App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

extra i plånboken?

Sitter och planerar min föräldrapenning... Min minsta är 3 månader. Hur ska man prioritera?! Tar jag ut full f-penning (sjukpenning nivå) så kommer han skolas in på dagis när han är 12 månader, och vi hinner betala av det mesta skulder/lån samt renovera färdigt huset. ELLER... Sprida ut dagarna så han skolas in när han är 16-18 månader, men vi blir då varken av med skulderna och renoveringen läggs på is. Tilläggas bör att jag kommer vara arbetssökande efter f-ledigheten, så jag vet inte hur länge han "bara" behöver gå 15 tim/v... För hans skull hoppas jag att inte få jobb så jag kan ringa fsk och säga att han är sjuk/ledsen/får tänder eller vad som helst för att vara hemma med honom... (alltså inte vabba, utan bara vara med min son) Men självklart ska jag verkligen söka jobb, ekonomiskt vore det bättre med en lön än a-kassa... men heldagar, fem dagar i veckan på förskolan för en sån liten... usch, det borde inte vara lagligt :´( HUR skulle ni göra?? Jag önskade få ha honom hemma MINST 18 månader (hjärtat önskade 3 år), men inser att det är omöjligt. De andra barnen lyckades jag ha hemma 14-18 månader tack vare div skiftjobb och pusslande, men kommer nu vara arbetslös... Vad skulle jag kunna göra för att spara ihop lite extra pengar för att dra ut på inskolningen?? Min sambo jobbar ständig natt nu, men går eventuellt tillbaka till ständig kväll runt årsskiftet... suck... Tips??

2013-07-02
zmiley
zmiley
Bebis på 9 månader

Eftersom vissa förstod direkt och andra inte alls, så tänker jag att det hänger på hur läsaren vill/väljer uppfatta det...

Jag hade inte minsta tanken på att peka ut eller döma någon. Trodde inte att någon på allvar skulle ta det så skriftligt när jag skrev "lagligt"... Jag trodde att alla skulle läsa in den där `glimten i ögat`...

Men visst.. jag får väl vara lite extra tydlig nästa gång...

2013-07-05
zmiley
zmiley
Bebis på 9 månader

Trist att du blev så påhoppad! Hoppas du kan stå över de trångsynta kommentarerna och hänga här ändå!

2013-07-02
emcb
emcb

Jag har gjort valet att ha barnen hemma tills de är 2.5år, vilket varit tufft ekonomiskt men helt klart värt det. Vi har löst det genom att spara fd första året och sedan jobba extra på helger och kvällar när maken var hemma. Har även tagit vårdnadsbidraget till hjälp!

2013-07-02
emcb
emcb

jösses... vill man missuppfatta allt, så kan man ju göra det. Jag har inte varit härinne på forumet på 3 månader, och jag kom just ihåg varför... suck!!!

"borde vara olagligt" skrev jag mest känslomässigt, tänkte att man borde ha fler dagar och bättre möjligheter att vara hemma längre... tänkte att ´de som bestämmer´borde skapa bättre förutsättningar och fördelar att vara hemma med sina barn! Förskolor kostar ju också pengar... Men visst, kan man inte läsa mellan raderna så får man väl beskriva in i detalj vad man menar...

och vadå "vill inte göra rätt för sig"?! Känner du mig?? Fan, man blir förbannad!!
Vart har jag skrivit att jag inte vill ha jobb? "För hans skull hoppas jag att inte få jobb så jag kan ringa fsk (=förskolan) och säga att han är sjuk/ledsen/får tänder eller vad som helst för att vara hemma med honom... (alltså inte vabba, utan bara vara med min son) Men självklart ska jag verkligen söka jobb."
Ville jag luras så skulle jag vabba och göra halvdana cv:n, men jag har högst 10 vab:dagar de senaste 6 ÅREN, min sambo har noll.
Jag har återgått till mitt dåvarande fasta tjänst när barnen har varit 12 månader och 2 veckor, men lyckats hålla dem hemma tack vare att jag och sambon har pusslat skiftjobb och med hjälp av släkt som ställt upp ett par kvällar i månaden... Att jag och sambon blev av med våra fasta tjänster i lågkonjunkturen var väl knappast vårt fel! Att vi sedan blev erbjudna våra jobb tillbaka när andra barnet var 6 månader, och en av oss var tvungen att tacka nej för att vara hemma med barnet, var inte heller planerat.
Jag har jobbat alla skollov, sommarlov, vinterlov på en städfirma för en pisslön, istället för att åka på semestrar sen sommaren jag fyllde 16 år, då flyttade jag även hemifrån, tills jag var 21.
Utbildade mig, och fick ett välbetalt jobb, som enbart tar bemanning nuförtiden...

Gör jag inte rätt för mig?? Jag har aldrig lurat varken försäkringskassan eller a-kassan! Jag har sökt jobb mellan graviditeterna men inte lyckats få bättre än städjobb på mitt gamla jobb, just pga graviditeterna. Och trots graviditetsillamående och foglossning gick jag till jobbet (städet) trots att jag hade haft alla rättigheter att sjukskriva mig! Kräktes på toaletterna innan jag städade dem! Allt pga stoltheten av att göra rätt för mig.
Eftersom jag hade en sån bra årsinkomst innan jag blev av med mitt jobb, som jag älskade och hade utbildat mig till för att komma ifrån städjobbet, och har fått barnen tätt och därmed fått behålla min SGI så har jag ut mer än en snittmånadslön på föräldrapenningen, men vi har hus och bil och lån...

Visst fan är det bra att förskolan finns från 12 månader för föräldrar som måste jobba, men det är synd om dem, särskilt om dem inte ens kan gå eller äta själva... stackarna!
Jag vet tyvärr, flera föräldrar som sätter sina ungar på dagis för att dem är arbetslösa och sen söker ännu mer tid på dagis för att dem är "utmattade"... Det är bedrövligt, anser jag!
Jag tänkte komma överens med förskolan om att jag kunde ha min son hemma, och söka jobb trots att han satt på golvet och lekte hemma, för att ändå få a-kassan. Dem kräver ju att han är inskriven på dagis så att vi kan bevisa möjligheten att acceptera ett jobb, vilket jag ju skulle göra. Jag skulle ju fortfarande betala för hans plats, men utnyttja den så lite som möjligt.

Jag har förhoppningsvis kommit på lösningen utan er hjälp! Jag ska söka alla helgjobb jag kan hitta redan nu, eftersom han ändå redan tagit mjölkersättning då min mjölk sinade pga stress... Så kan sambon ha honom på helgerna.

Det här forumet var fasiken så mycket bättre förr... Får bara dålig eftersmak varje gång man är härinne... tråkigt.

2013-07-02
zmiley
zmiley
Bebis på 9 månader

Levena: håller med dig fullständigt!

2013-07-02
jessicamalin
jessicamalin

Håller med Hurricane! Och vadå hoppas att du inte får jobb så du kan va hemma? Sånt säger man inte, men man kan möjligtvis tänka!!

2013-07-02
jessicamalin
jessicamalin

jag skall ta ut mindre dagar from aug, har ingen alls lust att lämna på dagis vid 1 :( vi får helt enkelt snåla lite mer..

2013-07-02
jenccy
jenccy

fast jag hade nog lagt renoveringen på is å lånet med. . inte hela världen om det får vänta 1, 5 år. ja menar kommer ni ha råd att renovera och betala av lån sen när båda jobbar så kommer ni ju kunna betala av. de flesta har väl lån tills dom dör typ.. så om ni har det i 3-4år istället för 1, 5 så e det rätt bra ändå ;-)
babyåren får man ju aldrig igen..

2013-07-02
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...