App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Lyckas med amning andra gången?

Nu blev det lite längre än tänkt... När jag väntade första barnet var det så självklart för mig att jag skulle amma - tänkte inte ens tanken på att det skulle vara svårt/inte gå. I efterhand vet jag inte riktigt vad som gick fel heller. Men det blev så hysteriskt på BB för tösen gick ner mer än önskvärt i vikt - amningvikten på ett bröst var bara 10 g och jag trodde att det var något ordentligt fel på mig som inte hade mjölk i någon större mängd (visste inte att det tar ett par, tre dagar för mjölken att rinna till, fick ingen direkt hjälp eller vägledning på BB heller). Vi kom i alla fall hem efter att fått information hur vi skulle tilläggsmata med ersättning, med kopp. Knappt hade jag kommit in och andats ut förrän det bokstavligt talat började rinna mjölk ur brösten. Men vi var tillsagda att komplettera varje amningstillfälle med ersättning i kopp - vilket ledde till att hon inte gapade ordentligt vid bröstet och det blev bara fel och frustrerande för oss båda när jag försökte amma. Vid återbesök på BB och kommande besök på BVC var det fortfarande tilläggsmatning som gällde - dock gick vi själva, på eget initiativ, över till att ge med flaska, vilket gjorde att dottern ändå började förstå att man måste gapa ordentligt för att få mat. Vet inte om det var stressen eller för lite amning som gjorde att produktionen sakta men säkert började avta - dottern sög intensivt kanske 10 minuter/bröst och sedan gav vi ersättning då hon verkade frustrerad. Jag började pumpa istället för jag ville verkligen att hon skulle få i sig bröstmjölk, men det blev att jag fick spara små slattar varje dygn för att det skulle räcka till en måltid. I ett sista försök försökte jag (med hyrd elpump från BB) pumpa igång produktionen genom att pumpa varannan timme i fyra dygn, utan att produktionen ökade alls. Vart så besviken och missnöjd med mig själv! Men i och med att jag pumpade så ofta fick dottern bara ersättning och jag såg ju att hon mådde bra "ändå". Nu väntar jag barn till oktober och jag vill verkligen få det att fungera den här gången! Är övertygad om att det var någon mental spärr som satte stopp och att jag visst kan ha tillräckligt med mjölk bara det får ta lite tid att komma igång. Vet att man kan få hjälp via amningsmottagningen, men upplevde dem inte som hjälpsamma första gången, så drar mig lite för det... Är det någon med erfarenheter? Som haft problem första gången med fått det att fungera andra? Eller finns det något man kan göra för att förbereda sig så det kan bli lättare? Knep för att öka produktionen?

2013-06-11
ChildofJune
ChildofJune

Får allt erkänna att jag var extremt stressad första gången, och tyvärr tog jag åt mig av den kritik jag fick från omgivningen vilket spädde på pressen och stressen ännu mer. Känner mig (just nu) tryggare i mig själv och i föräldrarollen över lag så jag hoppas att det inte dyker upp några psykiska hinder.

2013-06-17
ChildofJune
ChildofJune

Här startar jag trådar för hjälp och glömmer bort dem... ;P

Ah, att skriva i förlossningsbrevet är en tanke... kommer ju dock föda på samma ställe som sist och där var de inte de mest hjälpsamma...

Kommer dock vara mer medveten om vilka spärrar som kan komma, och kommer inte bli lika hysterisk om det inte fungerar med en gång - det där att mjölken rinner till efter ett par dagar visste jag inte då, så var säker på att det var något fel på mig och hade så dåligt samvete för att inte kunna mata min bebis som "man ska".

2013-06-17
ChildofJune
ChildofJune

Första lyckades jag inte med. Så nu med andra så skrev jag i förlossningsbrevet att jag ville ha extra stöd med det. Dock så fick hon bra grepp direkt, men dom kom in flera gånger på bb och gav mig tips o visade hur jag skulle göra

2013-06-11
Liisa89
Liisa89

Stora vägrade bröstet, skrek som en stucken gris trots att det forsade ut mjölk! Sån var hon från start, hon var aldrig intresserad av bröstet... Lillan (8,5 månad) ammar fortfarande, hon helammade i ca 7 månader.

Så det går, om du bara har mjölk. Det var säkert många faktorer som ställde till det första gången, ingen/fel hjälp, stress, oro mm. Slappna av så löser det sig. Problemet nu kan ju bli storasyskonet som vill ha uppmärksamhet samtidigt som det ska ammas. Men försök att varva ner, inte stressa och bara ta det lugnt så går det nog bra ska du se!

2013-06-11
Yrwen
Yrwen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...