App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Andras rökning - mitt spädbarn

Med detta inlägg efterlyser jag rent vetenskaplig fakta som förhoppningsvis kan stilla min oro. Förstår att det kan framstå som att jag är överdrivet ängslig och orolig, men är vi inte alla det när det kommer till vår egen syn på våra barns säkerhet? Det jag vet är att risken för PSD ökar om någon av föräldrarna (eller vem som nu vistas närmast barnet) röker. Jag vet också att utandningsluften innehåller mer gifter än det rökaren får i sig, då filtret filtrerar bort en del. Och jag vet att farliga partiklar sätter sig i hud, hår och kläder på någon som rökt, och att detta kan föras över till andra personer vid kroppskontakt flera timmar efter att personen ifråga rökt. Rent vetenskapligt alltså. Det finns även ökad risk för astma/allergi. Nu är det så att vi har ett gäng personer i vår omgivning som röker. Vissa röker nästan ett paket om dagen och dessutom inne hos sig själva. Min första instinkt är att jag inte vill att dessa personer ska hålla i mitt spädbarn sen när det kommit till världen. Men det kanske är överdrivet överbeskyddande? Är det någon som vet hur skadligt det skulle kunna vara, om det är tillfällig 'exponering'? De kommer ju inte vara här varje dag, men säg att man efter första veckorna kanske får besök 2-3 gånger i veckan? Och snälla, vetenskapliga rön vill jag ha. Jag är inte intresserad av att höra hur många som mår bra och lever trots rökiga miljöer. Jag har själv överlevt trots att jag sov på mage som spädbarn, men vet också att vi numer räddar kring 60-80 barn om året genom att det istället rekommenderas ryggläge.

2013-10-06
ChildofJune
ChildofJune

Var i kroatien tillsammans med sambons släkt i början av min graviditet. Då var det några i sällskapet som satt och rökte i min närhet och också i närheten av min svägerskas barn. Jag bad dem vänligt men bestämt att flytta på sig, och första gången satte de sig en bit bort. Nästa gång så bad jag snällt igen, men fick då till svar att "vad du ska vara känslig då". Så det slutade med att jag flyttade på mig i stället. 

Jag tycker att det är så respektlöst av rökare att tända en cigarett i närheten av andra, ickerökare. Vi som inte röker har gjort ett medvetet val att hålla oss borta från skiten och då skall inte vi tvingas vara i deras närhet. De som röker får helt enkelt flytta på sig. 

Jag kommer också att göra klart för mina angöriga att de får inte röka i närheten av mitt barn.

2013-11-12
MichaelaT
MichaelaT

Jag och min man slutade båda röka när vi fick reda på att vi väntade vår dotter, när vi går bort till släkt sim röker får de gå ut på balkongen/terassen och röka och om de vill hålla i henne måste de tvätta händerna ! Sen brukar vi bada henne efter när vi kommer hem och vi båda duschar & tvättar alla kläder vi haft på oss i tvättmaskinen bättre att vara försiktig en oförsiktig då vi vill undvika att hon får asma ! Så nej tycker du har all rätt i världen med att bestämma om du vill att dem du träffar följer dina regler om de skall få vara med ditt barn !

2013-10-15
Matilda910301
Matilda910301

Nej, men främmande rökare utomhus kommer knappast lika nära ett spädbarn som de som eventuellt kommer hem till mig och förväntar sig få hålla i mitt barn. Utomhus kan jag fortfarande hålla avstånd och definitivt undvika kroppskontakt.

Och jag vet inte om rökare utomhus gör det mindre skadligt för mitt barn att utsättas för rökare inomhus? Låter som dubbelt upp av gifter och kan jag då undvika det ena är det bättre än inget?

2013-10-06
ChildofJune
ChildofJune

vi röker inte heller och när folk vi känner har rökt tvättar de alltid sina händer. känner inte så många som röker längre. undrar dock hur du kommer göra då du går ut med ditt barn osv då folk som går förbi kanske röker? du kan ju inte skydda dig för rökare när du är ute menar jag.

2013-10-06
jenccy
jenccy
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...