App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

reggio emilia?!

i höstas byttes hela personalen ut på dotterns förskola. jag var otroligt nöjd med arbetssättet å personalen sen innan. Den nya personalen verkar väl bra åxå men så upptäckte jag små förändringar. Mer å mer leksaker försvann, de satte in ett litet bord å små stolar, det senaste är att de plockat bort gungorna . nu hänger det istället tygskynken där?!?! de tyckte det var för få barn som kunde gunga själv å istället skulle de bygga hinderbana. så nu står det srockar å bänkar där. De har inte sagt något om det men jag märker ju att de har en annan pedagogik än personalen sen innan.. Jag vet egentligen inte så mycket om den så ni med barn på reggio emilia förskolor märker ni stor skillnad gentemot "klassisk" förskolepedagogik? för å nackdelar? jag kan ju bara gilla läget men ja tycker det e konstigt att de byter ut all personal å sen dessutom ändrar upplägget från en termin till en annan.

2013-09-28
osisen
osisen

ja det finna knappt leksaker kvar, klossar å skapandesaker har de dock mängder av.
kanske gör det någon kombo?!
de har skrivit i månadbrevet om hur de tänker å att de ska framhäva barnens kreativitet osv så som du beskriver utan att nämna namnet på pedagogiken..
Är inte säker på att det är reggio emilia men det verkar ju onekligen så i övrigt det stämmer ju in ganska bra förutom den här detaljen att de inte att ett ljud om det.

2013-09-28
osisen
osisen

Dokumentation är helt centralt imon Reggi Emilia. Att köra på utan att informera föräldrarna låter inte som Reggio alls! Min erfarenhet är att de har mycket tydliga och bra planer och syften för sitt arbete och att jag som förälder kan komma in på avdelningen och lätt hitta information om detta, eftersom det sitter på väggarna.

Jag gillar Reggio Emilia, på det stora hela. Arbetssättet resulterar ofta i aktiva och självständiga barn, som klarar mycket själva. Min tvååring har länge klätt på sig ytterkläderna själv, sen får hon hjälp med de detaljer som hon behöver hjälp med, men inte förrän hon gjort allt hon klarar själv.

De har en del leksaker, men mer fokus på skapande material. Färger, papper och lera finns alltid framme och tillgängligt på dotterns förskola, fritt fram att användas även av de yngsta barnen. Barnen utmanas att utforsta sin omgivning, komma med egna teorier och inte nödvändigtvis presenteras "rätt svar".

Men jag tycker också absolut att du ska fråga pedagogerna om hur de jobbar och syftet med detta!

2013-09-28
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 5 månader

grejen är att de inte sagt något om detta alls.. de kör bara på å jag e nog inte så emot det egentligen utan funderat mest på hur kommunen tänker när de efter sommaren byter ut all personal plus ändrar inriktning på pedagogiken utan någon egentlig förklaring mer än att de måste omplacera personalen då en förskola stängdes. den förskolan som all personal som nu e på våran kommer ifrån.
Vill de inte berätta att de kör eget reggio emilia eller kör de inte fullt ut?
Jag får väl fråga någon dag helt enkelt.
barnen lär inte protestera då de e 1-3år bara så de e ju lite för små för att säga ifrån.. sen tror jag nog att de flesta såna här förändringar e värre för oss vuxna än för barnen ;-)
men om de nu ska köra reggio emilia vill man ju gärna veta lite mer om det.

2013-09-28
osisen
osisen

Du har rätt att ställa dom här frågorna till personalen. Be dom att ha ett föräldramöte där dom förklarar sina idéer och sin pedagogik för alla föräldrar på avdelningen. Du är säkert inte ensam om dina funderingar. :) Reggio Emilia är en väldigt omtyckt teori, men alla förskollärare tolkar och använder teorin på olika sätt. Be dina förskollärare förklara vad förändringarna innebär och varför de är bra för just ditt barn.

2013-09-28
MalinNicole
MalinNicole
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...