App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Vilket efternamn?

Jag och min sambo är inte överens. Jag vill gärna att vårt barn ska ha mitt efternamn, och han vill såklart hans efternamn. Nu tänker ni, varför inte ha bådas? För det blir verkligen inte vackert, det är två helt olika efternamn som absolut inte matchar enligt någon av oss! Hans familj kommer bli väldigt besvikna om deras barnbarn inte för vidare deras familjenamn... Hur gör ni andra som har barn? Tips?

2013-04-22
1katarina1
1katarina1

vårat är sambons efternamn:)

2013-08-17
asafrank
asafrank
Gravid i vecka 9

vårat får sambons efternamn då mitt är så vanligt plus att hans är det ända vettiga efternamnet. sen får självklart barnet byta senare med årenom den vill det.

2013-08-17
ecstasy92
ecstasy92
Barn på 3 år och 10 månader

Jag fick mammas efternamn när jag föddes, och dom kom överens om att jag själv skulle få välja att ändra när jag blev gammal nog.. Behöll mammas, pappa har ett så vanligt efternamn

2013-08-14
Bursjoeoe
Bursjoeoe

Som sagt, skickas inte papprena in i tid får barnet ändå mammans efternamn. Jag hade nog inte vikt mig i den frågan, av någon anledningen kändes de otroligt viktigt för mig att mitt barn skulle ha mitt efternamn. Sen fanns de olika anledningar till varför jag inte ville att de skulle va hans efternamn. Visst ville ju han att de skulle bli hans efternamn, vi argumenterade länge om de, både under graviditeten och när barnet väl kom. Sen hade jag "turen" att upptäcka att han själv inte direkt va nöjd med sitt efternamn å hade haft tankar om att byta. Efter de kunde han inte längre komma med ett tillräckligt bra argument för att de skulle bli hans efternamn eftersom han själv inte kände sig nöjd med sitt namn. Sen hade de heller inte blivit så att om vi någon gång gifter oss så tar jag hans efternamn, så det kom aldrig upp som ett argument för oss till varför vi skulle välja hans efternamn. De handlar helt enkelt om att prata om de tillsammans å om man inte kommer överens får man se till att ha dom bästa argumenten :p Å sen e de ju klart att man känner sig taskig när man vet att han egentligen också ville att de skulle bli hans efternamn, men hur som helst så e de nån som "förlorar" eftersom båda vill föra vidare sitt efternamn. Nu blev ju min sambo inte så ledsen över hur de blev, han e nöjd för vi e en familj, vi har ett barn tillsammans som vi älskar. Sen blev de nog ändå ganska rättvist ändå eftersom barnet inte e likt mig alls medan man ser hans drag väldigt tydligt, men mitt efternamn har han iaf. :) För mig e de inte en självklarhet att de måste va pappans efternamn på barnet, man e två om att ta barnet till världen så då får man diskutera hur man gör. Båda älskar barnet lika mycket å tar hand om å uppfostrar. Så mitt råd om man inte alls kommer överens e att se till att ha dom bästa argumenten.

2013-05-04
stiina123
stiina123
Barn på 3 år och 1 månader

Har samma problem. Vill verkligen inte ha med hans efternamn som jag känner kommer förstöra mitt efternamns charm, då mitt är rätt enkelt och kort och hans längre och tråkigare, då kommer det liksom "ta över och putta bort" mitt vilket inte känns så kul.

 Alltså undrar jag vilka rättigheter jag har som mamma att bestämma själv?! Min mor tycker jag ska tänka på att det är hans barn också, och det vet jag mycket väl men det känns verkligen inte rätt, mår rätt dåligt över det här. Trodde inte han skulle bry sig speciellt. Som tur är det inte jättesvenskt och vanligt, men det låter som ett svenskt och tråkigt namn då det slutar på -berg. Suck, jag vill verkligen bara ha mitt namn, vill vårt barn ha bådas eller bara hans senare i livet får den väl ändra det själv!

 Jag tycker lite som så att är man inte gift blir det mammans namn, är man gift faderns, eller dubbelt om man vill det. Jag är bara så rädd för att för mig är det viktigt. För honom med. Men det här blir ju inte hans enda barn, förmodligen. Inte mitt heller, verkligen inte.

2013-05-03
Trollbarn
Trollbarn

Vi har valt att ge barnen mitt efternamn. Maken har dessutom också tagit det vid giftermålet. Det finns inga rätt eller fel i det här beslutet, det är bara ni två som bestämmer. Då barnet fyller 18 bestämmer den ändå själv och kanske väljer att ta det andra efternamnet som inte blir valt nu, eller bildar ett eget, nytt efternamn.

2013-05-02
jamjar
jamjar

Vi hade vars ett favoritnamn på vår lilla tjej (tilltalsnamnet) så vi valde det jag gillade bäst och då blev det hans efternamn. Hade det blivit namnet han gillade bäst skulle vi ta mitt efternamn (vi har båda tråkiga efternamn.. Haha)

2013-04-29
minstjarna
minstjarna

Å de jag skrev var att man ska gemensamt komma överens, prata ut om de. För vissa finns de speciella anledningar till varför de ska va ett visst namn, de handlar om att man pratar ut ordentligt å talar om varför man vill att de ska va ens egna efternamn. För de mesta brukar par till slut komma överens för de fanns ett avgörande argument från nåns sida. Men att välja utifrån vem som bidrog med vad till barntillverkningen e aldrig rättvist. En mamma kan aldrig bidra med spermier å en pappa kan aldrig bära ett barn i sin mage. Därför anser jag att man behöver prata ut i förhållandet ordentligt å tala om varför de e viktigt för en att barnet får ens egna efternamn. När vi pratade ut t.ex. så visade det sig till slut att min sambo inte själv ens e så nöjd med sitt efternamn å funderat på att byta, det blev avgörande för oss att de blev mitt efternamn. Men självklart ville ju han att barnet skulle ha samma efternamn, men om han någon gång tänker byta sitt namn så har dom ändå inte samma då.

2013-04-29
stiina123
stiina123
Barn på 3 år och 1 månader

Barnet kommer ur pappans penis? Ursäkta mig men vad spelar det för roll och vad har du för logik? Dom flesta vill, både mammor och pappor, att barnet ska ha samma efternamn, det handlar om att gemensamt prata igenom hur man ska göra och komma överens. Men att välja bara för att barnet kommer från pappans penis e ju bara idiotiskt. Om du nu vill ha den logiken så kan jag ju säga att pappan har fått spruta och hade en skön stund. Förhoppningsvis var det bra för mamman också så klart . Men sen då, vem tror du får gå igenom diverse krämpor? De e inte pappan som blir illamående, får ömmande bröst, halsbränna, foglossning, karpaltunnelsyndrom, svullnad i fötter å händer, riskerar framfall, att spricka i muttan osv. Det blir inget barn utan en mamma som bidrar med ett ägg och en livmoder där ungen gräddas i 9 månader, å de blir heller inget barn utan en pappa som bidrar med spermier. Båda är delaktiga, men det är fortfarande mamman som får gå igenom diverse skit under graviditeten å förlossningen (för dom flesta verkar ändå gå igenom nåt besvär under graviditeten, har inte hört någon som haft en graviditet utan några krämpor).

2013-04-29
stiina123
stiina123
Barn på 3 år och 1 månader

Här fick barnet mitt efternamn, det sker ju automatiskt om man inte ändrar. När vi gifte oss bytte jag och barnet efternamn utan några problem till makens efternamn.

2013-04-29
emcb
emcb

Våra barn har bådas, men då man inte får ha två efternamn så har dom mitt som mellan namn och sambons som efternamn. Men när vi skriver namnen så skriver vi båda. =)

2013-04-28
Eliasens mamma
Eliasens mamma
Gravid i vecka 19

Vi va rätt säker på vad dottern skulle heta i efternamn blev sambons då hennes farfar dog ett halvår innan hon kom å han glades så över att bli farfar att vi ville hedra han genom att föra vidare deras efternamn då hon i andranamn heter efter farmor å mormor sin. Sen att hennes farmor gärna påpekar för mor min att dottern heter minsann som farmor både i för å efternamn ( farmor behöll efternamnet efter ha skiljt sig från farfar då min sambo va liten) men vi låter henne hållas :p Men gifter vi oss behåller jag mitt efternamn å lägger till sambons för gillar vårt släkt efternamn oxå.

2013-04-24
ica_86
ica_86

Jag och min sambo var inte överens heller, vi hade bestämt att barnen skulle ha hans efternamn innan min första dotter föddes , det mer logiska i och med att jag kommer ta samma namn om vi gifter oss nån gång. Och som du säger går våra efternamn inte alls ihop heller, låter bara konstigt.

När jag väl skulle skriva på pappret så kändes det sorgligt att MITT barn inte skulle ha mitt namn, ångrade mig lite och fick tänka och vänta med att skriva under ett tag, tills vi pratade lite mer om det och bestämde oss på nytt för hans namn.

Så fick det bli, det är ett svårt val när man inte vill använda båda!

 

lycka till

2013-04-24
SandyMarie
SandyMarie

Kanske, haha, det är svårt att välja!

2013-04-23
1katarina1
1katarina1

Ja alltså det får nog bli hans efternamn då det är så viktigt för honom och för hans familj.... Så får de bli helt enkelt!

2013-04-23
1katarina1
1katarina1

men NÄR ni gifter er vems eftermamm ska ni ta då e det tänkt? ge barnet det i så fall! :-)

2013-04-23
osisen
osisen

men NÄR ni gifter er vems eftermamm ska ni ta då e det tänkt? ge barnet det i så fall! :-)

2013-04-23
osisen
osisen

Ja alltså som sagt, vi ska gifta oss. Men vi vill inte gifta oss för juridiska fördelar, utan vi är romantiker och vill ha ett vackert och kärleksfullt bröllop och bjuda på stor fest till familj och vänner. Nu ska vi ha barn, och därför har vi valt att lägga bröllopet på hyllan, för att istället lägga pengar på köp av bil och andra utgifter. Aleks99 förlåt mig, men du verkar väldigt bitter, och visst det är ju inget världsproblem med vilket efternamn man ska ha, men man måste ju få diskutera lite struntsaker ibland också, och inte bara världsproblem! :)

2013-04-23
1katarina1
1katarina1

Sen kan man skaffa barn utan att gifta sig å de e lika mycket för kärleken de också. Å man kan ha varit gift innan å har barn från de äktenskapet, å då finns de ändå särkullebarn när man skaffar sig en ny parterna å bildar familj med den. Visst finns de sina fördelar med giftemål, men alla vill helt enkelt inte göra de å då har dom säkert sina skäl till de. Å jag kan nästa tycka att de e lättare att skriva testamente än att gifta sig för de går åt mer planering å pengar åt de än att skriva att mina barn å min partner ska ärva efter mig. Alla tycker olika å de e något man får respektera, huvudsaken e att man i sitt förhållande känner lika när de kommer till dom viktiga frågorna. Å de med namn, ja de e viktigt för många. Man vill ha samma namn som sitt barn, å man kanske inte gillar sin partners efternamn av olika skäl å då e de inte nåt konstigt med att man inte själv vill heta så eller att ens barn ska göra de.

2013-04-23
stiina123
stiina123
Barn på 3 år och 1 månader

särkullsbarn ärver alltid direkt.. däremot tror jag man kan göra någon form av testamentsskrivning angående det..

2013-04-23
osisen
osisen

Aleks99 - Det spelar ingen roll om din kompis å hennes sambo gifter sig, har han särkullebarn har dom arvsrätt direkt. Så minns jag de när jag pluggade iaf.

2013-04-23
stiina123
stiina123
Barn på 3 år och 1 månader

Äktenskap är det inte alla som är intresserade av, så du menar att man inte har rätt till att skaffa barn om man inte är/ska/kan tänka sig att vara gift? Kärleken sitter inte i ordet "äktenskap".

2013-04-23
Ung_mamma
Ung_mamma

Aleks99 - Så du menar att man ska gifta sig på grund av den ekonomiska situationen och barnen? Vad hände med "för kärlekens skull"? Om man väljer att leva som sambos så är väl det ändå var och ens rätt att bestämma själva? Men att gifta sig ENBART för att familjen ska heta likadant, arvsrätten och/eller särkullebarn ser jag vara ett gigantiskt problem och då är det heller inte underligt att statistiken för skilsmässor är skyhög!

2013-04-23
Ung_mamma
Ung_mamma

Man får ju inte ha dubbla efternamn, så ett blir mellannamn. De namnet som ni väljer som efternamn kommer va de som hörs när man ropas upp hos tandläkaren å i skolan osv. De andra blir bara ett mellannamn som tyvärr inte kommer synas eller höras lika mycket. Hur väljer ni där? För de e fortfarande att man vill att barnet har sitt egna efternamn å de e om många år tills dom själva kan välja å byta.

2013-04-23
stiina123
stiina123
Barn på 3 år och 1 månader

Det blir nog så, känns rättvist att ta bådas namn och sedan låta min son välja själv når han blir lite äldre! Men i och med att vi båda är föräldrar till barnet och inte är gifta så får vi väl leva med att ha dubbla namn. Och som ni säger, då blir alla nöjda!

2013-04-23
1katarina1
1katarina1

Vi har valt att ta mitt efternamn då det är mer ovanligt, (snyggare) och att när vi gifter oss så byter han till mitt namn :) så skönt med en karl som tycker likadant som en själv

2013-04-23
JaninaThersthol
JaninaThersthol
Gravid i vecka 36

Får man göra så? Va ju ett tag sen jag läste igenom papprena å skickade in men har ett vagt minne av att barnen ska ha samma efternamn om de e samma föräldrar. Kan ju komma ihåg helt fel :-)

2013-04-23
stiina123
stiina123
Barn på 3 år och 1 månader

Vår son har mitt efternamn å sambons efternamn som mellannamn. De tog ett tag innan vi till slut enades. Hade flera anledningar till varför jag ville att de skulle bli mitt efternamn. 1. Mitt efternamn e ovanligt, vill gärna att namnet ska leva vidare då min syster å hennes fästman väljer hans efternamn på deras barn. 2. Sambons efternamn e inte så vanligt de heller, men han har en bror som kan föra vidare deras efternamn. 3. Sambon verkar inte själv så nöjd med sitt efternamn då han sagt några gånger att han skulle vilja byta. 4. Jag å sambon har ett långt förflutet, vi lärde känna varandra när vi va nyblivna tonåringar. Så hans efternamn förknippar jag med hans mamma eftersom hon va den som bestämde hos dom, hon va Fru _______ å jag har inte alltid tyckt så bra om henne då jag inte tycker hon varit rättvis mot sina barn å tycker att hon många gånger tänkt mer på sig själv än på barnens bästa. Jag vill inte förknippa mitt barn med henne på de sättet. 5. Skulle vi gifta oss (de e inte säkert att vi nånsin skulle få tummen ur) skulle jag inte välja att byta till de efternamnet. 6. Om vi inte hade skickat in papprena om namnet så skulle sonen automatiskt ändå få mitt efternamn. 7. Vill att mitt barn ska heta samma som mig, precis som dom flesta vill :-P 8. Sen tänkte jag också att om jag behöver intyga i nån situation att jag e hans mamma så e de lättare när man har samma efternamn. Å när de kommer till att fixa saker som har med sonen å göra så kommer de va jag som får göra de.

2013-04-23
stiina123
stiina123
Barn på 3 år och 1 månader

Ett av min pappas namn*, skulle det stå :-)

2013-04-22
sandrapatricia
sandrapatricia

Jag och sambon var också oense men det slutade med att sonen fick mitt efternamn och sambons namn som mellannamn. Vi är 12 personer (nu 13 ;-)) med mitt efternamn, därför kändes det viktigt för mig att föra vidare. Jag fick själv mammas efternamn och pappa hade ett annat. Även om jag gifter mig så vill jag inte byta efternamn, sambon får gärna ta mitt men det får vi väl se om det blir något giftermål. Jag hade även velat ge sonen ett av min pappas (som dog för 3 år sedan) som andranamn, men sambon sa att jag fick välja att bestämma antingen efternamn eller andranamn, men inte båda ;-)

2013-04-22
sandrapatricia
sandrapatricia

Ja gillar sambons efternamn med.. O sen tycker ja inte man har rätten att bestämma själv vilket efternamn.. Man är inte ensam om ett barn.. Utan två!!

2013-04-22
Linz
Linz
Barn på 2 år och 6 månader

Jag ville ha killens efternamn för att det är en fin tradition tycker jag :) sen så gillade jag väl inte mitt egna så där jätte mkt heller

2013-04-22
Liisa89
Liisa89

Mclarsson, jag håller med dig. Vill att mitt barn och jag ska heta lika, och varför verkar alla tycka att det är naturligt att ta mannens namn vid giftermål? Säger inte att det är fel, men min sambo och hans familj verkar ta det för givet, men det tycker inte jag är speciellt rättvist...

2013-04-22
1katarina1
1katarina1

Vi ska gifta oss nämligen, men fasen, vi har båda väldigt speciella namn och jag är liksom stolt över mitt och han är stolt över sitt! Det går ju att sätta ett som mellannamn... Men man får inte längre ha dubbla efternamn i Sverige va?

2013-04-22
1katarina1
1katarina1

Vårt barn kommer givetvis få mitt efternamn, av den enkla anledningen att jag vill heta lika som mitt barn. Min sambo vill gärna att barnet ska ha hans efternamn, och ett enkelt svar på detta är att han då får gifta sig med mig! Så får hela familjen heta lika.

2013-04-22
McLarsson
McLarsson
Gravid i vecka 37

Vi tog mannens efternamn eftersom vi ändå planerade att gifta oss

2013-04-22
Liisa89
Liisa89

Min dotter fick min mans efternamn, för vi visste att vi skulle gifta oss. Nu är vi gifta och jag tog också det efternamnet. Visserligen var mitt mycket finare, men jag är så gammalmodig att jag tycker att kvinnan "ska" ta mannens efternamn. :-P

2013-04-22
MamsanMaria
MamsanMaria
Barn på 2 år och 11 månader

Våran son ska få sambons namn eftersom jag kommer ta det den dagen vi äntligen gifter oss vi heter båda väldigt lika -son namn så det kvittar egentligen

2013-04-22
Idussen
Idussen

Vi tog min sambos efternamn till dottern.
Ett skäl är att hans farfar "kom på" detta så det finns ju bara hans släkt som heter detta.
Sedan ville jag inte att detta efternamn ska dö ut o än så länge är det bara vår dotter som kommer kunna föra det vidare.
Sen självklart hoppas jag ju innerligt att vi en dag ska gifta oss så att hela fam heter lika. Och jag vill inte ha kvar mitt då vi alltid blir ihopblandade m en annan släkt som har samma efternamn som jag. Så får jag chansen så byter jag gärna.
Men just nu tycker dottern o sambon de ä jätte kul o retas att jag inte heter samma o aldrig ska få göra heller ;)

2013-04-22
majmamma81
majmamma81

Våra barn har sambons efternamn, och nu ska vi gifta oss 8/6 och jag ska ha samma som dem. Vi har två vanliga svensson namn så det spelar egentligen ingen roll vilket vi tar. Det bara blev så :)

2013-04-22
Superhallon
Superhallon

Tog mannens.. Eftersom de är tänkt att vi ska gifta oss en dag :)

2013-04-22
Linz
Linz
Barn på 2 år och 6 månader

jag tänkte såhär..
jag hade ett ganska trist vanligt efternamn.. min man jar ett finskt efternamn.. då e det lite roligare med det finska :-)
plus att jag nånstans i mitt bakhuvud hade en tanke på att vi kanske gifter oss en dag å då kommer vi ta mannens namn.. för ja vill då ibte ha kvar mitt gamla om jag får chansen å byta :-)

2013-04-22
osisen
osisen
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...