App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Föräldrapennig

Är det någon som kan förklara för mig hur de baserar vad man ska få i ersättning när barnet kommit på? Är det senaste anställning man haft och vad händer om man varit arbetslös under graviditeten? Tacksam för svar.

2013-09-16
Misstricia
Misstricia

Du kommer att få hem en blankett som din arbetsgivare ska fylla om din inkomst och anställning. Detta kommer att ligga till grund för din sgi, sjukpenninggrundande inkomst. Man måste ha haft rätt till någon form av ersättning 240 dagar före barnets födelse eller beräknade nedkomst för att ha rätt till 80% av lönen. Annars blir det en grundersättning. Om du varit arbetslös så gäller lite andra regler. Jag ringde nyligen fk gällande 240-dagarsvillkoret och handläggaren jag pratade med var osäker hur det funkade. SGI är nämligen skyddat i 3 månader om du har ett uppehåll i din ersättning, vilket hon inte visste...så fråga mycket.

2013-09-16
Tummetott
Tummetott

försäkringskassan har ju en jättebra hemsida också, testa gärna deras frågeställarfunktion "fråga Hanna".

Detta hittade jag:

 

Vilka inkomster räknas?

 

Det är i allmänhet din aktuella inkomst som ligger till grund för din sjukpenninggrundande inkomst. Den kan också beräknas på en tidigare arbetsinkomst. Men Försäkringskassan kan i regel bara ta hänsyn till arbetsinkomster som:


beräknas pågå under minst sex månader eller
är årligen återkommande.


Årsinkomsten beräknas med hjälp av din totala lön före skatt. Förutom lön kan även andra ersättningar i pengar räknas med i årsinkomsten. Det gäller till exempel ersättning vid obekväm arbetstid,
vikariatstillägg och provision.

2013-09-16
solskensmamman
solskensmamman

En kortare arbetslöshet är OK om man är inskriven som Meli26 sa.  Ring och prata med FK, så reder ni ut det.

2013-09-16
solskensmamman
solskensmamman

hej,

Har haft samma funderingar i början. Har varit arbetslös under hela graviditeten och eftersom jag har inte varit inskriven på AF från första dagen då jag blev arbetslös får man föräldrapenning med grundnivå som är i dagsläge 225 kr. 

Om du  vill att föräldrapenning ska beröknas utifrån dina sjukpenninggrundade inkomster ska man skriva in sig på AF från första dagen som srbetslös... 

Det finns massa mer som man ska veta kring förälsrapenning men det vad jag kan bidra med. Hoppas det hjälper något  i din situation :)

2013-09-16
Meli26
Meli26
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...