App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

undvika tunga lyft?

När bör man börja undvika tunga lyft i sin graviditet? Saken är den att jag blev sommarjobbs anställd nu på ett älderboende och när jag vart anställd så viste jag fortf inte om min graviditet så jag har ju inte sagt till dom att jag är gravid, ska börja om 2 veckor och få gå en lyft tekniks kurs en kväll så man ska lära sig lyfta rätt....men jag är lite orolig för att det kan gå snett ändå för mig/bebis är imorgon i vecka 14 (13+0) och tror mig redan känna av foglossning, ont i ryggen och magen om jag går/står för länge   Känns sjukt jobbigt för jag behöver verkligen dom här pengarna i sommar för att kunna köpa in lite nya baby prylar etc. Så När bör jag börja undvika tunga lyft? och bör jag ens nämna att jag är gravid eller ska jag bara hålla igen det hela sommarn

2013-05-31
Escapade
Escapade

Jag är gravid men bär en del på min tvååring som väger ca 14 kg. Inga problem.

2013-06-01
Pingus
Pingus

Jag jobbade i hemtjänsten tills 7 v innan bf gick på hp då. Jag skötte mitt vanliga jobb till skutet men mina kollegor försökte hjälpa att avlasta om jag ville. Att berätta för kollegorna kan j vara skönt så att de förstår om du har extra ont och inte kan göra visas saker en del dagar

2013-06-01
Idussen
Idussen

Jag fick rådet att ta det väldigt lugnt med lyften direkt, och det är ännu viktigare om man har foglossning. Jag borde inte lyfta något alls men det är svårt att undvika i mitt jobb. Får ordentliga hugg i magen och sidorna när jag lyfter och det känns som att bäckenet trycks ihop. Inte så bra.

2013-05-31
Jasie
Jasie

Jag menade att du lyfter lugnt och sansat, inte stressr dig genom det, så att du verkligen hinner lyfta rätt, speciellt om du har ryggproblem. Sedan behöver du ju inte testa gränserna om du har ryggproblem sen innan.

2013-05-31
Yrwen
Yrwen

lungt vet jag väl inte om jag tycker det är med 3 ryggskott och ett diskbråck bakom mig men vi får väl se hur det går

2013-05-31
Escapade
Escapade

Jag jobbar i vanliga fall på ett äldreboende och jag slutade jobba 60dagar innan bf, dvs vecka 32, så du kan lugnt jobba sommaren!

2013-05-31
anjerska89
anjerska89
Bebis på 3 månader

Lyssna på din kropp du, får du ont, försök undvik om det går att lyfta. Känenr du inget så är det bara att fortsätta i lugnt tempo. Jag lyfte min stora tjej ända tills sista dagen, och hon vägde 20 kg då...

2013-05-31
Yrwen
Yrwen

tack för alla svaren!

Jag får helt enkelt lyssna på min kropp och ska berätta för dom efter mitt UL på onsdag att jag är gravid och inte viste om det vid tidpunkten jag blev anställd.

2013-05-31
Escapade
Escapade

Skulle verkligen inte utmana ödet, att släpa på ton låter ju heltokigt! Kroppen är INTE som den brukar när man är gravid. Jag jobbar själv på ett lager i vanliga fall och lyfter 20 kilos lådor flera hundra om dagen. Utan problem, men skulle aldrig falla mig in att utmana min egen kropp så nu. Som sagt lyssna på DIN egen kropp. Du känner själv vad du klarar och inte klarar av! :)

2013-05-31
Smultronkyss
Smultronkyss

Jobbar själv inom äldrevården.. Använd hela kroppen och böj med benen o inte med ryggen.. Ta in allt på lyfttekniken o lyssna.. Så slipper du belasta ryggen då mkt!! Slutade jobba v 32.. Magen var i vägen för att kunna använda kroppen för korrekta lyft ;)

2013-05-31
Linz
Linz
Bebis på 10 månader

jag jobbar som svetsare, jag fick omedelbart sluta med det arbetet då det innebar alla möjliga risker inklusive tunga lyft som kan ge extra problem med ryggen. vilket jag oturligt nog fick ändå. men det hade nog varit värre om jag fortfarande lyft tungt :)

2013-05-31
MillisG
MillisG

Jag jobbar som uska och med första barnet jobbade jag tills det var 7 veckor kvar av grav. Vi hade inte jättetungt men man lyfter ju och så i folk som väger upp mot 100 kg. Jag har oxå släpat på höpåsar och vattenhinkar i stallet utan problem. Det är väl olika från person till person men jag har inte haft ont eller sammandragningar eller nåt sånt. Allt har gått bra! Lyssna på din kropp bara :)

2013-05-31
Superhallon
Superhallon
Barn på 3 år och 11 månader

Är i v 38, har tänkt på att inte lyfta tungt under hela grav, så tunga lyft kan orsaka för tidig förlossning vilket man såklart inte vill. Har ändå lyft sånt jag kännt att jag klarat av, men max 6 kilo! Egentligen ska man inte lyfta tyngre än 4 kilo. Tycker också du ska lyssna på din kropp. Jag har ju helt klart märkt att lyften inte är bra då jag lyft tvättkorgar mm och fått enorma sammandragningar under tiden och efteråt. Ett tecken på att man ska slappna av. Informera arbetsplatsen sen när du börjat så kan annan personal hjälpa till med tunga lyft. Du har ingen skyldighet att berätta att du väntar barn nu :) lycka till med bebben!

2013-05-31
Smultronkyss
Smultronkyss

Det känner du nog bäst av själv. Många barnmorskor är väldigt starka i sin "man kan inte lyfta bort en graviditet"-tänk. Lyssna på din kropp, den signalerar om den inte klarar av det just nu/då.

2013-05-31
jika686
jika686

Jag jobbar som undersköterska på ett äldreboende och är i v26+3 , och berättade om min graviditet till min arbetsledare när jag var i vecka 18 efter ultraljudet så jag visste om att hon mådde bra. Men som andra har skrivit, bär bara det jag orkar lyssnar väldigt mycket på min kroppsignaler dessutom har jag underbar personal som ja Jobbar med som tar hänsyn om jag orkar riktigt. Lyssna på din kropp bara så ska det gå bra ska du se :)

2013-05-31
pookie88
pookie88

Jag har åtta dagar kvar till bf och har inte en enda gång tänkt tanken att man inte ska lyfta tungt. Jag har lyft det jag kan och orkar, utan tanken på om det är tungt. Vad är lyfta tungt, är det beroende på kilon eller hur du själv känner?

2013-05-31
Emilieninni89
Emilieninni89
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...