App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Insamling av navelsträngsblod

Vad är era åsikter om det? Negativa eller positiva tankar? Erfarenheter?

2013-09-24
VLupaca
VLupaca
Bebis på 1 månader

ja har gjort det..
å ja har inte märkt på mina barn att detvskulle göra fysiska ont.. det borde man ju ändå ha märkt tänker jag.. att de blivit ledsna eller så..

2013-09-26
osisen
osisen

Under flera hundra år har nyfödda avnavlats för tidigt, och så sker fortfarande på flera sjukhus runt om i landet även om rekommendationer från 2008 förespråkar sen avnavling.
http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609
Om navelsträngen klampas under de första 20 sekunderna räknas det som tidig avnavling. Den nya rekommendationen är att barnet hålls under moderkakans nivå i 30 sekunder och avnavlas först efter 2-3 minuter för friska fullgångna barn och mellan 30 och 120 sekunder för för tidigt födda. Om mamman lägger barnet på bröstet direkt efter födseln går det dock inte miste om något blod eftersom blodet pulserar tills moderkakan är tömd, det tar bara lite längre tid.

Att vänta med att klampa navelsträngen tills den har slutat pulsera innebär alltså att barnet får det blod som finns i moderkakan (för fullgångna barn räknar man med ca 30 % av den totala blodmängden och för prematurer upp till 50%) . Detta blod innehåller viktiga stamceller, bland annat cancerbekämpande t-celler och annat sjukdomsskydd. Vid sen avnavling slipper barnet även gå miste om den naturliga syretillförsel som moderkakan ger under de första kritiska minuterna i livet medan lungorna gör sig redo att börja andas. . Men om det avbryts abrupt får lungornas en chockstart, vilket är både fysiskt och psykiskt smärtsamt för barnet , och lungorna har mycket svårt att ta upp syre innan det finns blodflöde i dem. , Dessutom krävs det blod för att syret ska kunna transporteras till hjärnan och andra viktiga organ..

2013-09-24
VLupaca
VLupaca
Bebis på 1 månader

Jag har tänkt likadant när jag hörde om det att så länge det inte skada mitt barn så är jag glad att det kan hjälpa andra. Sen sökte jag runt på mer information och hitta en tråd (dock från 2009!) Det fick mig att vela lite i mitt beslut och ville se om det finns några här inne som har donerat. Som du hurricane skriver här att det negativa är det här med tidig avnavling....

2013-09-24
VLupaca
VLupaca
Bebis på 1 månader

Vad menas med det? Har inte hört talas om det

2013-09-24
Helbeng
Helbeng

Så länge det inte skadar mitt barn är jag glad att kunna hjälpa andra

2013-09-24
Brassbandcookie
Brassbandcookie
Barn på 3 år och 1 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...