App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

idag blev jag ordentligt skakad.. (olycksfall)

är på nytt ställe idag. en annan butik och skulle fixa några burkar, ställer mej vid skaken å ser i ögonvrån att en kollega ligger på golvet :O först tänker jag, vad gör han?!?! sen inser jag att men herregud han ligger på golvet!!!! springer fram och ser blod i hela ansiktet och han skakar. jag säger till honom att ja ska hämta hjälp samtidigt som jag ringer sos. som tur var kommer chefen in precis och springer fram. jag skäms men jag visste inte vad jag skulle göra, röra, låta vara osv. men ringa ambulans det gjorde jag direkt! så jag pratade med sos medan de skickade ambulans och chefen la honom framstupa sidoläge. tydligen verkade det vara ett epilepsianfall. folk började säga att han ramlat men jag såg hur han skaka så ja sa det och att han ev ramalt till sos. fy jag e fortfarande skakig. inte för att det såg läskigt ut eller så å han kvickna till liv och kunde prata om än något förvirrat. ambulansen kom fort osv. men fan. tänk om hjärtat stannat?! jag hade inte vetat av jag skulle göra.. sån jävla tur att det fanns fler i butiken... å jag vill aldrig mer vara först fram.. aldrig! jag kan ingrt om sjukvård..

2013-09-04
osisen
osisen

Man reagerar olika vid stressade situationer ja. Men om man övar på tex hlr ofta går det på ren instinkt. Bli inte rädd för att komma först fram. Be ist din chef att ni alla ska få gå en kurs. Kunskap är makt. Kunskap kan rädda liv. Tror du fått dåligt samvete om han legat och dött och du bara stått och kollat på. Så mitt tips. Be jobbet om att få gå en utbildning!

2013-09-04
Mizzstoltz
Mizzstoltz

ja det stämde in det gick öber ganska fort men han mindes inte allt . han slog ju huvudet i betonggolvet åxå. .
sen så la de honom på sidan.. jag visste ju inte om jag skulle flytta honom eller ej .. ja trodde först han hade ramlat från en pall ..
men han mår bra nu å kom tillbaka till jobbet iaf.. även om han blev hemskickad igen! :-)

å hlr.. ja vet inte hur ja lyckats men ja missade både i gymnasiet å i högstadiet :O sjuk båda ggr.
ska kolla upp detta med kurser.. har tagit upp det med chefen men inte fått gensvar

2013-09-04
osisen
osisen

Hej

När de får epilepsianfall kan man:

Lägga dem på sidan: hände en gång att min mamma kräktes medan hon fick ett anfall så hon höll på att kvävas av spyorna, men om man lägger dem på sidan rinner spyan åt sidan. Tror även tungan kommer undan för luftvägen.

kolla så de inte har föremål omkring sig som de kan skada sig på.

Försök prata lugnt och försök vara lugn så underlättar det för personen med anfall.

Min mamma kan inte prata eller komunisera när hon har ett anfall, så det är bättre att ställa frågor när anfallet gått över och personen själv har tagit in vad som har hänt.

Vet inte om det gäller alla med epilepsi men min mamma tappar minnet direkt efter ett anfall t ex hon kommer inte ihåg vilken dag det är. Men det kommer tillbaka efter en stund.

Epilepsianfall brukar gå över inom ca 5 min.

Här finns det mer information: http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Epilepsi/

2013-09-04
Smulan4ever
Smulan4ever

Glömde skruva att när chocken lagt sig så hade jag nig agerat som du gjorde och ringa 112...

2013-09-04
Iffe
Iffe

Fy vad läskigt! Alla människor reagerar olika i stressade situationer. Vi flyr, fryser eller fäktar. Själv hade jag nog bara stått och tittat på personen som i chock. Jag brukar " frysa" i stressade situationer. "Om jag står riktigt riktigt stilla så syns jag bog inte" typ...

2013-09-04
Iffe
Iffe

eller sjukdomsfall var det ju.. tror vi.

2013-09-04
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...