App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Nojjar om mat och vikt...

Provar att slänga ut frågan här och ser vad ni andra som är och har varit gravida säger. Jag Har börjat nojja något så galet om att gå upp i vikt under graviditeten. jag är nu i vecka 27 och har gått upp 10kg. Min barnmorska sa redan första gången jag träffade henne att "Du får bara gå upp 6kg" och "tänk på vad du äter". Kan säga att det är DET enda jag tänker på från den dagen. Trots det, så har jag alltså gått upp ca 10kg. Jag är ingen smal tjej, men var så galet stolt över mig själv att jag lyckats gå ner och hålla mig under 100. Men så blev jag gravid, vilket jag är glad för. Mycket glad. Men tankarna på att jag inte får gå upp i vikt har liksom lagt sig som ett grått täcke över hela känslan av att vara gravid, att jag ska bli mamma.  jag vill inte säga att jag äter mer än innan, däremot så är det fler ggr. Blir ca 4 ggr på en dag. (Det är för att jag mår dåligt om jag inte håller sockret på en normal nivå). Mot innan max 3, men oftast 2. Mitt enda begär är att jag MÅSTE ha frukt. Nu har jag kommit på att körsbär är väldigt gott. Annars blir det mkt vindruvor och nectariner. Smörgås med ost och massor med gruka till frukost och apelsin juice. försöker få till mkt fisk, potatis och som sagt jag måste ha grönsaker till. vilket är en omställning för mig. Då jag inte är uppvuxen med att det ska vara grönt till maten överhuvudtaget. Men det är så gott :) Har ni tips och råd till mig, hur jag ska lyckas hålla min nuvarande vikt och inte gå upp för mycket. Fick veta att om jag skötte mina kort rätt så skulle jag istället gå ner i mig själv, ja i vikt då, men att vågen skulle visa samma eftersom bebisen väger o vattnet osv. Jag äter redan lite enl mig. Får inte plats med så mkt i magen heller. ska jag byta ut måltidet mot bara vatten kanske? Känner mig vilsen i allt detta och hoppas att någon här kanske har lite tips. Hoppas ni får en underbar dag

2013-07-08
Lokatt79
Lokatt79

Fruktansvärt dumt av någon, framförallt din bm, att säga en siffra som du inte får överstiga. Det är alltid bra att tänka på vad man stoppar i sig, särskilt om man är lite större, det är jag med. Men att säga exakt en siffra är inte alls bra, då är det lätt att det blir som du beskriver. Det tar över hela njutningen med en graviditet. Så NJUT, så länge du mår bra och allt runt omkring känns bra så är det förmodligen det. Lycka till med det lilla livet när det är dags!:)

2013-07-09
Lisaabrannstrom
Lisaabrannstrom

Jag tycker inte man ska koncentrera sig så mycket på va vågen säger. Så länge värden och man själv känner att man och barnet mår bra så är väl de det viktigaste! Njut av graviditeten och de lilla livet som är där inne! :)

2013-07-09
SofiaSl
SofiaSl

Tack allihopa för erat engagemang :-) Önskar er en härlig fortsättning på veckan och för några av er även graviditeten:-)

2013-07-09
Lokatt79
Lokatt79

Var i en liknande sits själv. Lyssna INTE på din bm. Så länge du (och barnet) mår bra så är det bara bra. Jag ökade 20kg under min grav och spräckte 100kg så det smällde om det. Då hade min bm sagt max 6kg till mig pga min övervikt. Bytte bm och den nya sade att så långe mina värden var bra och jag visste om riskerna med att vara överviktig och gravid så var det ingen fara att jag gick upp. Man ska absolut inte banta under grav iaf. :) Efter bf rasade jag 16kg på en vecka. Stå på dig och må bra. Njut av graviditeten och tänk inte på massa kilon. :)

2013-07-08
MariaStenman
MariaStenman

Om du inte gillar fil så ska du självklart inte äta det ,bra att du gillar naturell youghurt för det är kalorimässigt ungefär samma.

Jag tyckte också att jag åt nyttigt men visste inte hur mycket kalorier det är i vissa livsmedel så jag lärde mig att räkna ut en diet som jag trivdes med och som gjorde att jag kunde gå ner i vikt och i den fick jag utesluta bröd och juice för annars blev det på tok för mycket kalorier.

Ett glas juice är ca 150 kalorier så det är ganska mycket.

Fast å andra sidan undrar jag varför era barnmorskor talar om för er hur mycket ni får gå upp i vikt. Min barnmorska har inte ens vägt mig och inte jag heller (är i v.38). Hon sa sist att det är bara magen som blir större för varje gång annars ser jag likadan ut som innan pigg och fräsch.

Fast jag tänker på vad jag äter oftast och äter hellre knäckebröd än bröd då det är kalorimässigt bättre och mer fiberrikt och dricker aldrig juice, det är mycket godare med smaksatt vatten.

Jag älskar också frukt och undviker även där de kalorirka som banan, vindruvor som även är ordentligt besprutade.

Vattenmelon är supergott, äpplen och apelsiner äter jag också mycket av.

2013-07-08
Atlantis
Atlantis

Jag klargör en sak också här nu.10kg är inte så farligt!!!! Förra grav gick jag upp typ 10kg första 30v sen gick jag inte upp nåt mer så det är ju inte säkert att du ligger så illa till. Men försök röra på dig i den mån du kan och ät inte för mycket socker och snabba kolhydrater så går det nog fint för dig

2013-07-08
Helbeng
Helbeng

okej, känner att jag måste klargöra en sak här. Juice dricks till frukost endast och då är det 2½ dl max 3dl. Sen är det vatten och som max en latte om dagen som gäller. Så tror inte att juicen är boven i dramat faktiskt. Och smörgås är också något som bara blir till frukost.. om jag inte är sugen på det så blir det naturell yoghurt och flingor. Vissa saker har jag helt klart fått välja bort då jag tycker att smaken är så äcklig att jag kräks. Därför är det bara ett slags bröd som fungerar och  en viss ost och flingorna.. där fungerar bara red berries. jag vet att du nu försöker ge mig tips.. men för mig finns inget så äckligt som fil och knäckebröd :S. Har aldrig kunnat äta fil sedan jag fick mitt pencilin i fil när jag var liten (kunde inte svälja tabletter). Tack för tipsen iaf.

2013-07-08
Lokatt79
Lokatt79

Det som man går upp mycket i vikt på är juice, vindruvor och smörgåsar så låt gärna bli dem. Byt ut smörgåsar mot en tallrik fil med krossat sportknäckebröd. Frossa i gurka och morötter och se till att halva tallriken är bara grönsaker.

Drick vatten till måltiderna gärna med pressad citron i.

2013-07-08
Atlantis
Atlantis

Jag har gått upp över 30 kilo, tillslut sa min bm att jag skulle sluta dricka juice och BARA dricka vatten istället. Då slutade jag gå upp så drastiskt. Att äta frukt mellan måltiderna tycker jag bara är bra, då är man inte så fruktansvärt hungrig, och man får i sig massa nyttigheter. Jag vet att jag kommer gå ner efter födseln, har tränat hela mitt liv och nu prioriterar jag att må bra och äta nät kroppen säger att jag behöver det.

2013-07-08
1katarina1
1katarina1

Att gå med stavar kanske kan vara något :). Ska kika på det. Att bada i badhus osv är för mig tyvärr förenat med stor ångest. Har aldrig varit bekväm i badkläder eller lite kläder öht. Men ska se mig för lite. Tror iofs mer på stavarna :). Tack för tipset

2013-07-08
Lokatt79
Lokatt79

Har du fått några kostråd för din RA? Vet att det vimmlar av sådana, och alla har väl inte vetenskapliga belägg heller, men de kanske kan hjälpa dig lite med lederna, förutsatt att de inte krockar med vad du bör äta som gravid.

Hur liten håla bor du i? Tänker om ni har badhus, kanske sjukgymnast med varmvattenbassäng för reumatiker? Vattengympa för gravida? Har du testat att gå med stavar?

Det absolut viktigaste för att hålla vikten är ju att kroppen får näring och kan förbränna den regelbundet - därför ska man äta flera gånger om dagen - frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag som ex. Som mellanmål räcker kanske en frukt, eller knäckebröd som är havrebaserat med leverpastej på?

2013-07-08
ChildofJune
ChildofJune

Jag vet att jag borde röra på mig mera helt klart. Har alltid fått sådant gratis iom hundarna. Nu har jag tyvärr inga kvar. och har fått sluta med hästarna för att lederna inte klarar av det tunga jobb som hästar och stall innebär. Jobbar på en golfbana i reseptionen mellan 14-20 på veckorna. Får lite motion. Har även märkt av att jag får ont i magen av för mycket aktivitet. Och då är det promenader i lagom mak i upp och nerförsbackar. Det är eg det enda som finns häromkring. Bor i  väldigt kuperad håla på västkusten. Ska jag vara ärlig så har jag svårt att motivera mig själv till att gå promenader själv. Har alltid haft toksvårt för det. Sen är det ju lederna som ställer till det för mig också. Har diagnos RA och nu när jag är gravid får jag inte ta några mediciner alls. Fick tipset att jag skulle cykla. Men det fungerar inte för mig att sitta på en sadel så.. det gör alldeles för ont :/.

2013-07-08
Lokatt79
Lokatt79

Hej! Skulle också vilja ha lite tips. Är i v 30 och har gått upp 22kg, det känns förjävligt! När sprang det iväg så?? Skulle vilja hålla eller minska men absolut inte öka... Det är ju ändå 10 v kvar och jag vantrivs så i min kropp att jag gråter varje dag. Hoppas inte att det påverkar lilla hjärtat i magen bara ❤

2013-07-08
Jpma
Jpma
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...