App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Bebis som tittar på tv....

Min snart 12 veckor gamla son har börjat uppmärksamma tv:n och när han sitter antingen i babysittern när vi vuxna kollar på tv eller i våran famn så vrider han tydligt huvudet mot tv:n ibland och tittar tydligt nöjd på den. Sedan efter kanske 20-30 sek så bryter han och tittar någon annanstans. Vi har börjat vrida babysittern så att han har ryggen mot tv:n och inte kan se. Är det någon fara om bebisar/små barn tittar på tv? Jag tycker det borde kunna vara stressande dels pga de snabba bildbytena och dels pga att de inte förstår vad som händer på tv:n. Har jag fel? Är det kanske ingen fara?

2013-08-07
Hnoss
Hnoss
Bebis på 16 månader

Jag tror definitivt på att begränsa användandet av tv, mobil, dator, ipad och liknande för barn. Har barn i min bekantskapskrets som varit tv galna som små och som är väldigt energiska, har svårt att lyssna på vad man säger och liknande. Inte säkert det beror på tv tittandet, men jag tänker göra annorlunda med min son för säkerhetsskull. Kan oavsett inte vara bra att titta för mkt på tv eller sitta vid datorn massor som barn. Med det sagt menar jag inte att vårt barn aldrig kommer få titta på tv eller använda datorn, det kommer han få när han blir äldre, men då med tidsbegränsning.

2013-08-08
Hnoss
Hnoss

Såg nu att jag skrivit lite dumt... låter som om man vore världens soffpotatis :P jag är egentligen en utomhus människa, äger 3 hästar, uppvuxen och bor långt ute på landet och fullkomligt älskar att campa och gå ute i skogen... MEN jag kan knappt ta mig runt i huset utan kryckor nu... så för att hålla mig vaken blir det ganska mycket tv, och sonen är med mig hela dagarna... men han fastnar inte framför tvn, han leker hellre för sig själv eller hittar på nått hyss :P Vi är ute mestadels under dagarns då jag får lite hjälp att passa honom av karlen nu under semestern...

2013-08-07
KruXet
KruXet

Sonen har tex fått titta på babblarna på min telefon, mest för att lugna ner sig när han kommit upp i varv.

2013-08-07
Betty86
Betty86

Jag jar läst studier som säger tvärtom, att tv-tittande kan göra att barnen får lättare att koncentrera sig på enskilda saker. Med det sagt menar dom på att barnen ska se saker som är anpassade för deras ålder. Samma gäller tiden, programmens tid ska vara anpassade för åldern. Typ 18 månader 7-8 min, 24 månader 10-12 min.

2013-08-07
Betty86
Betty86

Men sen är det som med allt annat. Det finns en rek ålder för barn ( stora som små beronde på vad det gäller ) och säger rek 6mån eller 2år så sker inte förändringen över en natt när barnet når just det datumet. Och sen är det skillnad på program och program och som fler har skrivit, hur lång tid det handlar om. Jag har moraträsk på dvd och kan tänka mig att min dotter kan få titta på de när hon är runt 18 månader, i korta stunder. Men hur ställer ni er till att låta barnen/bäbis titta på ex babblarna på datorn/surfplatta/telef? Från vilken ålder?

2013-08-07
Fillie
Fillie

Svarade bara med min fundering :-)

Jag vet att det till och med har cirkulerat små informationsfolders på vissa BVC/öppna förskolor där de skriver om en ökad risk för koncentrationssvårigheter vid för mycket tv-tittande. Man kan ju bara tänka lite på hur det blir för spädbarn runt halvåret, då de går igenom utvecklingsprocessen och börjar lära sig att ta in intryck på ett annat sätt - de flesta får ganska störd nattsömn vid den perioden, just för att de bearbetar intryck på ett annat sätt och även börjar drömma. Och då talar vi ju vanliga, vardagliga intryck, och inte flera timmars tv-tittande - vilket jag inte menar att någon här utsätter sina små för, men som sagt så vet jag de som sätter sina spädbarn framför tv:n. Det blir många visuella intryck för en sån liten hjärna...

2013-08-07
ChildofJune
ChildofJune

Funderingen ang bil och tåg va som sagt bara en tanke/fundering. Drog inte åt något håll i åsiktsträsket. Vi har sällan tv´n på när vår dotter är vaken, hon vrider ut och in på sig själv för att se den, hur vi än vrider henne. Men vid de tillfällen tv´n är på och hon ser så är det nyhetsmorgon. Visst det är en bild som rör sig, i olika vinklar på människor som sitter i soffan. I min tankegång kan inte det vara värre än att gå på ett cafe. och nej, dottern får inte titta mer än att vi hinner vända henne, för att vi anser inte att hon behöver det. Men nu är hon oxå bara 4 mån. Vi kommer kanske tänka om när hon blir äldre.

2013-08-07
Fillie
Fillie

Min son (snart 2 år) tittar ganska mycket på tvn, dels nu för att jag sitter stilla väldigt mycket p.g.a foglossningarna och dels för att han inte kan somna utan tvn...

Men även då tvn går nästan hela dagarna här hemma nu så bryr han sig inte om den, förutom då det är dags för bolibompa :P

Har aldrig hört talas om att det skulle ge en negativ verkan på barn.

Kan tillägga att vi använder den inte som en barnvakt ! Sonen är hellre ute än inne på dagarna, men mina fogar sätter oftast stopp för det tyvärr :(

2013-08-07
KruXet
KruXet

Nu vet jag att det finns de som sätter sina spädbarn i babysittern framför tv:n och då kan det bli ganska mycket per dag. Tycker inte att det går att jämföra med när man åker bil, då får det nog bli ganska många turer, och att man åker dagligen. De flesta små barn sover väl dessutom oftast i bilen.

Finns som sagt en hel del forskning som pekar på att barn under 2 år helst inte ska titta på tv.

2013-08-07
ChildofJune
ChildofJune

Jag har också hört sambandet med koncentrationssvårighet och liknande när det gäller små barn som tittar på tv. Det är just därför jag är lite orolig för att vår lilla pojke vrider på huvudet mot tv:n (även när han har ryggen vänd mot!). Nu är han väl antagligen bara intresserad av bilden som rör sig och ljudet ännu så länge. Men han kan ju inte ta in vad som händer så det borde ju kunna vara överstimulerande även nu. Jag har också tänkt tanken på när man åker bil och barnet börjar titta ut genom fönstret, det har inte min lilla börjat med ännu, men det borde kunna vara överstimulerande precis som när ett litet barn får åka framåtvänd i vagnen? Jag ska erkänna att det bli många timmar för mig i tv soffan eftersom det ammas mycket och min plutt också sover i min famn ett par timmar varje dag, just vid de tillfällena tittar han ju inte på tv:n, men när jag är ensam hemma så äter jag min frukost och lunch vid tv:n (det kommer jag självklart sluta med när plutten ska börja äta mat!) och då när jag äter så får sonen oftast sitta i babysittern bredvid mig och det är främst då han tittar på tv:n emellanåt. Tror nog jag får ta och stänga av tv:n lite mer... Visst tittar han inte mer än sammanlagt några få minuter per dygn, men tycker inte att det kan vara bra...

2013-08-07
Hnoss
Hnoss

Men jag funderar lite på hur det är bär man ex då åker tåg el bil med en bäbis. Det måste ju i så fall oxå vara påfrestande för hjärnan när det rör sig fort utanför fönstret. Dum tanke?

2013-08-07
Fillie
Fillie

Jag gjorde som ni - vände babysittern bort från tvn så hon inte kunde se den. Hon blev först intresserad av tv när hon kunde sitta själv alltså när hon var ca 5-6 månader gammal. Men det var korta stunder hon fick titta på tvn.

2013-08-07
aprilbebis2011
aprilbebis2011

Men om din son vrider på huvudet och har sett/ser en kort frekvens så spelar det troligen ingen roll.

2013-08-07
Fillie
Fillie

Finns en artikel om tv tittande barn under 2år. I USA menar man på att 2-3h tv tittande för små barn gör att de kan riskera koncentrationssvårigheter och språksvårigheter. Finns även studier om samband mellan adhd och tv tittande barn. Hugo Lagercrantz, läkare på Karolinska, menar på att det finns risker med att låta små barn titta på tv. Små barn kan inte själva bestämma när det blir för mycket.

2013-08-07
Fillie
Fillie
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...