App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Vad gör man i en sådan här situation?

Såg idag en förälder som parkerade vid en förskola för att lämna sin 2åring. När jag gick förbi såg jag att barnet satt i passagerarsätet fram utan bilstol eller någon form av bilkudde.... Skrämmande! Men hur är det, är det lag på bilstol för barn i Sverige eller är det bara lag på bilbälte? Känner att jag har svårt att släppa det men känner inte föräldern så finns ingen möjlighet att ta upp det på ett bra sätt. Trodde folk var mer upplysta idag!

2013-08-22
emcb
emcb

Det här barnet var ca 2år kanske nyligen fyllt 3år. Tycker det är konstigt att föräldrar idag vågar ta sådana risker med all info vi får ang trafikinformation! Ang äldre barn, jag har funderar på hur ofta föräldrar ser till att kompisar som följer med hem efter skola/förskola har en bilkudde att sitta på... Eller tar man risker när det gäller någon annans barn med tanken vi ska ju bara hem. Vi har alltid en extra bilstol (med rygg) i bagagen för ev kompisar som åker med.

2013-08-22
emcb
emcb

ja det står att de ska ha kudde MEN sen står det ju barn under tre år får inte färdas i persobbil å lastbil utan särskild skyddsanordning. då bordet det ju stå ALLA barn under 135 där med.
så ja funderar på om man korta streckor fsktiskt får åka utan skyddsanordning om man är över 3 år. tex om man åker med någon hem från skolan osv. lite luddigt tycker jag iaf.

2013-08-22
osisen
osisen

vad jag har hört så e det lag tills barnet har nått längden för att kunna se ut när den sitter på sätet. men då e det att man ska kunna se marken o inte bara träd o moln. våra 6 o 5 åringar sitter på bilkudde fortfarande med säkerhets bälte. o vägrar dem ta på bälte så kör vi ingenstans alls. brukar funka utan bråk.

2013-08-22
ecstasy92
ecstasy92
Barn på 3 år och 9 månader

Jo, det står att barn under 135 cm ska ha en slags kudde eller liknande. Men inte exakt vad det ska vara...

2013-08-22
solskensmamman
solskensmamman

det står dock inte om barn äldre än tre men under 135cm får färdas kortare sträckor med enbart bälte.
känns lite defust..

2013-08-22
osisen
osisen

Vad säger lagen?
I Sverige har vi lag på att alla som åker bil ska använda
bilbälte, både i framsätet och baksätet.
Barn som är kortare än 135 centimeter ska dessutom
använda en särskild skyddsanordning: babyskydd,
bilbarnstol eller bältesstol/kudde. Skyddet ska ha ett E-
godkännande.
Barn som är yngre än tre år får inte färdas i en personbil
eller lastbil utan särskild skyddsanordning, annat än vid
tillfällig färd under korta resor i baksätet i taxi.
Föraren ansvarar för att passagerare som är under 15 år
använder bilbälte eller annan skyddsanordning.
Böterna för förare som ej sett till att passagerare under 15
år använt bälte eller skyddsutrustning är 2500 kr per barn.

taget från ntfs hemsida.

2013-08-22
osisen
osisen

Jag vet att rekommendationerna är att sitta bakåtvänd tills barnet är minst 4år eller har vuxit ur stolen, på höjden. Men vad säger lagen.... Undrar om det verkligen är böter på att ha barnen fram och utan bilbälte men kan säkert vara så, hoppas det!

2013-08-22
emcb
emcb

Ska själv byta stol till sonen idag. Han har växt ur sitt babyskydd o ska få son andra stol. De är inte billiga men d har vi sparat till. Kommer åka o hämta den på Jollyroom i em.

2013-08-22
Adde86
Adde86

Det borde vara lag på bilbarnstol. Iaf för små barn som behöver sitta i en stol. D kanske är en ekonomisk fråga men har man råd att ha bil få borde man ha råd att köpa sitg barn en bilstol. D finns även begagnade att köpa i väldigt bra skick. Helt oacceptabelt!

2013-08-22
Adde86
Adde86
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...