App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Föräldrapenning ?

När och hur ansöker man om pengar? Förstår verkligen ingenting av de som står på fk hemsida. Har skrivit ut ett sånt papper med ansökan men fattar inte hur man fyller i den heller :) haha är nog ganska korkad av mig men detta gör mig lite orolig/småstressad :s

2013-05-21
Sturemelie91
Sturemelie91

När moderskapsintyget är inskickat och registrerat, så skickar FK hem alla papper du ska fylla i. Hur smidigt som helst! Sen är det bara att ansöka. Försök att ta ut så lite som möjligt under första året om ni vill vara hemma länge. Utnyttja även jämställdhetsbonusen. Fråga gärna FK eller libreromedlemmarna om tips!

2013-05-23
solskensmamman
solskensmamman

Tack för alla tips och svar :) var på Mvc i går och fick moderskapsintyg så ska skicka in det i dag så får vi se :-)

2013-05-23
Sturemelie91
Sturemelie91

Det är viktigt att du vet vilka papper du ska skicka in och hur du fyller i dem, vet du inte får du ringa till försäkringskassan och fråga.

2013-05-21
Jasie
Jasie

Sen är det superbra att ha bank id eller elegitimation så du kan logga in på fk och se när allt är handlagt, vilken dagpenning du får och man kan planera sin föräldrarledighet. Jag har även skaffat mobilt bank id så man kan se även genom mob där man kan vabba. Sambon kan även ansöka om de 10 dagarna i samband med förlossningen med appen :)

2013-05-21
Längtar
Längtar

Först skickas moderskapsintyg in och efter det skickar fk hem en blankett som arbetsgivaren ska fylla i. Men bästa är att ringa o se hur just du ska göra. Jag har jobbat deltid från 2012 och eftersom jag varit inskriven på ams så hade jag skuddat mitt sgi från ett gammalt heltidsjobb. Så jag fick hem en annan blankett som jag fyllde i. Om jag fyllt i den de skickade först hade jag inte fått alls mkt i ersättning. Sen tog det en månad tills mitt sgi var klart och då kunde jag skicka in ansökan och planering för föräldrarledigheten.

2013-05-21
Längtar
Längtar

Planera redan i början av graviditeten när du ska börja vara hemma. själv var jag naiv och tog för givet att jag skulle kunna jobba in i det sista. FK har alltid oavsett vad en handlingstid på 30 dagar, har nog aldrig hört någon som fått besked innan det. Lycka till!:)

2013-05-21
Lalared
Lalared

Jag skickade också in de papper de hade bett om, men när jag 17 dagar innan beräknad förlossning inte hade hört något ringde jag dit och frågade vad som händer. Det kunde de inte riktigt svara på. Jag hade hamnat på längsta nivån för att de hade slarvat och inte bett mig om ALLA papper de behövde. (De ansåg att det var MITT jobb att ta reda på vilka intyg som behövde skickas in, som att man med gravidhjärna har koll på det.) :)

E-legetimation är helt klart supersmidigt! Man ansöker när man vill börja få utbetalningar. Om du fortfarande jobbar/studerar får du inte ansöka, men ansök i god tid om du planerar att sluta jobba eller studera. Som sagt; det tar lite tid med fk. ;)

2013-05-21
Parentes
Parentes

Tack då är det inte bara jag! Är i vecka 33 nu, men har fortfarande inte ansökt eller lagt upp föräldraledigheten... När gör man det? Har bara skickat in uppgifter om inkomst och moderskapsintyg...

2013-05-21
1katarina1
1katarina1

Jag hade massor med strul med fk och arbetsintyg hit och lönespecar dit osv. Mitt bästa tips är att ringa direkt till dem och ställa raka frågor, haha. De ändrar regler hela tiden känns det som, så enklast är nog att ringa. :)

2013-05-21
Parentes
Parentes
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...