App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Arvsrätt

Tänkte lite på det här med ifall mannen skulle gå och dö. Han har ju ett barn sedan tidigare och vi har snart två ihop. Vi är gifta men ingen av oss har skrivit ett testamente. Vad jag har förstått så ärver barnen allt. Men då till frågan, vi har ett gemensamt sparkonto där vi båda lägger undan pengar och det är skrivet på oss båda. Är det mina pengar om han dör eller får barnen de?

2013-04-23
Liisa89
Liisa89

Kapa på! Ganska intressant att veta allt sånt där. Man har ju noll koll

2013-04-23
Liisa89
Liisa89

Xlillamy du och din syster ärver din pappas del dvs 50% och sambon får behålla 50%. Dör båda samtidigt får ni fortfarande 50 och hennes 4 barn får dela på 50. båda äger huset lika mycket? Sedan resten av sakerna får ni slås om tyvärr....

Min far dog för 4 år sedan och farmor året efter. Pappa har två bröder. När farfar går bort får mina farbröder vars 1/3 medan jag och min bror får dela på 1/3. Nu var farmor och farfar gifta. Men mina kusiner får inget då deras pappor lever. Sakerna får vi slåss om haha. Min mamma ärvde pappa helt och hållet då de var gifta. Dock hade de ett testamente på villan. Jag och min bror fick pappas del av huset men att vi inte fick sälja om inte alla tre är overrens. Och att om jag tex dör innan huset är sålt så ärver mina barn den delen trots att jag är gift och om inga barn skulle funnits går den delen tillbaka till min mor.

2013-04-23
Biljana81
Biljana81

Men om barnen är över 18 år då? Jag tänkte på min pappa som är förlovad med sin sambo. Han har mig och min äldre syster och sambon har 4 vuxna barn. De har inga gemensamma barn alltså. Hur skulle det bli ifall han dör? (får hjärtsnörp av att ens tänka på det)

Ursäkta att jag kapade din tråd lite TS!

2013-04-23
xLillaMy
xLillaMy

Är man bara förlovade så ärver era barn föräldern som dör. Så om ni äger ett hus tex och din man dör så ärver barnen allt han äger även halva huset, du måste alltså med en gång lösa ut barnen. Alltså betala dem hälften av värdet på huset. Det har ju inte de flesta råd med och då måste man sälja huset så att barnen får sin arvsrätt. Det utses en förmyndare som har koll på barnens arv tills de fyller 18år. Så äger man hus eller annat ihop gift er! Det hjälper inte att skriva testamente!

2013-04-23
emcb
emcb

Gäller samma regler om man "bara" är förlovad?

2013-04-23
xLillaMy
xLillaMy

Du ärver i första hand. Hans barn ärver 1/3 del har jag för mig. Era gemensamma barn får vänta på arvet tills du dör. Är man däremot inte gifta ärver barnen allt!

2013-04-23
emcb
emcb

ja det är det men det går å skriva testamente.. :-)

2013-04-23
osisen
osisen

Det känns ju lite bökigt om nu mannen skulle dö och hans son ärver massa och så får jag stå här med barn och hyra

2013-04-23
Liisa89
Liisa89

bara särkullsbarnen ärver direkt om ni e gifta men de får antaglign tillgång till en tredjedel av di mans halva på det sparkontot..

2013-04-23
osisen
osisen

Ni är gifta/lever äktenskapsliknande förhållande - då ärver du, om de inte ändrat lagen dvs. Om man däremot är ensamstående har alla barn lika stor arvsrätt, men vuxna barn kan med fullmakt välja at avstå sin rätt till hela eller delar av sin arvslott till förmån för en eller flera syskon.

Det var i vart fall vad som gällde när min mamma dog för 6år sen. Hade hon o pappa varit gifta så hade han fått allt. Nu fick vi barn dela och min syster valde att avstå en del av sitt arv och ge till mig.

2013-04-23
Levena
Levena
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...