App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

 "Jag vill inte ha detta i vårt område pga att det skapar osäkerhet för mina barn när mentalt störda ungdomar/vuxna lever sida vid sida med barnen

Satt och läste aftonbladet och kom in på en artikel om ett boatadsområde i sverige som ska få ett boende för unga männikskor med autism och DS. Kommunen har fått massor av mail från människor som bor där som på riktigt är upprörda över detta beslut. Skall dessa sjuka memtalt störda människor få vistas fritt i vårat område? bland våra barn? vad händer med våra bostadspriser? ska vi behöva övervaka våra barn när de leker? Ska någon behöva bli mördad? De kan bo någon annanstans men inte här! Jag blir så arg så jag skakar. Jag trodde sverige var bättre än så men ännu en gång får mam istället skämmas för att vara svensk! blääää för människor!

2013-08-01
osisen
osisen

Vu har ett LSS-boende i vårat hus. Ja skulle aldrig någonsin få för mig att tro att någon av dessa personer skulle skada mina barn. Är mer rädd för "vanliga" idioter. Det är ju helt barockt att tro att dessa individer skulle vara mer våldsbenägna. Dessutom är det inskränkt att inte lära sina barn att alla har samma värde. Vet barnen det blir dom inte rädda.

2013-08-06
Hurricane
Hurricane

Det är enorm skillnad mellan mentalt störd och intellektuellt funktionsnedsatt. Våldäktsmän och mördare har nästan alltid någon form av psykisk/mental störning men inte alltid så kraftig att de döms till sluten vård. En mental störning behöver inte vara medfödd utan kan vara förvärvad genom psykiska/sociala erfarenheter. Det rör sig alltså oftast om ett sår på "själen/jaget"

En intellektuell funktionsnedsättning är oftast medfödd skada på hjärnan eller ett genetiskt fel t.ex. down syndrom som beror på att det bildats en kromoson för mycket. En intellektuell funktionsnedsättning kan också förvärvas men det rör sig om fysiska skador t.ex. kraftigt våld mot huvudet, hjärblödningar, inflammationer eller syrebrist. Alltså en fysisk skada på hjärnan.

En till synes frisk människa kan alltså vara en livsfarlig galning medan en synbart "skadad" person kan vara den mest omtänksamma och goaste personen du någonsin träffat.

2013-08-06
Levena
Levena

Vu har ett LSS-boende i vårat hus. Ja skulle aldrig någonsin få för mig att tro att någon av dessa personer skulle skada mina barn. Är mer rädd för "vanliga" idioter. Det är ju helt barockt att tro att dessa individer skulle vara mer våldsbenägna. Dessutom är det inskränkt att inte lära sina barn att alla har samma värde. Vet barnen det blir dom inte rädda.

2013-08-06
Hurricane
Hurricane

Här där jag bor finns ett dagis med en avd med "vanliga" barn och en med handikappade barn. När barnen kommit upp i förskole åldern blandas grupperna. Hade jag bott i närheten av det dagiset, hade jag velat ha mitt barn där! Tänk vad mycket de barnen lär sig, att inte stirra på nån för att någon är annorlunda till att börja med! In med fler handikappade i samhället! Det dör vi inte av!

2013-08-06
Pepsimoon
Pepsimoon

Allvarligt störda? Dom har ett funktionshinder, inte störda!

2013-08-06
Tuttilutta
Tuttilutta

men de finns människor som är inte pålitliga även om de inte är mentalt störda, pedolfiler och mördare våldtäktmän de finns överallt men syns inte.... men man kan inte döma folk bara för dom har sina brister men man kan be om möte med kommunen o veta vad deras planer är och hur allvarligt störda dom är??

2013-08-06
mami7575
mami7575
Barn på 2 år och 3 månader

Jo Levena, kan förstå ditt tänk men ändå det som stod i visa av mailen som kommit in från boende i detta villaområde tyder på mer okunskap än öppen oro inför dom boendes å deras väl å ve. När man likställer ett LSS boende med en sluten anstalt för psykiskt sjuka våldsmän då e man ändå ute å cyklar. Man talar ju inte illa om enbart dessa ungdomar utan man drar ju alla med dessa funktionshinder över samma kant. Tycker all typ av inskränkthet vad den än gäller är illa, jag vill iaf lära mitt barn/mina barn att det finns olikheter men det är nåt fint å nåt man bör ta vara på å inte döma ut.

2013-08-03
ica_86
ica_86
Barn på 3 år

Ja jag läste också detta. Blev totalt vansinnig! Människor med ett funktionshinder är lika mycket värda som alla andra. Jag kan inte fatta hur man kan protestera mot det. Det finns bara inte i min värld!

2013-08-01
jessicamalin
jessicamalin
Barn på 3 år och 6 månader

Och jag hade också varit extra kritisk om ett vinstdrivande företag skulle starta boendet. Inte för risken för missbrukar vård utan just för oron att man kombinerar ihop fel brukare med varandra, på fel plats eller med helt fel personal.

2013-08-01
Levena
Levena

Jag som har jobbat och framför allt träffat ett brett spektra av den här personkretsen säger så här: Jag skulle inte ha några problem med att flytta till ett område där en gruppbostad finns och är etablerad och fungerar, men även jag hade varit kritisk om jag fick reda på att det skulle startas ett nytt boende där jag bor.

Det är en sak att jobba på eller bo nära ett etablerat boende där brukarna hittat en plats i livet därde mår bra var för sig och tillsammans. Uppstartsfasen är en helt annat och mycket beror på vilket nivå brukarna är på och om de funkar ihop med varandra och personalen. Att det är unga vuxna som vill flytta hemifrån säger inte mig något om hur de fungerar ute i samhället. Beroende på grad/typ av autism och vilken hjälp, stöd och struktur de fått hemifrån kan de vara helt underbsra och harmoniska till just det folk är rädda för: oberäknerliga och utåtagerande. Och det är faktiskt inte underligt att det finns folk som inte känner sig tillfreds med tanken på att bo bredvid dessa. Några av de jag jobbar med skulle jag ALDRIG lämna ensam i närheten av barn för att de helt enkelt inte förstår att det är ett barn och några av de kommer aldrig riktigt förstå vad en bebis är för nån sak som skriker och rör på sig.

Alla är inte som de i Glada Huddik, en annan del av köping, rain man eller ica jerry även om de flesta är det. Det är enormt viktigt att det är rätt personer som tar beslut kring vem som ska bo var och i närheten av vem/vilka och vilka som ska jobba med detta för att det ska funka och bli bra för alla parter.

2013-08-01
Levena
Levena

men detta handlar intw om barn som e livsfarliga och sjuka det handlar om unga vuxna som vill skapa sig ett eget boende.

2013-08-01
osisen
osisen

Men orka att alla blir skit sura! Jag skulle inte heller vilja ha mina barn bredvid ett sådant boende. Man väljer ju vart man vill bo. Och va fult att säga att det är värre med invandrare! Det finns människor till allt, svensk eller invandrare. Jag är från Turkiet och beter mig inte som ett djur för de. Det finns svenskar som beter sig som bönder också samma sak som att det finns invandrare som inte kan bete sig heller. Alla har sin egna rätt att bo vart dom vill, bygger dom ett sådant boende och grannarna inte tycker om det så är det väl bara att flytta. Jag är inte tvungen att acceptera sjuka barn som är aggressiva,

2013-08-01
mlsa
mlsa

Jag har bott granne med en kille som hade autism. Han var livsfarlig. Han tog upp ett annat grannbarn som var 2 år och kastade honom rakt in i väggen. Barnet var ledset och han kunde inte hantera det och gjorde som han gjorde. Så om ja ska köpa ett hus så skulle jag inte köpa ett hus bredvid en sådant boende. Tror att det skulle vara bättre att ha er ett sådant boende ute på landet med massa natur. Min son kommer aldrig någonsin få komma i närheten av den där killen. Handikappad eller inte så är våld aldrig okej.

2013-08-01
lindapim
lindapim

Då är det värre med invandrare!

2013-08-01
Smultronkyss
Smultronkyss

Kompisens mamma jobbar på en daglig verksamhet för barn med cp-skador. Deras skola flyttade precis till en "vanlig" låg och mellanstadieskola. Då hade en av fröknarna frågat vad dom ska säga om dom konstiga barnen samt frågat varför dom tvunget skulle äta i samma matsal samtidigt? Folk är uppriktigt dumma i huvudet

2013-08-01
Betty86
Betty86

Läste just artikeln. Först blev jag arg, som så många andra. Sen började jag skratta. Mamman i artikeln verkar ju tro att alla utvecklingstörda är som Ica-Jerry. En söt kramgo liten downis. Är inte det en födom? Ganska korkat att tro att det är vad svenska folket ska tycka å tro efter att ha sett Glada Hudiksteatern

2013-08-01
lindarutan
lindarutan

Jenccy: Jag förstår dina känslor. Det är faktiskt inte alla som passar att bo i ett vanligt bostadsområde heller - normala eller ej. Vissa mår och fungerar bäst i avskiljdhet. Har jobbat med personer som inte alls fungerat ibland andra men när de har fått flytta till lite mer isolerade boende fungerat jättebra.

Tyvärr görs det missar ibland när man matchar in brukarna på gruppbostäderna. En del av dessa personerna har svårt med ljudet ifrån barn som leker och andra är rädda för hundar och katter eller andra människor. Det är inte alla som kan uttrycka detta på ett tydligt sätt utan hamnar mitt i sin värsta mardröm och därför blir "stökiga" och ärligt talat så vill inte jag heller bo granne med någon som beter sig irrationellt och utåtagerande för att handläggarna inte ser problemet.

2013-08-01
Levena
Levena

Oförstånd och rädsla tycks höra ihop.

Fachinerande utveckling dock. Eftersom människan tycks förutsätta att de som gör dumheter som våldtäckter, mord, övergrepp osv "Det måste fattas en skruv." "Den där är ju skadad" "Den människan måste det vara något fel på." "Dumskalle" "Den är ju dum i uhvudet." Snara ord att användas...

Människor som syns eller märks att de är "skadade" får då automatiskt ett dåligt rykte på grund av talesätt, okunskap och rädsla för det man inte förstår. 

Rätt intressant att veta då att de skadade är inte så skadade om man jämför med de friska som är skadade... så vem är skadad? och vem är frisk? Vilka är de största monstren?

2013-08-01
RallyD
RallyD

ja men herregud!! klart jag talar om för mina barn att alla är olika, att vissa har svårigheter osv!! jag har själv två barn med särskilda behov!!

2013-08-01
jenccy
jenccy

Jag är trött på att alla som inte passar in i mallen ska gömmas undan. Då blir de "farliga" per automatik. Och bara för att de då fötts med en problematik som man kan diagnostisera, så är väldigt få av dem med autism och DS aggressiva. Vad upplever vi inte dagligen i samhället, av personer som anses vara "normala"? Våldtäckter och våldsbrott mm.

Min man jobbade som ledsagare ett tag, för ungdomar med dessa diagnoser. Och de gjorde allt möjligt ihop. Det som aldrig slog fel dock var just hur omgivningen stirrade, hur andra ungdomar stod och pekade och skrattade... vad har de ungdomarna fått lära sig hemma?

Barn är inte fördomsfulla av naturen - de är dock nyfikna men tydligen väljer många vuxna att förklara saker för dem på helt fel sätt.

2013-08-01
ChildofJune
ChildofJune

fast "vanliga" människor ka ju åxå vara högljudda å skrämmas.. det e ganska många "vanliga" människor som mördar, misshandlar, rånar, skrämmer, bränner bilar osv.
Tror inte att risken för att mördas eller råka ut för något allvarligt ökar för att de bygger grubboenden!
Att man böir skrämd för att någon skriker. . ja herregud då får man väl förklara för sina barn istället att alla människor inte är likadana!

2013-08-01
osisen
osisen

vi har ett sådant boende vid oss och jag kan säga att oftast är det ok men faktiskt så kan de skrämma barnen ibland, en kille sprang tex ut på gården med kniv o viftade runt med, brandkåren är ofta här samt polisen då de ger dig iväg ibland. jag kan ärligt säga att hur illa o hemskt detta än låter vill jag inte betala säg 3-4 miljoner för ett hus om jag har ett sådant här boende brevid mig. Många kan vara aggressiva o högljuda o det kan skrämma barnen, av den anledningen o ingen annan.

2013-08-01
jenccy
jenccy

Precis! Jag jobbar själv så, jag vet att det fungerar! Har oxå barn runt omkring som lurar i brukarna både det ena än det andra så vi som personal får gå emellan. Vi har inte haft ngn incident där ngn brukare har åsamkat skada eller oroligheter.

2013-08-01
Tuttilutta
Tuttilutta

Tuttilutta: Det håller jag med dig om. Jag jobbar själv på en gruppbostad som ligger i ett helt vanligt bostsdsrättsområde. Fungerar jättebra, möjligtvis att vi som personal får rycka in när de större barnen försöker lura i våra brukare mindre lyckade ideer, men annars fungerar det hur bra som helst. De som tror annorlunda hade mer än gärna fått komma o göra studiebesök och prata med grannarna om jag fick bestämma. Dessutom har vi ett dagis precis intill och det har då aldrig varit något bekymmer.

2013-08-01
Levena
Levena

Wow! Jag vet inte vad jag ska säga förutom, wow!

2013-08-01
Adde86
Adde86

Jag skäms för o vara svensk när de kommer till sånt här! Oavsett de engång varit häxjakt på människor med nån typ av funktionsnedsättning, så ska dagens samhälle ha den kunskapen om vad de innebär! Ist för att sätt sig ner, ta reda på information, ta del av all den fakta som finns, väljer dom att smutskasta dessa människor! Visst kan dessa människor har svårt för att läsa av andra och vad de är för typ av situationer. De är då vi andra medmänniskor ska hjälpa till och det gör vi med att börja läsa på och lära oss. Det är 2013, svenskar ska ( enligt mig iaf ) inte ens diskutera hurvida funktionsnedsatta har rätt till och bo i ett mindre samhälle där barnfamiljer bor. Det är allas rättighet ( om inte, oavsett typ av människa är dömd för ngt som ej är lämpligt bland barn )

2013-08-01
Tuttilutta
Tuttilutta

Litsen1: Ditt uttalande om sd var just precis lika baserat på okunskap som det uttalandet som gjort att denna tråd startat. Personer med fördomar mot allt och alla finns inom alla partier och dess anhängare, det hänger inte på vilket parti du röstar på. Som du skrev - man gör antagande utan att kolla fakta först.

2013-08-01
Levena
Levena

Kommentaren har tagits bort av författaren.

2013-08-01
Tuttilutta
Tuttilutta

snacka om okunskap! det verkar som om man skulle behöva en information i det samhället om vad ds och autism är. det är som sd:are. man går efter antaganden och man kollar inte upp faktan först..

2013-08-01
Litsen1
Litsen1

Skämmas för att vara svensk ska du inte göra för att det finns enstaka idioter.

Troligtvis är det någon som aldrig träffat en person med intellektuella funktionsnedsättningarna och utgår ifrån gamla stereotypa skrönor. Dessvärre är inte personens rädsla helt ogrundad medtanke på medias framställning av de våldsbrott som faktiskt har genomförts av denna personkrets. Under 80-90 talet låg hetsjakten på hårdrockare och rollspelare, 90-00-talet datorspelare och nu åter till personer med intellektuella funktionsnedsättningar.. Sen har media lika svårt att skilja på intellektuella funktionsnedsättningar och psykiska störningar som satanister och djävulsdyrkare :/

2013-08-01
Levena
Levena

Jag jobbar inom LSS verksamheten blev så otroligt arg igår när jag läste detta! Okunniga jävla idioter! Dessa människor är bland dom snällaste, omtänksamma, trevligaste jag vet! Människor som gläds för lite, tar ingen föregivet och vill bara få ha ett så "normalt" anpassat liv som möjligt! Dessa jävla egoister i Glasberga, kan stoppa upp nått i r***n och fara åt helvete!! Ursäkta ord valen, men har inget över för sådana människor som inte kommit längre i dagens Sverige!!

2013-08-01
Tuttilutta
Tuttilutta

Läste också det och blev riktigt arg! Jag hoppas de ändrar sig om boendet väl byggs!

2013-08-01
Liiina89
Liiina89

Men vilken okunskap!!! Autism och DS är ju inga "farlig" diagnoser. Är människor idag verkligen så fruktansvärt fördomsfulla?

2013-08-01
ChildofJune
ChildofJune
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...