllt 1 år, så sänks SGI och man får mindre pengar vid VAB, sjukdom eller om man tar ut FP. (Förtydligar för den som undrar om SGI).

2013-10-07
solskensmamman
solskensmamman

SGI (sjukpenninggrundande inkomst dvs det som FP,VAB och sjukpenning räknas ut efter) behålls även ifall man tar ut 5 inkomstdagar (både jobb och FP räknas. Det är OK med tex 2 jobbdagar och 3 FP-dagar) när barnet fyllt 1 år. Före 1 år får man göra hur man vill...

2013-10-07
solskensmamman
solskensmamman

Du skyddar ditt SGI om barn nr 2 föds innan barn nr 1 är 2,5 år. Du måste bli gravid innan nr 1 är 19 månader :)

2013-10-07
saranelson
saranelson
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...