App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Autism

hej mitt dotter är tre år, hon har autism jag är jätte orolig för henne hur ska jag hjälpa henne .kan någon har ge mig råd

2013-06-04
nina43
nina43

Du ska absolut inte klandra dig själv. Autism är en funktionsnedsättning man föds med och det fonns idag inget man kan göra för att förhindra utan det bara blir så med vissa människor.

En människa med autism kan leva ett fullgott liv med rätt stöd och hjälp från sin omgivning. Idag finns det flera författare som kommit ut med sitt funktionshinder.

Som många skrivit är struktur och rutiner a och o. Försök att göra ett schema som du följer varje dag med henne t.ex. gör morgon och kvälls rutiner i samma ordning med henne. Jag jobbar mycket med bildscheman i mitt jobb där man använder bilder för att visa i vilken ordning momenten ska utföras. Några behöver mer detaljerat än andra men det brukar underlätta om de kan se framför sig vad som kommer här näst.

Ex. på morgonschema

Toalett - bild på badrummet
Frukost - bild på köket
Påklädning- bild på insidan av garderoben
Tandborstning - bild på tandborste och tandkräm
Åka/gå till förskola - en bild på transportmedlet och en bild på förskolan.

Turas gärna om att utföra rutinerna med varandra men bestäm vilken ordning ni gör dem i så underlätta ni för henne.

Autism är inte livets undergång, men hon behöver eran hjälp att skapa ordning i kaoset.

2013-06-06
Levena
Levena

Jag har autistiskt spektra som blivit bättre med åren. Mitt bästa tipps är att strukturera upp vardagen så det blir så fyrkantigt det bara går. Och sen skriv dags schema som ni följer. Mamma och pappa tog foto på allt så använde dom det till mitt schema så viste jag presic vad jag skulle göra.

2013-06-06
Vlora85
Vlora85

Jag har ingen erfarenhet av att leva med en autistisk människa men jag jobbar med autistiska människor, både barn/ungdomar och vuxna och jag måste säga att jag älskar det. Har även jobbat på skola och även som ridinstruktör men dessa jobb ger inte ens hälften så mycket som mitt nuvarande arbete. Men som tidigare nämnt så struktur och rutiner är så viktigt så din dotter vet vad hon ska förvänta sig av dagen.

2013-06-05
josefinejimmy
josefinejimmy
Bebis på 7 månader

Min bror på 16 år är diagnosticerad med autism. Min mamma märkte väldigt tidigt då min bror visade lite kontakt med det social och emotionell delen. Det gör ont men klandra aldrig dig själv för något du kommer klara detta. Va på Bnk mycket för att ge det bästa stödet! Min bror fick en sån underbar lärare att efter bara några gånger så började han öppna sig som en bok. Hon lärde honom verkligen allt, prata , gå på toa följa rutiner! Det är det som är viktigast för barn med autism rutiner! Försök att alltid ha rutiner med bilder och färger och förbered din dotter hur dagen ser ut då oftast barn med autism inte gillar förändringar och behöver rutiner. Ge aldrig upp barn med autism är verkligen en gåva från Gud och med rätt hjälp ska du se hur duktig din fina unika dotter är! Min bror är det bästa som har hänt i mitt liv han är världen mest goaste lillebror som utvecklar sig till en fin klipsk man! Han har förändrat mig så mycket har jobbat som ledsagare för honom nu i mer än 6 år snart och han lär mig så mycket. All kärlek till er

2013-06-04
babybo
babybo
Barn på 3 år och 9 månader

Jag förstår dig men vill ändå att du ska veta att du som mamma gör det bästa du kan för ditt barn! Det är oftast kämpigast i början av en sådan här utredning när allt känns så nytt och man skuldbelägger sig själv utan några som helst belägg. Bra att hon/du får stöd från BNK och där ska du verkligen säga att du behöver hjälp och stöd! Även i förskolan så försök samspela så mkt det går med personal så ni tillsammans ge din dotter en trygg miljö. Nu vet jag inte hur du fick reda på autismen eller hur hon fungerar men jag kan gissa att daglig struktur och bra förberedelser brukar vara grunden till allt!

2013-06-04
catlady
catlady

hon går på förskolan jag gjorde första samtal med BNK .de sa att hon har autism men jag ska träffa läkaren och legopid. pedagog mitten av augusti från igår blev jag som galen . jag gråter bara är det mitt fel eller vad händer som hon få detta.

2013-06-04
nina43
nina43

Vilka situationer upplever du är jobbiga för henne med tanke på hennes autism? Är hon diagnoserad? Går hon på förskola, isf vad säger pedagogerna där? Lite frågor som gör att det blir lättare att hjälpa dig...!

2013-06-04
catlady
catlady
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...