App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

6.5 månad nu och ingen hjälper till på bvc

hej Min dotter är 6.5 månader. Äter bröst mjölk på morgonen vid 7. 10 gröt och bröst mjölk 14 smak portion frukt puré och bröst mjölk. 18 Gröt och bröstmjölk 20.00 bröstmjölk och välling 22.00 bröstmjölk Jag vill dra ner på amningen men vet inte hur och vet inte hur många mål om dagen hon ska ha. Hoppas det finns någon som kan hjälpa mig och kan ge lite exempel ?????? tack i förhand //// beatrice

2013-09-08
bbeeaattrriicce
bbeeaattrriicce
Barn på 3 år och 2 månader

kanske börja med att införa en "lunch" när du själv äter lunch. Dvs en smakportion av potatis/grönsaker osv. När jag fick idétorka tittade jag på barnmatsburkarna för den aktuella åldern och gjorde liknande själv.

 

När det är dags att öka så kan du ju införa en kvällsmat när ni själva äter (liknande lunchen dvs "riktig mat" och inte bara gröt/välling).

2013-09-08
solskensmamman
solskensmamman

detta säger livsmedelverket

Från cirka sex månader

Vid cirka sex månader är det dags att börja vänja barnet att äta vanlig mat. Att lära sig äta vanlig mat är en gradvis process. I början handlar det mest om att barnet ska vänja sig vid nya konsistenser, fler smaker, att äta från sked och att lära sig tuggrörelser. Fortsätt att amma eller ge modersmjölksersättning som vanligt under den här perioden. Eftersom bröstmjölk och ersättning innehåller så mycket näring behöver du inte vara orolig om barnet vill gå långsamt fram. 

 

Vad kan man ge?

Det finns inga ”regler” för vad man ska börja med. Det viktiga är att maten har mjuk konsistens så att barnet inte sätter i halsen. Du kan till exempel mosa en bit kokt potatis eller lite ris med en gaffel och tillsätta bröstmjölk eller ersättning så att det blir ett löst mos. På samma sätt kan du laga mos av rotfrukter och grönsaker. Man kan också låta barnet själv plocka i sig små, små mjuka bitar av mat. Tidigare gavs råd om att pröva samma livsmedel i några dagar innan man introducerar nästa, men man kan lika gärna pröva olika livsmedel samtidigt.

 

Du kan också ge kokt, mosad eller mixad kyckling, fisk, köttfärs, bönor, linser och tofu. Kött, bönor och tofu innehåller mycket järn som barnet behöver. Tidigare trodde man att allergi kunde förebyggas om man väntade med att ge barnet fisk, ägg, mjölk och nötter tills det var ett år, men nyare forskning visar att det inte är så. Eftersom fisk och ägg bidrar med viktiga näringsämnen är det bra om barnet även får sådan mat tidigt.

 

Mos av banan, äpple och päron får du enkelt genom att försiktigt skrapa på frukten med en sked.
Tänk på att barnet behöver vänja sig långsamt även vid välling och gröt. De första veckorna är det lagom med några teskedar välling eller gröt, öka sedan mängden efter hand. 

 

Fortsätt att ge små mängder av mat som innehåller gluten, som bröd, smörgåsrån, pasta eller bulgur. En del sorters barngröt och välling innehåller också gluten – läs på förpackningen. Gluten finns i vete, korn och råg. Däremot finns det bara lite gluten i havre.

 

Små barn är känsliga för bakterier och virus som kan orsaka magsjuka. Därför är det extra viktigt att tänka på hygienen när du lagar mat till ditt barn, läs mer nedan.  

 

Hur ger man smakportioner?

Om du har prövat att ge de små smakproven som beskrivs under rubriken Pyttesmå smakprov kan du långsamt öka mängden. De första veckorna räcker det med några teskedar. Om du inte har börjat med smakprover tidigare bör du göra det när barnet är sex månader. Börja med små mängder, så att barnet får vänja sig gradvis. De första dagarna räcker det med någon tesked, sedan kan mängden långsamt ökas. 

 

Kontrollera att maten inte är för varm och mata barnet med en liten sked eller låt barnet själv plocka i sig små, små mjuka bitar mat. De flesta barn har svårt att få in maten ordentligt i munnen och svälja den. Att maten kommer ut igen beror oftast inte på att barnet inte tycker om den, utan på att det inte vet hur det ska göra och är ovan vid konsistensen. Vanlig mat är inte heller lika söt som bröstmjölk eller ersättning, och de nya smakerna kan ta ett tag att vänja sig vid.

 

En del barn accepterar snabbt, medan andra är mer skeptiska och behöver pröva ny mat många gånger. Du kan hjälpa barnet på traven genom att själv smaka på den och visa barnet att du tycker om den. Men om barnet visar ovilja mot maten är det bättre att vänta några dagar och sedan pröva igen.

 

När är det bäst att ge smakportionen?

Det spelar inte så stor roll vid vilken tidpunkt på dagen du ger smakportionen. En del tycker att det är enklast att ge den vid lunchtid, medan andra tycker att middagstid eller mitt emellan passar bättre. Det viktigaste är att erbjuda smakportionen när barnet inte är för hungrigt, för mätt eller för trött. Man får pröva sig fram till vad som fungerar bäst.

 

Hur mycket mat behöver barnet vid sex månader?

Det går inte att säga exakt hur mycket mat små barn behöver. En del barn vill alltid ha mer medan andra knappt vill smaka på maten. Som förälder kan båda varianterna vara frustrerande. I de allra flesta fall ser barnet självt till att det får tillräckligt med mat genom att visa när det är hungrigt. Ibland kan det vara lättare att få barnet att äta om man äter tillsammans med barnet. Äter barnet lite mat men får mycket bröstmjölk eller ersättning räcker den näringen långt. Om barnet växer och utvecklas som det ska behöver du inte vara orolig.

 

Om man har ett barn som vill äta mycket kan det vara svårt att veta när man ska sätta stopp. Är barnet fortfarande hungrigt kan det vara bättre att fylla på med bröstmjölk eller ersättning än att öka mängden mat för fort. Samma sak gäller välling och gröt – öka mängden långsamt.

2013-09-08
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...