App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Ni med barn som varit sena i talet och haft dålig hörsel.

Hur upptäcktes det att det var dålig hörsel som var problemet? Min son är inte riktigt sen eftersom han pratar lite men det är bara ett ord åt gången och han kan inte jätte många ord, däremot förstår han allt vi säger, han har ett enormt ordförråd på det sättet. Han pratar ofta väldigt högt så vi funderar lite på om han kanske inte hör sig själv så bra... Har en vän vars barn var sen med talet, hen fick operera in rör i öronen och sedan vände det. Någon här med liknande erfarenhet?

2013-05-11
emcb
emcb

När det gäller de två som fått remiss redan vid 18 mån så pratade de framförallt med hjälp av olika tjut och hade inte haft det varierande joller som bebisar annars har så både vi och bvc reagerade rätt så tidigt. Med tanke på att deras storebror/bröder haft vissa problem med talet så frågade bvc-sköterskan ifall vi ville ha en remiss till logoped vid 18-månadersbesöket eller ifall vi velat avvakta och se ifall talet skulle komma igång. Jag tänkte att det inte kunde skada med en remiss eftersom det tar lite tid att sen få en tid hos logopeden. Logopederna i sin tur har bara varit glada över att få börja jobba med dem i tid. Idag är de snart 4 och 6 år och vi går fortfarande till logoped med dem. Utslaget över ett är går vi kanske varannan vecka med båda två och vi kommer att få jobba med deras tal väldigt mycket i flera år till enligt logopeden så för mina söner var det nog bra att vi fick remisserna redan när de var 18 mån.  

Sen verkar det vara praxis att logopeden skickar en remiss för hörseltest så ett sånt fick de göra rätt snart. Den ena fick också göra ett besök hos en psykolog som bvc-sköterskan gav remiss till pga att det tydligen hörde till remissen till logopeden. Fast psykologen själv förstod inte riktigt vad hon förväntades göra för test på honom iom att han bara var drygt 1,5 år ;) Gissar att det inte är så vanligt att man får remiss till logoped redan vid 18 mån och att psykologen inte var så van vid en så ung patient Hon lekte iaf lite med honom och sa sen att efter vad hon kunde se just då verkade han vara en fullt normal liten kille. Med tredje sonen slapp vi psykologbesöket.

Sen dröjde det ett tag tills vi fick en remiss till öron, näsa, hals som logopeden ordnade, tror sonen var runt 4 år när vi var på det besöket. Om jag förstod logopeden rätt ville hon för kolla upp för säkerhetsskull att det inte fanns nåt motoriskt hinder för hans talutveckling även om hon inte misstänkte att det fanns nåt sånt. Runt omkring då fick han också sin diagnos, dyspraxi. Hans 2 år yngre bror har numera samma diagnos men han har inte varit till nån öron, näsa, hals läkare. Beror säkert på att vi bytte logoped för att kunna få fler tider.

2013-05-12
vevvis81
vevvis81

Vevvis81: var det ni själva som ville ha remiss till logoped och öron näsa hals, eller var det Bvc som tyckte att era barn behövde utredas? Och när reagerade de/ni i så fall?

2013-05-12
emcb
emcb

Nu har ingen av mina som varit sena med talet visat sig ha nåt fel med höseln även om vi också funderat över det ibland pga av att speciellt en av dem pratat väldigt högt. Men ville iaf säga att mina av fått kolla upp hörseln för att utesluta ev fel när de börjat gå till logoped. Den ena av mina grabbar har också undersöks utav en öron, näsa, halsläkare för att utesluta andra ev motoriska hinder.

Tror att bvc ofta vill vänta med remiss till logoped tills de är 2,5-3 år eller ännu senare pga att det inte är ovanligt att talet kommer igång först nångång mellan 2-3 år. För min äldsta lossande det ordentligt när han var knappt 2,5 år och sen gick det rätt snabbt tills han pratade i meningar fast sen hade han en del problem med vissa språkljud som vi gick till logoped för när han blev lite äldre. Två av mina andra grabbar har fått remiss till logoped redan efter 18-månaderskontrollen. Så ifall ni är oroliga så skadar det inte att be om remiss till en logoped eller en hörselkontroll redan nu.

2013-05-12
vevvis81
vevvis81

Ja stå på mig kan jag när det gäller sjukvården. Ska nog ringa imorgon.

2013-05-12
emcb
emcb

Novbaby1: vem var det som kollade polyperna och rungandes? Vc, barnmottagning eller var ni hos öron,näsa, hals specialist?

2013-05-12
emcb
emcb

*puff*

2013-05-11
emcb
emcb

Jag vet att man inte ska jämföra men hans storebror pratade jätte mkt redan när han var 1år så det är stor skillnad!

2013-05-11
emcb
emcb

Min säger en del ord riktigt men har en del fantasi ord och väldigt mycket egen påhittat teckenspråk. Har en bekant med lika gammalt barn som pratar låååånga meningar. Tycker synd om min lille då han blir så frustrerad och vill bli förstådd!

2013-05-11
emcb
emcb

Så kanske det skulle vara bra att kolla upp hörseln så snart som möjligt. Men lite nyfiken på andras erfarenhet kring detta!

2013-05-11
emcb
emcb

Jika: hur gammal är din dotter? Vår Bvc säger också att det är lugnt att de inte räknas som sena förrän 2.5-3år men att de kan ev börja utreda efter 2.5års kontrollen. Men eftersom vi nu börjar misstänka/fundera på om det kan vara hörseln, han har varit vääääldigt mkt sjuk så det skulle inte vara helt konstigt.

2013-05-11
emcb
emcb
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...