App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Äta allt

Det är jätte viktigt att barnen ska smaka på allt mat, grönsaker och frukter. Man ska ABSOLUT inte ta bort något bara han eller hon inte tycker om det. Småbarn kan också vara envis men vi som föräldrar måste övertala eller hitta på olika sätt för att få de att smaka på maten. Ge aldrig upp! Annars lär de aldrig att äta det. Självklart så ska vi som föräldrar måste också smaka eller äta annars kan vi inte be barnen äta det eller hur? Man behöver inte servera det de inte tycker om ofta. Men ta aldrig bort det. Jag berättar det här pga min brorson som är 13 år gammal som aldrig äta räkor, även när vi grillade stora räkor som är såååååå goda och dofta över hela staden men han smaka inte ens för det har han fått tillåtelse av min bror sen han var liten. min bror bruker säga att han äter vad han vill och aldrig behöver smaka på något han inte tycker om. Jag tycker verkligen synd om honom för vi asiater äta väldig mycket räkor, tiger räkor alltså. Till skillnad från mig och min bror så uppfostrar jag mina barn på olika sätt när det gäller maten. Mina pojkar, 8 år &5 år, de äter allt vi servera. Mer av de goda självklart. Tack vara deras envis mamma som ser till redan när de var små att smaka på allt och övertala de att äta. Jag har en enkelt och mycket god recept på hur man kan göra med räkor till riktig små barn som börjar äta mat. Asiaters Räkgröt.....Du behöver: 4-5 tiger räkor. 1 dl Jasmin ris (klibbig ris), 1 st morot, 5dl vatten och den klick smör/margarin. Koka upp ris och vatten tills risen blir mjuk utan lock i medel värme, mixa morot utan skal och lägga i risgrytan tillsammans med smör. Koka i låg värme i ca 10 minuter sedan skala räkor och mixa det och lägga i risgrytan och små koka i ca 5 minuter. Servera du till riktigt små barn kan du mixa direkt i gryta en gång till snabbt. Hoppas att era barn tycker om den här rätten.

2013-04-24
mehien
mehien

Tigerräkor är ju också proppfulla med bakterier o kemikalier... Inget man vill ge till barn!

2013-04-25
mteresm
mteresm

Vi föräldrar väljer vad vi serverar. Barnen väljer vad de äter av detta. Till vardags tas ingen större hänsyn till vad någon inte gillar. Vid festligare tillfällen försöker vi ofta fixa så att det finns något som alla tycker om. Men att tvinga någon att äta någonting den inte gillar, är emot mina principer. Det gör jag varken hemma eller på jobbet (på fritids). Det betyder inte att jag slutar servera sådant som barnen inte gillar, men får det ligga orört på någons tallrik så kommenterar jag det oftast inte ens.

2013-04-25
ElinVS
ElinVS
Barn på 1 år och 6 månader

Min son äter alla typer av kött/fisk/fågel som vi serverar hemma. Likaså ris, potatis och pasta, men lägger jag grönsaker på hans tallrik lämnar han bordet. Det ända sättet att få i honom grönsaker är att gömma dem i matlagningen. Spelar ingen roll hur mycket vi uppmuntrar till att smaka eller om vi själva äter bara grönsaker, han matvägrar hellre och att vänta ut honom fungerar inte. På förskolan lyckas dem inte heller. Så ibland hjälper den inte ens att vara envis.

2013-04-25
Levena
Levena

Och jag tror man får ett nyfiknare barn om man är lite mer tolerant med vad de måste och inte måste äta. Visst smaka på allt, men inte katten sitter jag och äter mat som inte jag tycker om.

Vissa smaker tror jag dessutom man inte är redo för att tycka om som barn heller. Själv hatade jag räkor, sill, och kaffe tills jag var kring 20 år.

Min svåger äter aldrig grönsaker nu som vuxen, för han blev alltid tvingad att äta dem som barn.

2013-04-25
ChildofJune
ChildofJune

Jag är skaldjursallergiker så här går alla skaldjur bort! Men sonen har smakat hos andra men tyckte väl att det var sådär :)

2013-04-25
Superhallon
Superhallon
Barn på 3 år och 11 månader

Hemma hos oss så äter vi på tok för sällan räkor. En stor anledning är för att min man inte gillar det (han har försökt lära sig äta det men inte lyckats); sen tillåter inte vår plånbok det. Hur som helst dem få gångerna vi haft räkor hemma har mina barn fått smaka på det. Äldsta tösen är inte direkt förtjust i det... men hon har åtminstone smakat! Vi brukar säga till våra barn att de behöver ej gilla allt men det måste smaka på allt för att sen bilda sin egen uppfattning av maten.

2013-04-25
aksofia
aksofia

Nja tigerräkor går helt bort. Kolla på naturskyddsföreningens info-video om tigerräkor om du inte redan vet vilka miljöbovar de är.... Flera matbutik-kedjor bojkottar ju också tigerräkor och scampi.

2013-04-24
MammaT1
MammaT1
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...