App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

KUB/NUPP varför?

Har kollat runt ganska mycket i olika forum och det verkar som om det är väldigt många som inte tillhör någon riskgrupp som gör detta test. Verkar också som om det i vissa landsting numer erbjuds till alla gravida och inte enbart dem över en viss ålder. Får jag fråga varför man gör detta? Och vad händer om risken visar sig vara hög? Vad jag förstått är första testen med blodprov och ul ofarligt för fostret, men nästa steg kan innebära risk för missfall.(Har en i min närhet som förlorade sitt barn för att de vid fostervattensprov råkade göra sönder navelsträngen). Är det för att man vill veta för att kunna förbereda sig, eller är det verkligen så, som jag läste på en annan sida - att majoriteten av positiva svar resulterar i en abort? Förstår att detta kan vara en känslig fråga, så tvingar naturligtvis ingen att svara.

2013-05-04
ChildofJune
ChildofJune

Sen vad som händer under förlossning eller senare i livet kan man ju inte veta men går det att ta reda på så går det att göra ngt åt ;) men jag var orolig för förlossningsskador eller sen död innan förlossningen också men det är ju inget man kan kontrollera om ni förstår skillnaden? Hade det varit praxis med KUB så hade det skurit ner de sena aborterna med 100% och kvinnors psyke skulle nog vara stabilare efter en abort i v 12-14 än en i v 1-22, eller vad tror ni?

2013-05-05
InezFinez
InezFinez

Om jag fick reda på att bebis i magen var sjuk (Downs räknar jag inte som sjuk!) så skulle jag ta bort det för bebisens skull! Trisomi 18 och 13 är lika med döden inom några år från födseln eller tidigare. Den här gången gjorde vi inte KUB för att det skulle kosta 2500 men jag var orolig ända till RUL för att behöva avsluta en graviditet så sent pga en bebis som ej var livsduglig!

2013-05-05
InezFinez
InezFinez

Jag är personligen mer inne på Hurricanes linje. Eftersom det finns så mycket annat som kan hända som man inte kan upptäcka under en graviditet - det går ju aldrig att garantera att barnet föds friskt, eller ens förblir det om det gör det. Vad som helst kan ju hända, både sjukdomar och olyckor som försämrar livskvalitén och gör att hela familjen måste anpassa sig.

2013-05-05
ChildofJune
ChildofJune

Sandymarie: men hur ska du veta om ditt barn kommer ha särskilda behov? Man kan inte se allt på ett ultraljud. Om du känner att du inte orkar med ett sådant barn varför ens ta risken att bli gravid? Vad ska du göra om barnet inte är friskt? Eller får en förlossningskada? Detta är inget påhopp utan jag undrar verkligen hur ni tänker kring det?

2013-05-05
Hurricane
Hurricane

Är 26 år och väntar min tredje nu. Har aldrig tänkt på det innan men med denna grav frågade jag BM om jag kunde få göra ett, men fick avslag eftersom man måste vara över 33 år.  

Anledningen var, precis som emcb skrev, att jag hade gjort abort av den anledning till att jag inte skulle vilja utsätta mina två barn jag har idag för ett sjukt syskon och allt vad detta innebär. samt att orken att fylla varenda barns behov inte skulle finnas om jag skulle få ett handikappat barn.

2013-05-05
SandyMarie
SandyMarie

Kommentaren har tagits bort av författaren.

2013-05-05
SandyMarie
SandyMarie

Alla människor är olika, men det betyder inte att man är/skulle vara en sämre mamma bara för det.

2013-05-05
JaninaThersthol
JaninaThersthol

Jag blev erbjuden det med de två senaste pga av min ålder men tackade nej. När vi rul med senaste fick vi dock veta att bebis hade två sk mjuka markörer för kromosonavikelse och vi fick siffran 1/150. Blev erbjudna fostervattenprov men tackade nej till det också. Risken för missfall är 1/100 vilket betydde att det var större risk för missfall än för en avikelse. Vi visste båda två att vi aldrig skulle ta bort ett barn pga ett handikapp ändå. Jag har funderat mycket på det här med fosterdiagnostik sen dess och måste sticka ut hakan här lite...jag är för fri abort men har väldigt svårt att förstå hur man kan välja bort ett barn på grund av handikapp (undantaget om det inte anses livsdugligt). Att säga att man inte vill ha ett barn med tex down för att man inte tycker om dom är i min värld sjukt. Tänk om barnet föds med en missbildning man inte upptäckt, lämnar man bort det då? Eller att säga att man inte orkar med särskilda behov, tänk om barnet får en diagnos typ asperbergs då? Om man bestämt sig för att skaffa barn tycker jag fanimej man får nöja sig med det man får. Eller är det ok att välja bort pga kön? Fräknar? Synfel? Nä i min värd är alla barn lika värda och jag kommer älska mina oavsett vad dom har eller får för svårigheter i livet. Det är mitt ansvar som förälder.

2013-05-05
Hurricane
Hurricane

(null)

2013-05-04
Willow1
Willow1

Jag gjorde det mest av nyfikenhet. Ville se så det verkligen fanns ett liv i min mage. Nu tillhör jag Jönköping men med mina andra 4 har jag tillhört Linköping och då gjordes första och enda ultraljudet i vecka 12. Det ska vara lättare att bestämma datum för bf då. Hade det visat nåt fel på barnet hade jag inte tagit bort det men varit förberedd iallafall.

2013-05-04
nickan35
nickan35

jag gjorde inget test men fick ett extra ul i början då vi trodde ja va i v 8-9 när ja fick reda på att ja va gravid och hade druckit rätt mkt innan där. så min bm sa att ja va orolig så fick ja komma på ett ul.

2013-05-04
sandra988
sandra988

Min bm sa att de flesta gör kub bara för att få se bebisen så tidigt som möjligt jag ville inte ta ställning till vilket vi skulle göra om vi hade fått ettposetivt svar. I jkpg så blir alla erbjudna det

2013-05-04
Idussen
Idussen

Min siffra blev bra 1/5450 dock finns ju risken iaf, någon är ju den där 1

2013-05-04
Helbeng
Helbeng

Jag gjorde kub, blev erbjuden för att jag är över 35. Funderade mycket innan på hur jag skulle reagera om jag fick låg siffra. Läkaren som jag pratade med sa något mycket klokt som jag inte tänkt på: om jag hade fått siffran 1/200 så hade jag blivit erbjuden fostervattensprov risken med detta är missfall ca1%, om man ställer det mot den normala risken för missfall som är ca30% så blir det en annan syn på det skillnaden på 30 % eller 31 %

2013-05-04
Helbeng
Helbeng

Vi tillhörde ingen risk grupp vid mina två graviditeter, vi valde att inte göra något test. OM vi skulle skaffa fler barn skulle vi däremot göra kub test, skulle det visa sig att barnet är sjukt kommer vi göra abort. Anledningen till det är att jag inte vill utsätta mina barn för allt vad det innebär med ett sjukt syskon. Jag skulle inte heller ha ork för att fylla allas behov om vi fick ett handikappat barn. Vi har vänner som fick sitt flesta barn när de var 25år, barnet har down syndrom, trotts att de var unga och inte tillhör någon riskgrupp fick de alltså ett barn med Downs. Tror inte de hade tagit bort det om de gjort tester men jag tycker det är bra att alla oavsett ålder får göra testet, antingen för att förbereda sig eller för att välja bort de stora förändringar som blir med ett sjukt barn.

2013-05-04
emcb
emcb

Jag gjorde kub kring vecka 14 och allt såg bra ut. Jag tror jag blev erbjuden för att jag var över 30. Vi hade diskuterat innan att vi bara ville ha mer information och mentalt förbereda oss och vi hade nog inte gått vidare med fostervattensprov oavsett resultatet. Jag tyckte däremot det var så underbart att se krabaten och det blev liksom verkligt. Enda rul är annars i vecka 20 och innan dess händer liksom ingenting... Men vad jag förstår är den största indikatorn på Downs syndrom mammans ålder, och den vet man ju redan innan.

2013-05-04
MammaT1
MammaT1

Här erbjuds bara downs screening och jag avböjde fastän jag är en äldre förälder. På RUL kunde de tydligt mäta nackspalten och sa då att den var tunn precis som den ska vara är den förtjockad så tyder det på att barnet har downs syndrom.

Jag har jobbat med personer som har downs syndrom och de är så spontana och helmysiga. Självklart vill jag ändå ha ett friskt barn och jag har fött 6 friska barn redan.

Varför göra en massa test som ändå inte är helt tillförlitliga ???

2013-05-04
Atlantis
Atlantis

Jag är 26 år, gravid med min första, och jag har valt att göra KUB-testet.

 

Dels för att jag som person är väldigt osäker och nervös, har väldigt lätt för att 'överreagera' och tänka det värsta möjliga om situationer. Det hade gjort att jag hade gått i 9 månader och vart konstant orolig och rent ut sagt, livrädd.

 

Dels för att vi har så mycket annat hemma vi måste lägga energi på, att både han och jag kände att vi inte skulle klara av ett barn med speciella behov.

Människor i min närhet vet vilka problem jag har med folk som är 'speciella', jag blir livrädd, allt låser sig och jag får panik, bara tanken på att ha ett speciellt barn själv gör mig mer rädd än en abort.

 

Därför valde vi att göra det.

2013-05-04
JaninaThersthol
JaninaThersthol

I Norrbotten får man inte alls göra kub/nupp-tester. Om man vill göra det, hänvisas man till privata kliniker i Stockholm, så det blir ju inte aktuellt för så många.

Dock har jag vid mina graviditeter känt som så, att jag vill veta så mycket som möjligt innan. Jag har gjort ett antal extra ultraljud för att kolla efter avvikelser i urinvägarna, eftersom äldsta barnet hade sådana. Jag har också fått kolla könet, för att kunna testa för en ärftlig sjukdom direkt på navelsträngsblodet om jag fått pojkar.

Om jag fått göra ett nupp/kub-test här i närheten och utan kostnad, skulle jag ha gjort det. Jag har däremot avböjt att göra fostervattensprov, vilket jag hade fått göra med yngsta om jag velat. Det var inte värt risken att skada mitt barn! Jag tror inte att jag skulle ha klarat av att abortera ett barn p.g.a exempelvis Downs syndrom. Det skulle vara om de på ultraljudet skulle se att barnet saknar hjärna eller något annat som gör att barnet inte kan överleva alls. Men annars vore det väldigt svårt. Observera att jag absolut inte dömer någon annan, men jag personligen skulle ha svårt att klara av att göra abort.

Men visst, jag känner och känner till några personer som aborterat barn med Downs syndrom. Men jag känner ingen som har barn med Downs syndrom, som vetat om det redan under graviditeten, inte vad jag känner till i alla fall...

2013-05-04
ElinVS
ElinVS
Barn på 1 år och 6 månader
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...