App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

80 000 första året

Ja, det är vad en bebis kostar påstår Swedbank. Men då har de räknat med kostnad för eventuell större bostad, bil och inkomstbortfall. Alltså inte bara "prylar", blöjor och mat. Vad tror ni? Vill man spara in på föräldradagarna och ta mindre än 7/veckan så tror jag faktiskt att inkomstbortfallet sammanlagt kan bli högre än 80 000/år. Förutsatt att man är föräldraledig från ett arbete alltså (var själv arbetslös under första f-ledigheten).

2013-07-29
ChildofJune
ChildofJune

Litar nog mer på Swedbanks egen lista faktiskt :-) Funderar på om jag kanske läst en gammal artikel, följde en delning på FB, men nu kan jag inte hitta den för att kolla datum...

2013-07-29
ChildofJune
ChildofJune

Jag kollade swedbanks lista med utgifter. Vi föräldrar har väl slarvat eller har Swedbank ändrat sin lista? Det blev iallafall ca 1,2-1,3 miljoner till myndighetsdagen.

2013-07-29
solskensmamman
solskensmamman

Aha, okej. Läste en artikel i Vi föräldrar -då har de inte återgett siffrorna rätt, för det stod 80 000, och dyrare bostad, med reservationen att det inte gäller alla.

2013-07-29
ChildofJune
ChildofJune

Och inte dyrare bostad, den kostnaden tillkommer när barnet fyllt 1 år. Innan dess räknar de med att babyn kan bo i föräldrarnas rum.

2013-07-29
solskensmamman
solskensmamman

85 080 kr är vad de säger att det kostar. Av det är 48 000 kr inkomstbortfall. Då räknar de med 6 mån var dvs full FP (7 dagar per vecka). De räknar alltså med en lön på ca 20 000 kr/ mån eller att man får ut extra från arbetsgivaren (vissa får 10-20% extra i en eller flera månader!!!)

2013-07-29
solskensmamman
solskensmamman

Jag hade ett vikariat innan jag fick första barnet, och hade min fp beräknats på den lönen så hade vi lätt tappat de 80 000 i inkomstbortfall bara under första året, med 5 fp-dagar/vecka.

Vi har pratat om ekonomin inför första barnet och nuvarande graviditet. Skulle aldrig sätta ett barn till världen om jag inte visste att vi klarade av det också. Nu har vi dock fått lära oss att man inte kan förutse allt, och ibland drabbas man av oväntade hänselser som slår hårt mot ekonomin.

2013-07-29
ChildofJune
ChildofJune

Mkt möjligt. Vi fick köpa större bil bla. Hade en liten peugeot med två dörrar bara. Hade aldrig fått plats m en vagn i den. Sen alla självklara kostnader som barnvagn, bilstol. Blöjor, kläder, nappar, flaskor, ersättning för de som ej ammar. Men jag tror att första barnet kostar mest. De kommande barnen ärver oftast mkt från äldre syskonet. Jag sparar tex alla kläder till nästa syskon, kommer även spara vagnen, babybjörnen, babysittern o liknande prylar. Så visst kostar d. O även om jag har jobbat innan barnet o hade relativt bra lön så får man inte ut så mkt i månaden nu. D e som att vara student igen.

2013-07-29
Adde86
Adde86
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...