App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

extra i plånboken?

Sitter och planerar min föräldrapenning... Min minsta är 3 månader. Hur ska man prioritera?! Tar jag ut full f-penning (sjukpenning nivå) så kommer han skolas in på dagis när han är 12 månader, och vi hinner betala av det mesta skulder/lån samt renovera färdigt huset. ELLER... Sprida ut dagarna så han skolas in när han är 16-18 månader, men vi blir då varken av med skulderna och renoveringen läggs på is. Tilläggas bör att jag kommer vara arbetssökande efter f-ledigheten, så jag vet inte hur länge han "bara" behöver gå 15 tim/v... För hans skull hoppas jag att inte få jobb så jag kan ringa fsk och säga att han är sjuk/ledsen/får tänder eller vad som helst för att vara hemma med honom... (alltså inte vabba, utan bara vara med min son) Men självklart ska jag verkligen söka jobb, ekonomiskt vore det bättre med en lön än a-kassa... men heldagar, fem dagar i veckan på förskolan för en sån liten... usch, det borde inte vara lagligt :´( HUR skulle ni göra?? Jag önskade få ha honom hemma MINST 18 månader (hjärtat önskade 3 år), men inser att det är omöjligt. De andra barnen lyckades jag ha hemma 14-18 månader tack vare div skiftjobb och pusslande, men kommer nu vara arbetslös... Vad skulle jag kunna göra för att spara ihop lite extra pengar för att dra ut på inskolningen?? Min sambo jobbar ständig natt nu, men går eventuellt tillbaka till ständig kväll runt årsskiftet... suck... Tips??

2013-07-02
zmiley
zmiley
Bebis på 7 månader

Zmiley Som sagt så är det lätt att förstå nu vad du menade när man läst ditt andra inlägg och märk väl så har alla som hävdat att de förstått dig från början skrivit det efter ditt andra. Men klart att vi som tog illa vid oss ''valt'' att tolka ditt inlägg negativt.

Hurricane: Jag håller med dig.

2013-07-06
Levena
Levena

Zmiley oavsett om du skrev dit inlägg med "glimten i ögat" eller ej får du faktiskt tåla mothugg. Du tar upp en känslig fråga och många har starka åsikter om just detta. Det talas ofta om att det skulle vara dåligt för barnen och föräldrar som väljer att ha förskola tidigt målas ofta ut som sämre. Jag är jävligt trött på det. Att behöva försvara sig hela tiden och bli påhoppad med plumpa komentarer. Jag och min man tror på att ge våra barn det bästa. Det gör vi genom att få jobba lagom, ha ett bra o h tryggt hem och låta dom ta del av dwn pedagogiska verksamhet som erbjuds. Vi har glada, harmoniska och smarta barn. Dom har många kompisar och är socialt kompetenta. Att man är en bättre förälder för att man stannar hemma med barnen tror jag inte på. Men vi är alla olika.

2013-07-06
Hurricane
Hurricane

Eftersom vissa förstod direkt och andra inte alls, så tänker jag att det hänger på hur läsaren vill/väljer uppfatta det...

Jag hade inte minsta tanken på att peka ut eller döma någon. Trodde inte att någon på allvar skulle ta det så skriftligt när jag skrev "lagligt"... Jag trodde att alla skulle läsa in den där `glimten i ögat`...

Men visst.. jag får väl vara lite extra tydlig nästa gång...

2013-07-05
zmiley
zmiley
Bebis på 7 månader

Ja, det är ju återigen lätt att försvara någon EFTER att de förklarat vad de menat. Men klart att vi som kände oss utpekade som dåliga föräldrar nu ska ha dåligt samvete för att vi försvarat oss!?

Klart att jag också förstår vad TS menade nu när hon förtydligat vad hon menat. Men faktum kvarstår att jag kände mig både påhoppad och sårad av hur ursprungsinlägget skrevs och därav kände jag att jag hade rätt att försvara mig och andra föräldrar som inte haft valet att kunna snåla med dagarna.

Kan tillägga att vi har bland de bästs villkoren i världen när det gäller föräldraledighet, men det ligger väl på planet "har mycket, vill ha mer".

2013-07-04
Levena
Levena

Men va inte så aggressiva. Hon får väl uttrycka sig precis hur hon vill. Hon dömde ju ingen personligen. Ni däremot är väldigt hårda mot TS.. Och det man tänker får man faktiskt yttra om man vill. Vi har yttrandefrihet. Men att vara elak. Det Isf skulle man kunna hålla för sig själv.

2013-07-02
Pingus
Pingus

Trist att du blev så påhoppad! Hoppas du kan stå över de trångsynta kommentarerna och hänga här ändå!

2013-07-02
emcb
emcb

Jag har gjort valet att ha barnen hemma tills de är 2.5år, vilket varit tufft ekonomiskt men helt klart värt det. Vi har löst det genom att spara fd första året och sedan jobba extra på helger och kvällar när maken var hemma. Har även tagit vårdnadsbidraget till hjälp!

2013-07-02
emcb
emcb

Zmiley jag håller med dig helt fullt ut det är precis så man känner och jag förstod direkt att du skrev med glimten i ögat och blev alldeles chockad av alla spydiga kommentarer.

Det borde finnas ett vårdnadsbidrag som är minst det dubbla så att vi med många barn och även de som bara har ett har möjlighet att vara hemma tills minstingen är 3 år.

Den som känner för det kan ju räkna på vad de kostar att ha 5 av 7 barn inom barn och skolomsorg för kommunen som vi kommer att få nästa år till hösten. Jag jobbar dessutom deltid och har lång resväg så det borde vara mer lönsamt att betala mig för att vara hemma. Det finns hur mycket som helst att göra med många barn och höga tvättberg.

Bra att du hittade en lösning med att jobba helger och tråkigt att man inte får säga högt vad man känner på det här forumet !!!!

2013-07-02
Atlantis
Atlantis

jösses... vill man missuppfatta allt, så kan man ju göra det. Jag har inte varit härinne på forumet på 3 månader, och jag kom just ihåg varför... suck!!!

"borde vara olagligt" skrev jag mest känslomässigt, tänkte att man borde ha fler dagar och bättre möjligheter att vara hemma längre... tänkte att ´de som bestämmer´borde skapa bättre förutsättningar och fördelar att vara hemma med sina barn! Förskolor kostar ju också pengar... Men visst, kan man inte läsa mellan raderna så får man väl beskriva in i detalj vad man menar...

och vadå "vill inte göra rätt för sig"?! Känner du mig?? Fan, man blir förbannad!!
Vart har jag skrivit att jag inte vill ha jobb? "För hans skull hoppas jag att inte få jobb så jag kan ringa fsk (=förskolan) och säga att han är sjuk/ledsen/får tänder eller vad som helst för att vara hemma med honom... (alltså inte vabba, utan bara vara med min son) Men självklart ska jag verkligen söka jobb."
Ville jag luras så skulle jag vabba och göra halvdana cv:n, men jag har högst 10 vab:dagar de senaste 6 ÅREN, min sambo har noll.
Jag har återgått till mitt dåvarande fasta tjänst när barnen har varit 12 månader och 2 veckor, men lyckats hålla dem hemma tack vare att jag och sambon har pusslat skiftjobb och med hjälp av släkt som ställt upp ett par kvällar i månaden... Att jag och sambon blev av med våra fasta tjänster i lågkonjunkturen var väl knappast vårt fel! Att vi sedan blev erbjudna våra jobb tillbaka när andra barnet var 6 månader, och en av oss var tvungen att tacka nej för att vara hemma med barnet, var inte heller planerat.
Jag har jobbat alla skollov, sommarlov, vinterlov på en städfirma för en pisslön, istället för att åka på semestrar sen sommaren jag fyllde 16 år, då flyttade jag även hemifrån, tills jag var 21.
Utbildade mig, och fick ett välbetalt jobb, som enbart tar bemanning nuförtiden...

Gör jag inte rätt för mig?? Jag har aldrig lurat varken försäkringskassan eller a-kassan! Jag har sökt jobb mellan graviditeterna men inte lyckats få bättre än städjobb på mitt gamla jobb, just pga graviditeterna. Och trots graviditetsillamående och foglossning gick jag till jobbet (städet) trots att jag hade haft alla rättigheter att sjukskriva mig! Kräktes på toaletterna innan jag städade dem! Allt pga stoltheten av att göra rätt för mig.
Eftersom jag hade en sån bra årsinkomst innan jag blev av med mitt jobb, som jag älskade och hade utbildat mig till för att komma ifrån städjobbet, och har fått barnen tätt och därmed fått behålla min SGI så har jag ut mer än en snittmånadslön på föräldrapenningen, men vi har hus och bil och lån...

Visst fan är det bra att förskolan finns från 12 månader för föräldrar som måste jobba, men det är synd om dem, särskilt om dem inte ens kan gå eller äta själva... stackarna!
Jag vet tyvärr, flera föräldrar som sätter sina ungar på dagis för att dem är arbetslösa och sen söker ännu mer tid på dagis för att dem är "utmattade"... Det är bedrövligt, anser jag!
Jag tänkte komma överens med förskolan om att jag kunde ha min son hemma, och söka jobb trots att han satt på golvet och lekte hemma, för att ändå få a-kassan. Dem kräver ju att han är inskriven på dagis så att vi kan bevisa möjligheten att acceptera ett jobb, vilket jag ju skulle göra. Jag skulle ju fortfarande betala för hans plats, men utnyttja den så lite som möjligt.

Jag har förhoppningsvis kommit på lösningen utan er hjälp! Jag ska söka alla helgjobb jag kan hitta redan nu, eftersom han ändå redan tagit mjölkersättning då min mjölk sinade pga stress... Så kan sambon ha honom på helgerna.

Det här forumet var fasiken så mycket bättre förr... Får bara dålig eftersmak varje gång man är härinne... tråkigt.

2013-07-02
zmiley
zmiley
Bebis på 7 månader

Levena: håller med dig fullständigt!

2013-07-02
jessicamalin
jessicamalin
Barn på 3 år och 6 månader

Ber om ursäkt för alla felstavningar men jag blir f*n förbannad när folk vräker ur sig sådana saker utan respekt för andras tillvaro!

2013-07-02
Levena
Levena

Jsg känner faktiskt som Hurricane. Jag hade sjukt dåligt samvete över att behöva lämna min spn på förskola från 13mån ålder, men jag hade haft sämre samvete om jag inte gått tillbaka ochjobbat för ekonomins skull. Tror inte det finns någon förälder som vill lämna ifrån sig sina barn tidigare än nödvändigt och det är såna som fuskar som gör att de som är ärliga också straffas. Varför tror du att FK stramat åt reglerna för långtidssjukskrivningar etc? Det är då inte för att de sett att alla är ärliga utan för att folk fuskat sönder systemet.

Ta ett deltidsjobb eller börja som timvikarie om du vill spara dagar och sluta upp med dådana anklagande toner mot föräldrar som tvingas gå tillbaka till jobbet när barnen fyllt ett.

2013-07-02
Levena
Levena

Håller med Hurricane! Och vadå hoppas att du inte får jobb så du kan va hemma? Sånt säger man inte, men man kan möjligtvis tänka!!

2013-07-02
jessicamalin
jessicamalin
Barn på 3 år och 6 månader

Hur fan tänker du när du hasplar ur dig att det borde vara olagligt att ha en 1-åring på dagis heltid?? Bara för att du inte verkar tycka det är viktigt att göra rätt för sig gentimot a-kassan så kanske det finns folk som är ärliga, hårt arbetande föräldrar som älskar sina barn och gör allt för att dom ska få så bra liv som möjligt. Så vitt jag vet är det fullt lagligt att ha sina barn på förskola heltid från 12 månader...däremot är det olagligt att fuska med ersättningen. Och att säga att man inte vill få jobb för att kunna vara hemma, det borde du kanske tänkt på tidigare och isf skaffat dig en bättre inkomstkälla. Att pussla med sina dagar är en sak, det går att vara hemma för många. Men inte alla.

2013-07-02
Hurricane
Hurricane

jag skall ta ut mindre dagar from aug, har ingen alls lust att lämna på dagis vid 1 :( vi får helt enkelt snåla lite mer..

2013-07-02
jenccy
jenccy

fast jag hade nog lagt renoveringen på is å lånet med. . inte hela världen om det får vänta 1, 5 år. ja menar kommer ni ha råd att renovera och betala av lån sen när båda jobbar så kommer ni ju kunna betala av. de flesta har väl lån tills dom dör typ.. så om ni har det i 3-4år istället för 1, 5 så e det rätt bra ändå ;-)
babyåren får man ju aldrig igen..

2013-07-02
osisen
osisen

Man kan gå ner i tjänst när man har småbarn. Själv gick jag ner till 60% i tjänst och var 40% föräldrarledig i nästan ett år nu. Även om du får ett nytt jobb så kan du gå ner i tjänst efter att du fått jobbet. Eller skaffa ett deltidsjobb :)

2013-07-02
aprilbebis2011
aprilbebis2011
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...