App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

gravpeng eller sjukskrivning.

hej! har lite frågor åt en vän här. vi arbetade på samma arbetsplats men jag gick hem på gravpeng i jan/feb pga av hot o våld på arbetsplatsen och det fanns då inget lämpligt omplaceringsställe så jag fick gå hem. och nu är min vän gravid och tänkte oxå söka gravpeng. och pratade med chefen och det lät bra men han skulle kolla upp omplacering nu när det behövs sommarjobbare. men nu i flera veckor så plågas hon av smärtor i mage, foglossning och kraftigt illamående och fick åka in akut pga magsmärtorna (var någon cysta som vissa upplever som smärtsamt) och har därför behövt sjulanmäla sig på jobbet. och även pga detta så bad hon om att inte bli omplacerad när hon mår som hon gör. och helt plötsligt så meddelar chefen att han ska ta bort hennes schema rad och hon ska bli omplacerad på timmar på ett annat boende och när hon mår dåligt får hon sjukanmäla sig. och han skriver på pappren om gravpeng när det är 60 dagar kvar pga tungt arbete.. men hennes sgi sänks ju ngt fruktansvärt om hon inte får några timmar eller om hon är sjuk var o varannan gång.. får han verkligen göra så? från att jobba 90% natt (timanställd men har ett eget schema) till timmar på ett nytt ställe pga att hon är gravid? och i så fall, hur länge kan man vara sjukskriven?

2013-05-14
josefinejimmy
josefinejimmy
Barn på 1 år och 11 månader

Om hon har anställningsbevis på en viss sysselsättningsgrad, kan inte chefen omplacera henne till lägre hur som helst. Om inte, är det förmodligen svårt att bevisa något. Men om hon plötsligt får sänkt sysselsättningsgrad, är det ju jätteviktigt att hon anmäler sig direkt till arbetsförmedlingen, för sgi:ns skull framför allt. Det är fullt möjligt att vara sjukskriven även om man är arbetslös på deltid, men kan bli mer krångel i vissa fall.

Under min senaste graviditet var jag helt sjukskriven från vecka 8. Islutet av graviditeten, kan ha varit de sista fyra månaderna kanske, jobbade jag 25%. Mer än så jobbade jag inte, så jag var helt eller huvudsakligen sjukskriven under nästan hela graviditeten. Det tog ett tag att få saken prövad och godkänd av FK, men det gick igenom till slut.

För mig var sjukskrivningsorsaken hyperemesis gravidarum, alltså extremt graviditetsillamående med dagliga kräkningar. Jag fick på grund av detta också äta flera mediciner som gjorde mig extremt trött, vilket också räknades med i bedömningen. Periodvis sov jag 12-14 timmar per dygn och var som en zombie även däremellan.

2013-05-15
ElinVS
ElinVS
Barn på 2 år och 9 månader

Hon har tagit kontakt med facket och dom ska ringa tillbaka när de kollat upp fakta.. Och arbetsplatsombudet på jobbet hjälper till..

2013-05-15
josefinejimmy
josefinejimmy
Barn på 1 år och 11 månader

Jag tror tyvärr att hennes chef har rätt... Be henne ringa till facket och kolla men jag första tiden är det sjukskriven och enligt försäkringskassan får man inte ut gravpenning förs 60 dagar innan bf. Han har skyldighet att omplacera henne i första hand också, men om det sänker hennes lön och timmar så vet jag inte om det är korrekt!

2013-05-15
1katarina1
1katarina1

Tycker hon ska prata med facket!

2013-05-15
emcb
emcb

ja men som han gjorde nu så har hon ju inget jobb att gå tillbaka till eftersom hon sjukskrev sig pga krämper..

2013-05-15
josefinejimmy
josefinejimmy
Barn på 1 år och 11 månader

Hon kan ju bli sjukskriven någon vecka i taget kanske illamåendet lägger ju sig oftast efter v 12 så det kan ju bli bättre....

2013-05-15
Idussen
Idussen

hon är bara i v 8 tror jag så kan man verkligen vara sjukskriven så länge.?

2013-05-14
josefinejimmy
josefinejimmy
Barn på 1 år och 11 månader

jag fick vara sjukskriven fram till havandeskapspenning.. det är nog helt okej om hon träffar en.läkare som hon får prata med.. det är en stor risk att vara kvar på jobbet om man inte känner att de är ok.

2013-05-14
Sara_Erik
Sara_Erik
Barn på 2 år
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...