App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Kan man ge vatten?

kan man ge bebisar vatten, min son är 4 veckor, så kan man ge dom de?

2013-06-07
FriidaN
FriidaN

Spädbarn brukar vilja äta oftare då det är varmt just för att de blir törstigare - men deras vätskebehov löser man genom att mata oftare - inte ge vatten. Och sen är jag ledsen över att behöva säga det, men sköterskorna på BVC vet tyvärr inte alltid vad de pratar om. 

Bröstmjölk och (rätt blandad) ersättning har rätt balans mellan vätska och näring och täcker barnets behov vad gäller mat och vätska. Ger man vatten riskerar man att förstöra den balansen vilket kan leda till njurproblem och andra följder, som det CatPuss skrivit om hjärnskador ex. Och det är information som vi fått från en barnläkare på barnakuten, som är utbildad och specialiserad på barn - vilket en distriktsköterska på BVC inte är (här är de distriktsköterskor). 

Och nej, argumentet att alla barn är olika stämmer faktiskt inte här - är barnet friskt så har det samma fysiologiska behov som alla andra spädbarn. Att de blir törstiga och behöver mer vätska är fullt normalt, men det vätskebehovet ska inte täckas med vanligt vatten. Känns som om det är en enklare lösning för många bara, att ge dem ett par teskedar vatten så de blir mätta för stunden, så man "slipper" amma/mata oftare.

2013-06-08
ChildofJune
ChildofJune

Tack för svaren, även fast men inte blev så mycket smartare! Jag ska prata med dom på BVC och sedan skriva det här så får vi se vad dom säger..! Jag kan inte se själv vad det kan vara farligt om man skulle ge vatten, varför jag vill ge vatten är för att det är så varmt! Jag vet ju själv hur jobbigt det är att vara törstig, sedan så när jag skrev detta var det för att jg tror han blivit sjuk och att han hade ont i halsen..!

2013-06-08
FriidaN
FriidaN

När vår son va 2 månader blev han sjuk, förkylning. Då sa bvc att man inte fick ge vatten när vi frågade, men om de verkligen verkligen känns som att de behöva så kan man ge max 2 tsk vatten. Han svettades så mycket å va så slemmig i halsen så då fick han lite vatten för att få bort slemmet. Det bästa är att lyssna på bvc, många sa till oss att de bara va att ge vatten när han blev sjuk, men vi ville veta säkert hur de låg till å frågade först. Då känns de tryggare för dig som mamma också.

2013-06-08
stiina123
stiina123
Barn på 3 år och 5 månader

Är inte te vätskeutdrivande? Kan väl inte vara bra för en sån liten?

2013-06-08
josefinejimmy
josefinejimmy
Barn på 2 år och 7 månader

Dom=som

2013-06-07
jessicamalin
jessicamalin

När man börjar introducera mer och mer mat ska man öka vätskan också. Men så små barn dom 4 veckor får i sig rätt mängd vätska genom bröstmjölken eller ersättningen!

2013-06-07
jessicamalin
jessicamalin

Ammar du får barnet i sig tillräckligt med vätska via det!! Dessutom skall man ej ge så små bebisar vatten då det kan rubba vätskebalansen...

2013-06-07
anjerska89
anjerska89
Bebis på 11 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...