App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Fråga om förskola..

Just nu så går lilleman (2år) 15 timmar på dagis, vilket jag trodde va det minsta.. Men idag sa förskolelärarna att vi inte får ha så, så jag ringde till kommunen och dom sa att man inte har rätt till 15 timmar förens barnet är 3 år. Så till min fråga: Tycker ni att han ska gå på dagis 1 dag i veckan (6 timmar) eller ska vi säga upp platsen? Min sambo jobbar förmiddagar och jag jobbar oftast eftermiddagar så vi byter liksom av varandra.. Men 1 dag i veckan jobbar jag förmiddag och då har vi rätt att ha honom på dagis. Men det känns inte som lilleman kommer få en chans att "komma in i det" och lära känna förskolelärarna + barnen då. Dessutom har jag ingen lust att betala över 1000 kronor i månaden för 1 dag i veckan.. Vi skulle kunna fixa barnvakt men samtidigt vill jag att han ska gå på dagis just för det sociala och träffa barn. Hur hade ni gjort?

2013-09-02
regiiina
regiiina

Innan barnet fyller 3 år har man rätt till förskoleplats under den tid man behöver för arbete/studier eller 15 timmar om man är arbetssökande eller föräldraledig för syskon. Det är minimirättigheten. Mer än så måste kommunen inte erbjuda. Men i den kommun jag jobbar hade ditt barn haft rätt till 15 timmar/v. Eftersom ni båda jobbar och har behov av förskola för att kunna jobba så har barnet också rätt till minst 15 tim/v. Det kallas för kontakttid och är för att barnet ska få kontinuitet i barngruppen och med personalen. Men det är som sagt inget som kommunen måste erbjuda.

2013-09-02
Isabelle _
Isabelle _

Barn under tre år har bara rätt till 15 timmar i förskola, om en förälder är arbetssökande eller föräldraledig med syskon. Det är grundregeln. Det är inte ens överallt som en femåring kan nyttja allmän förskola vissa dagar och plats för att föräldrarna arbetar andra dagar, kommunerna kan välja att bara tillåta en slags placering för varje barn.

Vi var med om det med vår nu tioåriga flicka. Under hennes sista termin i förskolan, jobbade hennes pappa alltid sju dagar i streck och var sen ledig sju dagar. Vår dotter fick därför alltid vara ledig en hal vecka i streck. Säkert bra för många barn, men vår dotter upplevde det jättejobbigt att aldrig få både påbörja och avsluta veckans tema.

Det enda råd jag kan ge er är att föra en dialog med personalen eller förskolechefen. Kanske går det att söka utökad tid för att ert barn behöver kontinuitet eller för att ni saknar kontakter med andra barnfamiljer eller något annat? Jag tror att en dag i veckan kan vara för hattigt för många tvååringar, medan andra klarar det bra.

2013-09-02
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 7 månader

Och varför ha barnet på förskola om man är ledig? Finns ju öppen förskola ifall man vill ge mer social stimulans.

2013-09-02
solskensmamman
solskensmamman

Här r det så att man får ha barnet under tiden båda jobbar samt restid. Så ifall den ena är ledig fm och den andre är ledig em, så får man inte ha barnet på förskolan. Om barnet är över 3 år får man ha 15 timmar. Så vi har samma regler som TS verkar ha.

2013-09-02
solskensmamman
solskensmamman

Om ni arbetar båda två så är det ingen begränsning på tiden ert barn får vara på förskolan. Jobbar själv på förskolan har aldrig varit med om någon som har mindre än 15 timmar i veckan.

2013-09-02
Duhittademig
Duhittademig

Jag förstår inte... om ni båda jobbar och betalar för att ha honom 15 timmar är det väl det ni har rätt till? De 15 timmarna från 3 år är ju den allmänna förskolan som är gratis...?

Känner att det kan dyka upp vad som helst för er som gör att ni behöver platsen mer än en dag i veckan, möten eller ändrade arbetstider, och då kanske det är svårt att få en plats snabbt.

Ett annat argument tycker jag är att det är bättre med 15 timmar/vecka för att han ska få kontinuitet i det hela. Tycker det låter helt skevt att han bara ska gå en gång...

2013-09-02
ChildofJune
ChildofJune

Jag hade låtit han gå kvar. Det är ju ändå rätt billigt med ca 40 kr/h för barnpassning (1000 kr för 24 timmar per månad) och barnvakten kanske ni vill utnyttja för att få tid till att tex gå på bio? Och han lär ju känna barn och personal om han är där 1 gång i veckan, så går det lättare om ni måste öka timmarna senare.

2013-09-02
solskensmamman
solskensmamman
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...