App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

uppe i 25dagar vab sen februari..

Å då har min man varit hemma 2dagar i veckan så de  dagarna har vi inte behövt vabba! :O Det känns så otroligt mycket!!! Det är alltså i princip en månad av 5 som jag har varit hemma pga sjukdom.  Jag bara väntar på att FK ska ringa å fråga vad fan vi håller på med men barnen (framförallt minsta) är ju sjuk HELA tiden. Det är liksom inte så att vi stannar hemma för lite snuva utan det har varit feber varje jäkla gång eller magsjuk.. men mest feber :(  När ska man börja oroa sej över att det är onormalt mycket sjukdom? Ingen annan jag känner är hemma så här mycket som vi.  Lilleman har inte varit mycket sjuk heller genom åren.  första terminen på dagis hade jag väl max 5 vabdagar om ens det.  JAg har läst att man inte utreder immunförsvarsbrist förrän tidigast vid fyra års ålder. Å inte ens nu när det är sommar e hon lite mer frisk..  Känner mej frustrerad och dessutom är det klart att det inte är poppis på jobbet. De säger ingenting men det är klart det måste vara irriterande när en ordenarie är borta HELA tiden. Man kan liksom inte lita alls på när jag är där eller ej.  Har ju haft funderingar på att försöka söka mej till annan arbetsplats men sålänge hon e sjuk såhär mycket så vågar jag inte byta. Skulle ju aldrig få en fastanställning om jag jobbar 100% men bara är närvarande 75 :( Jag vet att jag inte kan göra något åt att barnen är sjuka det är som det är men det blir ändå till en form av frustration när det känns som vi aldrig får vara friska.

2013-06-19
osisen
osisen

Jag vill bara förtydliga att jag inte har pratat illa om människor som lever på försörningsstöd - bara realistiskt försökt förklara att det är ett alternativ som de flesta människor undviker i den mån det går - för att det inte är en dans på rosor att hamna i den situationen. "Oattraktiv på arbetsmarknaden" var ett ordval i brist på ett bättre - men visst blir man tyvärr snabbt det, oavsett om det beror på lång arbetslöshet eller sjukskrivning - ur arbetsgivares synpunkt. Arbetslivet har blivit extremt hårt och med så hög arbetslöshet är alla utbytbara, inget jag tycker om öht, men verkligheten ser ut så.

Har människor i min närhet som hamnat där av olika anledningar och som vissa sagt till dem "det måste vara skönt att bara sitta på soffan och låta pengarna rulla in" - dels gör dessa allt de kan för att komma därifrån, och dels är det inga jättesummor pengar som "rullar in" heller. Så att förespråka att man ska säga upp sig från sitt arbete och leva på försörjningsstöd kanske skonar ens arbetsplats, men verkligen inte en själv.

2013-06-20
ChildofJune
ChildofJune

Man borde nog gå hemma de första åren.. egentligen.. 

Men nu gör inte jag det.. å jag har under de tidigare åren varit borta väldigt lite så de får ta att det är mycket nu. 

Mina kollegor klarar det, vi e ju bara tre ordinarie å en som jobbar extra på sommaren. Det är inga problem å sköta det själv eller på två. Man får jobba lite mer bara å chefen kan inte glassa lika mycket!

Jag tror det hade blivit jobbigare för dem om jag skulle säga upp mej då jag e jävligt bra på det jag gör! 

Dessutom hade med största sannolikhet min andra kollega åxå sagt upp sig så fort hon hittat ett nytt jobb om jag gick. 

Så i mitt fall är det ingen bra idé, dessutom så hoppas jag ju verkligen det är övergående och att jag inte ska vabba lika mycket i flera år framöver. Då får jag ju va glad att mamma går i pension nästa år ;)

2013-06-19
osisen
osisen

Får inte arbetsgivare bidrag för att anställa de som är "mindre attraktiva" (ursäkta ordvalet)?

Förstår inte hur det kan vara oförsvarbart att ens barn är sjuka? Har man fler blir de ju dessutom ofta sjuka efter varandra, så perioden man blir hemma blir några dagar längre på grund av det. Barnen måste ju få gå först, och är det en vettig arbetsgivare så har denne full förståelse för det. Är ju som sagt väldigt vanligt med vab under de första åren, ska man säga upp sig som småbarnsförälder då?

2013-06-19
ChildofJune
ChildofJune

Ja, fast tanken är ju att du ska ur försörjningssystemet och börja jobba. Och vidare att du inte ska kunna tacka nej till ett jobberbjudande, för isf blir du av med din ersättning.

Om man systematiskt utnyttjar systemet för att få stanna hemma utan att jobba, är det väl en större fråga om moral, än om man har hög sjukfrånvaro från ett arbete?

2013-06-19
ChildofJune
ChildofJune

ja nu ska ja inte säga upp mej iaf :-) det har ja inte råd med.. söka nytt jobb med mer flexibla arbetstider ka ja absokut tänka mej men då vill ja komma till rätt med vabbandet först så ja får behålla det nya jobbet.

å ja tror inte att vi har mögel i huset heller då ingen av oss andra e sjuka mer än någon annan.. grabben har aldrig varit mycket sjuk heller snarare tvärt om..
men vem vet.. kanske borde kolla ändå.. men ja hoppas verkligen inte så e fallet för då ligger vi rätt risigt till :'(

2013-06-19
osisen
osisen

Kan ju lova att socialen här har lite högre krav på en för att man ska beviljas försörjningsstöd. Bland annat att man ska vara inskriven på arbetsförmedlingen och söka arbete. Enda sättet att slippa det kravet är om man har läkarintyg på att man inte kan jobba alls - vilket man inte kan få om man inte lider av en kronisk sjukdom och är 0% arbetsför.

Ja, tänk om man hade lyxen att kunna välja anställningsform - för det är verkligen arbetstagarna som styr arbetsmarknaden...?

2013-06-19
ChildofJune
ChildofJune

Nu går vi från ämnet lite - men jag måste bara fråga vart en sån inställning lämnar de vuxna som faktiskt har någon typ av sjukdom. Tänker bland annat på reumatiska sjukdomar och liknande, där sjukdomen går i skov och man med säkerhet kommer att bli borta från arbetet med jämna mellanrum. Hur ska man försörja sig? Man får inte vara sjukskriven om man bevisligen kan jobba mellan skoven. Säga upp sig? Och vad ska man leva på som arbetslös då? Framtiden är inte särskilt ljus vad gäller pension heller, då man knappt hinner jobba ihop någon sådan...

2013-06-19
ChildofJune
ChildofJune

Vet hur det är! Här är liten sjuk hela tiden... Trodde att sommaren skulle göra skillnad men icke. Jag har turen att kunna jobba lite helger och kvällar vilket drar ner på vab dagarna men blir ändå en hel del. Jobbet är en sak men ekonomin är det tuffaste tycker jag!

2013-06-19
emcb
emcb

Immortal: det är en stor skillnad på när vi vuxna är sjuka och när barn är sjuka...vi kan avgöra sj om vi kan jobba. Förkylning är ingen sjukdom om inte feber är aktuellt. Många är bara lata. En chef kan kräva sjukintyg från första dan för oss vuxna och sedan sänka arbetstiden, om du inte har ett giltigt sjukintyg. Koppla in facket direkt om du blir påhoppad. Det blev jag men ack som han fick. Företag har folk i beredskap om någon är sjuk, annars undrar man vad det är för inkompetenta människor.

2013-06-19
cammiz84
cammiz84
Barn på 3 år och 4 månader

Du ska inte ha dåligt samvete gentemot ditt jobb. Ingen har rätt att ifrågasätta VAB. Har sj varit i kontakt med facket ang detta då min chef fråga varför min dotter va sjuk så mycket...till saken hör att ja har henne varannan vecka vilket innebär att det bara är jag som kan va hemma med henne. Hon har astma och dåliga mandlar så hon har feber och en förkylning för henne gör att hon inte kan andas...Vi har varit hemma ca 19 dagar sen januari, vilket inte är mycket! Du har dessutom två! Facket sa till mig att ta hand om ditt barn och oroa dig inte för din arbetsgivare eller kollegor. Du kan aldrig förlora jobbet för VAB. Det viktigaste är att dina barn mår bra:-)

2013-06-19
cammiz84
cammiz84
Barn på 3 år och 4 månader

runt 11 infektioner sa sköterskan på mej när ajg var på akuten så visst e det normalt att de e sjuka.. men jag tycker det känns så extremt. 

men då är vi inte ensamma iaf om mycket vab, det känns lite skönt även om det är trist att flera har det likadant! 

Sen e klart, jag är alltid hemma en helt frisk dag åxå för att vara säker på att febern är borta, kanske inte alla som gör så men jag vill inte skicka mitt barn till dagis efter sjukdom å personalen sen ringer på eftermiddagen å säger att de har feber igen. Jag vill veta att mitt barn orkar med en dag på förskolan innan jag skickar iväg!

2013-06-19
osisen
osisen

Vi är gemensamt uppe i 21 dagar i år. Och då har jag sedan april varit ledig en dag i veckan, maken är alltid ledig minst en dag och gör minst en kväll med start 17, så då är det också x antal dagar som vi inte behövt ta ut. Och det har varit en magsjuka och resten rejäla förkylningar med hosta. Inte alltid feber, men så pass påfrestande för dottern så hon knappt sovit på nätterna och aldrig hade orkat med en dag på förskolan. Och mönstret har varit ganska tydligt, direkt efter "jullovet" tog det två-tre dagar på förskolan, så kom första förkylningen. Då var hon hemma, smittade mig så hon blev hemma ytterligare - kom tillbaka och hann gå 3-4 dagar igen, så var det dags igen... Nu är det tre veckor sedan hennes förra förkylning, och så länge har det aldrig gått emellan.

Läste någonstans att 6-7 infektioner/år är vanligt för barn under 2 år. Sen tror jag i ärlighetens namn att många föräldrar struntar i att vara hemma när barnen är sjuka - vet flera som ger dem alvedon och lämnar på förskolan ändå. Och så är det många som har ett annat socialt skyddsnät också, som far- eller morföräldrar som ställer upp och passar - mina är så pass unga och friska fortfarande så de jobbar ju heltid själva. Jag har tack och lov sluppit kommentarer på jobbet, är maken som fått vabba mest då han är fast och jag jobbat på vikariat - där har det gnällts en del från chefen som också jämfört med andra småbarnsföräldrar som nästan aldrig vabbar - dock är det bland annat där framförallt vikarier proppar barnen fulla med alvedon för att de är rädda att inte få förlängt för de vet hur chefen är :P

2013-06-19
ChildofJune
ChildofJune

Då är det ju lite svårt förstås...

2013-06-19
Yrwen
Yrwen

nej tyvärr inte.. vi har inte de öppettiderna..

2013-06-19
osisen
osisen

Det går inte att diskutera fram en annan schemaläggning där du kanske jobbar mer kväll/helg så att du kan vara hemma utan att vabba?

2013-06-19
Yrwen
Yrwen

:(

2013-06-19
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...