App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

KUB/NUPP varför?

Har kollat runt ganska mycket i olika forum och det verkar som om det är väldigt många som inte tillhör någon riskgrupp som gör detta test. Verkar också som om det i vissa landsting numer erbjuds till alla gravida och inte enbart dem över en viss ålder. Får jag fråga varför man gör detta? Och vad händer om risken visar sig vara hög? Vad jag förstått är första testen med blodprov och ul ofarligt för fostret, men nästa steg kan innebära risk för missfall.(Har en i min närhet som förlorade sitt barn för att de vid fostervattensprov råkade göra sönder navelsträngen). Är det för att man vill veta för att kunna förbereda sig, eller är det verkligen så, som jag läste på en annan sida - att majoriteten av positiva svar resulterar i en abort? Förstår att detta kan vara en känslig fråga, så tvingar naturligtvis ingen att svara.

2013-05-04
ChildofJune
ChildofJune

Jag är personligen mer inne på Hurricanes linje. Eftersom det finns så mycket annat som kan hända som man inte kan upptäcka under en graviditet - det går ju aldrig att garantera att barnet föds friskt, eller ens förblir det om det gör det. Vad som helst kan ju hända, både sjukdomar och olyckor som försämrar livskvalitén och gör att hela familjen måste anpassa sig.

2013-05-05
ChildofJune
ChildofJune

Är 26 år och väntar min tredje nu. Har aldrig tänkt på det innan men med denna grav frågade jag BM om jag kunde få göra ett, men fick avslag eftersom man måste vara över 33 år.  

Anledningen var, precis som emcb skrev, att jag hade gjort abort av den anledning till att jag inte skulle vilja utsätta mina två barn jag har idag för ett sjukt syskon och allt vad detta innebär. samt att orken att fylla varenda barns behov inte skulle finnas om jag skulle få ett handikappat barn.

2013-05-05
SandyMarie
SandyMarie

Kommentaren har tagits bort av författaren.

2013-05-05
SandyMarie
SandyMarie

Alla människor är olika, men det betyder inte att man är/skulle vara en sämre mamma bara för det.

2013-05-05
JaninaThersthol
JaninaThersthol
Gravid i vecka 36

(null)

2013-05-04
Willow1
Willow1

Min bm sa att de flesta gör kub bara för att få se bebisen så tidigt som möjligt jag ville inte ta ställning till vilket vi skulle göra om vi hade fått ettposetivt svar. I jkpg så blir alla erbjudna det

2013-05-04
Idussen
Idussen

Min siffra blev bra 1/5450 dock finns ju risken iaf, någon är ju den där 1

2013-05-04
Helbeng
Helbeng

Jag gjorde kub, blev erbjuden för att jag är över 35. Funderade mycket innan på hur jag skulle reagera om jag fick låg siffra. Läkaren som jag pratade med sa något mycket klokt som jag inte tänkt på: om jag hade fått siffran 1/200 så hade jag blivit erbjuden fostervattensprov risken med detta är missfall ca1%, om man ställer det mot den normala risken för missfall som är ca30% så blir det en annan syn på det skillnaden på 30 % eller 31 %

2013-05-04
Helbeng
Helbeng

Vi tillhörde ingen risk grupp vid mina två graviditeter, vi valde att inte göra något test. OM vi skulle skaffa fler barn skulle vi däremot göra kub test, skulle det visa sig att barnet är sjukt kommer vi göra abort. Anledningen till det är att jag inte vill utsätta mina barn för allt vad det innebär med ett sjukt syskon. Jag skulle inte heller ha ork för att fylla allas behov om vi fick ett handikappat barn. Vi har vänner som fick sitt flesta barn när de var 25år, barnet har down syndrom, trotts att de var unga och inte tillhör någon riskgrupp fick de alltså ett barn med Downs. Tror inte de hade tagit bort det om de gjort tester men jag tycker det är bra att alla oavsett ålder får göra testet, antingen för att förbereda sig eller för att välja bort de stora förändringar som blir med ett sjukt barn.

2013-05-04
emcb
emcb

Jag gjorde kub kring vecka 14 och allt såg bra ut. Jag tror jag blev erbjuden för att jag var över 30. Vi hade diskuterat innan att vi bara ville ha mer information och mentalt förbereda oss och vi hade nog inte gått vidare med fostervattensprov oavsett resultatet. Jag tyckte däremot det var så underbart att se krabaten och det blev liksom verkligt. Enda rul är annars i vecka 20 och innan dess händer liksom ingenting... Men vad jag förstår är den största indikatorn på Downs syndrom mammans ålder, och den vet man ju redan innan.

2013-05-04
MammaT1
MammaT1

Jag är 26 år, gravid med min första, och jag har valt att göra KUB-testet.

 

Dels för att jag som person är väldigt osäker och nervös, har väldigt lätt för att 'överreagera' och tänka det värsta möjliga om situationer. Det hade gjort att jag hade gått i 9 månader och vart konstant orolig och rent ut sagt, livrädd.

 

Dels för att vi har så mycket annat hemma vi måste lägga energi på, att både han och jag kände att vi inte skulle klara av ett barn med speciella behov.

Människor i min närhet vet vilka problem jag har med folk som är 'speciella', jag blir livrädd, allt låser sig och jag får panik, bara tanken på att ha ett speciellt barn själv gör mig mer rädd än en abort.

 

Därför valde vi att göra det.

2013-05-04
JaninaThersthol
JaninaThersthol
Gravid i vecka 36

I Norrbotten får man inte alls göra kub/nupp-tester. Om man vill göra det, hänvisas man till privata kliniker i Stockholm, så det blir ju inte aktuellt för så många.

Dock har jag vid mina graviditeter känt som så, att jag vill veta så mycket som möjligt innan. Jag har gjort ett antal extra ultraljud för att kolla efter avvikelser i urinvägarna, eftersom äldsta barnet hade sådana. Jag har också fått kolla könet, för att kunna testa för en ärftlig sjukdom direkt på navelsträngsblodet om jag fått pojkar.

Om jag fått göra ett nupp/kub-test här i närheten och utan kostnad, skulle jag ha gjort det. Jag har däremot avböjt att göra fostervattensprov, vilket jag hade fått göra med yngsta om jag velat. Det var inte värt risken att skada mitt barn! Jag tror inte att jag skulle ha klarat av att abortera ett barn p.g.a exempelvis Downs syndrom. Det skulle vara om de på ultraljudet skulle se att barnet saknar hjärna eller något annat som gör att barnet inte kan överleva alls. Men annars vore det väldigt svårt. Observera att jag absolut inte dömer någon annan, men jag personligen skulle ha svårt att klara av att göra abort.

Men visst, jag känner och känner till några personer som aborterat barn med Downs syndrom. Men jag känner ingen som har barn med Downs syndrom, som vetat om det redan under graviditeten, inte vad jag känner till i alla fall...

2013-05-04
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 2 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...