App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Alla kan väl vara allergiska?

Har en kompis vars tös är dålig i luftrören och blivit det nu när träden slagit ut. Men nån sköterska hade sagt att små barn inte kan vara allergiska? Kan det verkligen stämma? Tösen är ca 2 år.

2013-05-13
jessicamalin
jessicamalin

Ja och det hade hon gjort igår nu och fått mediciner för pollen ute! Tack för era svar! :)

2013-05-14
jessicamalin
jessicamalin

Det är inte så vanligt med pollenallergi så tidigt, men omöjligt är det inte. Allergi mot födoämnen är vanligare hos små barn.

Men om en tvååring har problem med luftrören, ska det inte kunna avfärdas av "nån sköterska".  Barnet behöver ju då kontrolleras av en barnläkare!

2013-05-14
ElinVS
ElinVS
Barn på 2 år och 9 månader

Ja, nog måste man utsättas för vad det än är för att utveckla en allergi - pälsdjur, pollen, födoämnen. Dock ska det ju finnas en ärftlig faktor som kan spela in. Men jag tänker att spädbarn visst kan bli allergiska om de utsätts för särskilt födoämnen - annars skulle det inte finnas rekommendationer att ammande mammor ska vara uppmärksamma på barnets reaktioner och ev utesluta saker ur kosten. Gäller ex komjölk och skaldjur.

En miljö där många röker ökar också risken för allergier och astma.

Men sen är det ganska svårt med vissa saker - jag tror ju på det där att ju renare och mer sterilt vi har, desto lättare för barnen att framkalla allergier senare. Vi fick ju höra mycket strunt om att skippa katten nu när vi väntade barn, för att barnet inte skulle bli pälsdjursallergiker. Klart att det fortfarande kan hända - men tror ändå att det bara är positivt med djur - OM nu inte båda föräldrarna är extrema pälsdjursallergiker (jo, vet flera allergiker som väljer att ha djur de reagerar på).

2013-05-13
ChildofJune
ChildofJune

Just nötter är ju en luftburen allergi, så det räcker ju med att nå¨gon ätit jordnötter i det rum du vistas i för att bli allergisk... Så det är en dålig allergi att jämföra med då den är ganska speciell.

Sedan är man inte glutenintolerant om man är allergisk mot vete, två vitt skilda grejer. Har en kille hos dagmamman stora tjejen går hos som har varit veteallergisk, men han har klarat gluten galant hela tiden, det är själva vetet han blivit dålig av, dock har det gått tillbaka av sig själv, tack och lov!

Sedan absolut ska man vara kritisk och inte bara lita blint på allt man läser, men jag tror att viss sanning ligger i att man kan inte vara allergisk mot något man aldrig utsätts för, allergi är ju en slags överkänslighet och man måste ju utsättas för något för att reagera, dock så finns det ju väldigt många ämnen som är släkt med varandra eller liknar varandra och kan ge upphov till allergier, tex pollen och stenfrukter hör ofta ihop, för att det allergena ämnet liknar varandra men frukten och pollen är ju inte släkt direkt. Så det blir ju knepigt den vägen också.

2013-05-13
Yrwen
Yrwen

Det jag har hört om allergier är att man måste utsättas för något för att kunna bli allergisk mot det, och att då barn under 1 år i regel inte är allergiska.. Läste det för någon vecka sedan i en artikel av en barnläkare, vet dock inte hur bra det stämmer.. Jag resonerar ju som så att man kan ju hinna utsättas flera gånger av samma sak trots att barnet är under 1 år, alltså borde manju kunna bli allergisk tidigare.. Sedan sägs det ju att det är lite gentiskt också, att har föräldrarna flera allergier är risken större att barnet drabbas också...

2013-05-13
Yrwen
Yrwen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...