App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Behöver hjälp i växelvis boende frågor..

Jag beräknas få bebis i september, och pappan och jag bor inte ihop..Vi hade diskuterat boendefrågan för några månader sen och sagt att vi inte ska ha växelvist boende för tidigt, eftersom vi inte trodde att det var bra för barnet..Igår när han var här så hade han ändrat på det vi sagt och vill börja ha henne hos honom varannan vecka när hon är ca 7-8 månader.. Jag tycker att det är för tidigt.. sen sa han att då tar han ut sin föräldraledighet så kan hon ju bo där i 8 månader.. Vad innebär det, att jag inte ska få träffa barnet under den tiden? Det var så han trodde..Kan väl inte stämma? jag tar ju ut min föräldrapenning nu i början för att kunna amma, inte för att straffa honom, vilket han verkar tro.. Jag vill också att bebis ska vara varannan vecka hos oss, men inte för tidigt..Någon som varit i samma situation? Några råd o tips?

2013-08-13
junior3
junior3

Varför är det så självklart att mamman ska bestämma allt och ha vårdnaden? Varför skaffar man barn med någon son man inte litar på eller tycker är lämplig som förälder? Det är helt sjukt att vi sätter likhetstecken mellan kön och förmåga att ta hand om ett barn.

2013-08-14
Hurricane
Hurricane

Håller med CatPuss. Ville bara förmedla att det är minst lika lätt att ha gemensam vårdnad även om man inte bor ihop, jag och min äldsta sons pappa har det och det har aldrig varit något problem.

2013-08-13
mikols
mikols

Vid 1 år kan sånt funka. Att pappa har på dagen när du jobbar men du hämtar barnet när du slutar jobba. Är dock osäker på om han får vara pappa ledig när du har hand om barnet största delen av dygnet. Men första året är mamma väldigt viktig. I

2013-08-13
lindapim
lindapim

Jag är inte mycket kunnig på detta område, men tar mig friheten att uttala mig ändå...

Om ni föräldrar bor nära varandra och inte har alltför mycket emot varandra, tror jag att det är bäst för både er och barnet att ni båda får vara föräldrar från första början. Med det menar jag absolut inte boende varannan vecka! Men att barnet ska träffa er båda ofta och få en chans att knyta an till er båda.

Ingen kan tvinga honom att överlåta föräldrapenningdagar åt dig, så länge ni har gemensam vårdnad. Men jag tänker mig snarare att ni delar på dygnet, än att ha längre perioder var. Den ena av er har barnet på dagen, medan den andra arbetar, den andra på kvällen och natten och mer tid på lediga dagar. Det tror jag är fullt möjligt redan när barnet är ett år eller kanske tidigare. Om du har barnet hos dig så länge dina dagar räcker, men pappan träffar barnet en stund nästan varje dag. Den stunden kan vara en halvtimme ibland eller flera timmar ibland, tillsammans med dig mer i början och mer de själva senare. Då tror jag att pappan sen kan ha barnet om dagarna när du börjar arbeta, men att barnet kommer hem till dig varje kväll.

Jag inbillar mig inte att detta fungerar för alla, men tror att det kan vara ett bra sätt för många barn, förutsatt att föräldrarna har en sådan relation att de klarar av det.

2013-08-13
ElinVS
ElinVS
Barn på 1 år och 6 månader

Jag hade anledning till bevakade umgängen. Dock inget jag tänker prata om här.

2013-08-13
lindapim
lindapim

När man är separerade är det lättare om en person har vårdnaden. Men man kan fortfarande diskutera med den andra föräldern. Jag diskuterar allt med min sons pappa innan jag skriver under för t ex pass , adress ändring osv. Men det är jag som är vårdnadshavaren. Han har en fullmakt på att hämta ut medicin dock. Det är lättast att ha det så när det uppstår konflikter. Den barnet bor hos har vårdnaden.

2013-08-13
lindapim
lindapim

Och nej jag anser inte heller att ett så litet barn bör bo varannan vecka. Om barnet är moget kan de så smått börja bo hos den andra föräldern från ca 2-3år är min åsikt.

2013-08-13
mikols
mikols

Lindapim du kanske har goda skäl för att ha ensamvårdnad och kräva bevakad umgängesrätt för ditt barn. Men om pappan till barnet är en fullt fungerande man så tycker jag inte att det är mer än rätt att ha gemensam vårdnad. Pappan har lika mycket rättigheter att ta beslut kring sitt barn! Jag anser att man som föräldrar får se till att man kan ha en fungerande relation kring sitt barn, oavsett om man bor ihop eller inte så får man se till att det funkar för barnets bästa.

2013-08-13
mikols
mikols

Varför inte ha delad vårdnad med barnets pappa?! Du har rätt i att vårdnad inte handlar om umgänge utan om gemensamma beslut kring de gemensamma barnet. Kan förstå om man bor 25mil ifrån varandra då de kan bli jobbigt med ev papper som måste undertecknas eller liknande.

2013-08-13
mikols
mikols

Bor barnet heltid hos den enda föräldern finns ingen anledning att dela på vårdnaden. Jag har ett barn med en kille som jag aldrig bott ihop med. Han har ingen vårdnad och umgänget har varit tufft. Han har haft bevakade umgängen med sin son till min son var ca 13 månader. Nu sover min son där två nätter var tioende dag och sen har dom ett dag umgänge 1 gång mellan sov tiderna. Umgänget måste funka för oss alla. Jag har haft krav på umgänget från början att det ska bevakas. Nu vart det min sons farmor som ställde upp. Pappan hade inget val. Det har detta eller inget umgänge. Skulle aldrig låta min son bo varannan vecka vid 8 månaders ålder. Hysteriskt! Barnet behöver sin mamma när dom är små.

2013-08-13
lindapim
lindapim

Det är vad Familjerätten säger. Har man en bättre relation kan man självklart träffas längre. Men korta och ofta säger Familjerätten. Varför ha en delad vårdnad med någon man inte bor ihop med? Barnet mår bäst av att föräldrar inte bråkar. Alltså bäst att ha ensamvårdnad. Vårdnad har inget med umgänget att göra.

2013-08-13
lindapim
lindapim

Ja, vadå 20-40 minuter? Det är ju barnets pappa! Han är lika mycket förälder som mamman är, och ska väl ha samma möjligheter att få skapa en relation med sitt barn... Sen förstår jag varför det är en fördel att barnet bor hos den ena föräldern på heltid fram till några års ålder, men det ska väl inte innebära att den andra föräldern ska vara nästintill en främling under den perioden...

2013-08-13
ChildofJune
ChildofJune

jag har ensam vårdnad om mitt barn, men de är för att de är lättast då pappan bor 25 mil bort. hade vi bott i samma stad och planerat växelvis boende så hade ja haft delad vårdnad. och de med 20-40 min låter helt sjukt

2013-08-13
sandra988
sandra988

Lindapim: jag undrar också varför du tycker att barnet bara ska få träffa sin pappa 20-40min om han kommer till dom? Sen undrar jag varför du tycker att hon ska ha ensam vårdnad om barnet? Hur resonerar du där? Önskar sakliga svar på den frågan då jag tycker att det är helt sjukt att han inte ska få de...

2013-08-13
mikols
mikols

lindapim. vrf bara 20-40 min i början om han kommer hem till dom?

2013-08-13
sandra988
sandra988

Jag bor inte ihop med pappan och har aldrig gjort. Nummer 1. Ge honom ingen vårdnad. Finns ingen anledning. Växelvis boende är först diskuterar vid 3 års ålder. Om du inte ger honom vårdnad får du alla föräldrar penning dagar. Bara ta dom! Barnet ska styra hur länge du är hemma. Sova över hos pappa är okej vid 10 månader- 1 år. Då en natt. Han ska träffa barnet ofta med korta stunder. Så typ 2-3 ggr i veckan 20-40 min räcker. Gör inget dumt, ge inte vårdnaden om ni inte bor ihop. Ni kanske är sams nu. Det kan komma att ändras.

2013-08-13
lindapim
lindapim

Tack för svaren, =) ja jag ringde försäkringskassan nu, och för att klara ekonomin utan att behöva gå till socialen så måste jag ta ut föräldrapenning alla dagar, det betyder att han i så fall ska ta henna växelvist boende redan när hon är 6 månader, vilket jag tycker är alldeles för tidigt.. Fåt prata med familjerätten tror jag =)

2013-08-13
junior3
junior3
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...