App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

I Phone? Är jag konstig?

Blev lite förskräckt när jag var på jobbet och fick talat om för mig av 5 och 6 åringar att jag har en uråldrig telefon. "Den har ju knappar!" Är jag knäpp som tycker att det är lite tidigt att ge ungar en iphone 4 när de är 6 år? En kompis kom och visade att han gett sin son en... Sonen är 4.... Är lite gamalmodig och vill hellre att de bygger barkbåtar osv. Hittar på egna saker.  Men jag kanske är konstig som hellre vill läsa sagor för ungarna än att glo på tv:n?

2013-07-13
RallyD
RallyD

Tja en del menar att strålningen från mobiltelefoner är canserframkallande... Men det vet jag nu inte hur omfattande den statistiken är. Men om det är så, finner jag utvecklingen oroande.

Jag tar nog hellre det säkra före det osäkra och är nog lite gamaldags tills behovet kommer att verkligen uppstå och inte förr, införskaffa i en iphone till barnen.

Däremot ev. en ipad till FAMILJEN inte till barnet.

2013-07-14
RallyD
RallyD

ser ingen anledning att ge mina barn en telefon så tidigt, min 14 åring har en i phone 5 men de andra får vänta, min 7 åring tjatar nu om en men han får allt vänta lite och det är inte av ekonomiska skäl, ekonomi finns men jag förstår inte vad han ska med den till, han får ha min, sen i poden, datorn osv...

2013-07-13
jenccy
jenccy

SBIn21: Det verkar som du har hittat en bra balans och medvetenhet hos dina barn eftersom de har hittat det ekonomiska realismen och samtidigt inte har ett ohälsosamt användande vilket är väldigt positivt och tyder på att du verkar har koll på hur man uppnår denna balans. Skulle vara roligt att veta hur du har lyckats så bra. Du får gärna ge tips hur du gjorde.

Jag menar egentligen inte något negativt mot det tekniska, men jag liksom många andra har det inte så bra ställt att jag kan införskaffa så mycket dyra saker, utan får surt spara ihop. 

Ibland undrar man bara som sagt vad det tekniska ger för utbyte som man INTE får genom praktiska aktiviteter. Försummar jag genom att inte köpa in en iphone till en 6 åring?

Jag är bara orolig för framtiden och den värld våra barn växer upp i.

Som det så vackert nämndes så är tiderna förändrade. Nu är det märket på kläderna och vilken telefon man har medans det för inte i en allt för lång dåtid handlade om kläder och skor över huvudtaget. Tycker utvecklingen är skrämande och vill bara hänga med i den positiva delen av den och det som faktiskt hjälper en, för min rädsla är att nappen, blöjan, dagis, skola och klasskompisar inte kommer vara framtidens mammors största bekymmer.

2013-07-13
RallyD
RallyD

Såklart att ungar inte måste ha en massa egen teknologi, ibland tänker jag på att ungar har alltför dyra grejer... Nästan så att vissa tycker att mindre sommarjobb är ointressant (typ gräsklippning hos granntanten för en hundring) då de redan har fått alla grejer de vill ha av föräldrarna... Själv fick man ju slita lite för att ha råd att köpa det man trånade efter! Fast nu svävade jag visst iväg utanför ämnet!

2013-07-13
McLarsson
McLarsson

Som sagt, det ena utesluter ju inte det andra. Barn måste få prova hantera tekniska prylar, annars finns risken för teknisk efterblivenhet då det används överallt (skola, arbetslivet och personlig administration etc). Att spela ex wordfeud på smartphone och samtala i tillhörande chatt är väl ungefär likvärdigt som att spela irl, tycker jag. Jag är mer rädd för att ungarna blir för stillasittande, men om motion och träning är en naturlig del av vardagen från början ser jag inga problem.

2013-07-13
McLarsson
McLarsson

Håller med dig CatPuss, det är viktigt att göra saker tillsammans och framför allt våga ägna tiden åt det.

Alla är vi olika och ser olika på det, tycker bara det är intressant att höra olika reflektioner över det eftersom jag upplever att många förser sina barn i tidig ålder med teknisk utrustning så undrar jag ibland vad man tror eller tycker att barnen har för behov eller utbyte av det. Det gör det inte till ett problem, för det är det inte.

Alla är individer och det är olika vad man är i behov av. En del har faktiskt behov av det för att underlätta, andra gör sig björntjänster och upptäcker för sent att barnen vill inte gå till förskolan för "Jag fill spela på iphonen och lyssna på musik."

Det är intressant att höra reflektioner eftersom teknikens samhälle bara går framåt och vi blir mer och mer beroende av den...

2013-07-13
RallyD
RallyD

Men vad är det dom lär sig på iphone och ipad som dom inte kan lära sig av umgänge och av att praktiskt göra saker?

Eller lever vi i ett så stressat samhälle att vi inte längre har tiden och orken ?

Min underbara mamma jobbade natt för att hon skulle kunna vara med oss så mycket som möjligt, hon läste sagor, vi pysslade och lekte. Jag älskar henne för det. Alla har dock inte den möjligheten, men principen vill iaf jag föra vidare. Det personliga i utvecklingen...

Tror det kan finnas bra spel och hjälpmedel, men jag är rädd att det blir ett "i stället för"... Svårt att hitta en balans. Och när han blir stor nog kommer ju ipaden att vara pass'e så vad blir det då??? flygande tefat och en robot som sköter hushållet? (Ja jag vet vi är redan där...)

2013-07-13
RallyD
RallyD

Jo det är väll bästa vägen att gå. 

Får väll säga som det är. "Jag förväntar mig att du är och blir en smart person när du blir vuxen, så då kan du ju inte få allt levererat, du behöver lära dig och tillåta dig att utveckla din fantasi och lära dig att använda huvudet." :)

2013-07-13
RallyD
RallyD

Hon har inte tjatat om att alla andra får, men jag vet ju hur det är! De har Skype och chattar om när de ska 'vara' (de är stora när de går i femman och kan helt plötsligt inte leka längre!!!) och har man inte telefon så är man inte med och bestämmer sådant. Då blir man utan .., men TV på rummet - NEJ. Dator - NEJ. Hon får använda familjens tv och dator där vi kan se vad som konsumeras!

2013-07-13
solskensmamman
solskensmamman

Hur tacklar man bäst "men alla andra får ju?" tycker det är jättesvårt...

Låter rimligt med begränsningar så att det inte blir för mycket. 

Försöker redan nu tänka ut hur jag ska tackla att han inte kommer att få ha tv på rummet, inte få en iphone eller mobil före absout tidigast 8 års ålder...??? hur ska jag motivera det när storasyster delvis får och har det redan nu?

2013-07-13
RallyD
RallyD

Och hon använder den Max en kvart om dagen till sms, chatt med klasskompisar eller spel. Hade hon varit limmad vid den så hade vi väl fått begränsa det.

2013-07-13
solskensmamman
solskensmamman

Min stora har fått en innan hon behövde... Hon fick precis och ska börja femman till hösten. Hon behöver inte den, men det är inte lätt när faktiskt alla andra har en... Fick dock en ganska billig och hon har vett att hantera den rätt (förstår vad pengar är och hur man är rädd om sina saker. Har spärrat, så hon inte kan köpa i spel osv )

2013-07-13
solskensmamman
solskensmamman

Helt enig med dig :)

2013-07-13
RallyD
RallyD

Har funderat på att investera i en surfplatta till familjen för jag såg på jobbet att det verkar finnas många pedagogiska spel till iPad men inte tycker jag att man skall ge dem till ett barn att leka med... Tycker det är lite för dyra leksaker samt att jag tror faktiskt att det hämmar deras utveckling.

Du har rätt... vi lever i en teknikålder. Tycker det går alldeles för fort.

2013-07-13
RallyD
RallyD

Inte konstig. Tycker att även om vi lever i en teknikålder så måste inte barn introduceras så tidigt med detta. Jag häpnar varje gng jag ser vänner o bekanta o andra som låter 2-6 åringar ha surfplattor o iphones osv. Min 4 åring vill ha en egen mobil att spela spel på för hon spelar med storasyster nu o jag gnuggar mig i huvudet o tänker öhhhh hen är 4 år liksom. 8 åring har mobil här det är lagom tycker jag men som sagt hen spelar mest spel o lyssnar på radio o tuben o tar bilder.

2013-07-13
ScorpioX
ScorpioX
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...