App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Hur nattar ni era småbarn?

Hej :) Har lite olika funderingar som jag gärna velat ha lite hjälp med.   Jag undrar hur ni nattar era barn, vår dotter är snart 2 år och som det är nu så börjar vi vid 19 och tar på pyjamas byter blöja, borstar tänderna och läser bok i soffan eller så får hon se på lite film. Vid ca 19.40 gör vi välling som hon äter i sin säng. Efter det sitter jag bredvid sängen till hon somnat. Det kan ta två minuter upp till 1 timme i värsta fall (händer inte ofta) Är detta rätt av mig? Många säger till mig att hon ska få somna själv, eftersom att när de sen blir äldre eller om man får ett barn till så kanske man inte har möjligheten att vara inne hos dem tills de somnat.. Eller ska jag gå ut och rummet? Och hon vill bara bli nattad av mig och inte sin pappa :( Vi har försökt, men hon gråter något så hysteriskt efter mig. Hennes pappa blir då ledsen, för han vill så gärna natta henne ( jag hade också tyckt det kunnat vara skönt ibland) Vet ni hur man ska göra med detta?   Jätte tacksam för svar. Ha en bra dag.

2013-04-22
Sandra550
Sandra550

Nu är ju iofs min dotter 3 år, men vi har kört med denna metoden ända sen jag slutade amma vid 8 månader. Och det har oftast gått bra ända sen dess! Visst har/hade hon perioder där hon var lite likadan som din dotter, funkade när jag inte var hemma men jobbigare när jag var hemma. Och ibland var det svårt även om jag inte var hemma. Men vi gav oss inte, mannen fick trösta så länge det behövdes och det kunde ta lååång tid. Jag vill se till att mina barn ska "acceptera" sin pappa lika bra som sin mamma och tvärtom och jag vill att jag och maken ska kunna klara av allt sånt själva utan den andres hjälp. För man vet aldrig vad som kan hända..

Min mormor tog livet av sig när min mamma var 8 år och moster var 5 år. Hon var hemmafru och morfar stod för inkomsten.
Han hade ingen som helst koll på barnuppfostran, mamma och moster fick klara sig mycket själva. Han visste knappt hur man tog hand om hemmet, kunde knappt laga mat och han visste inte hur man visar omtänksamhet eller hur man ska reagera när ens barn har bekymmer och behöver närhet och tröst.. Han visste inte hur man umgås med barn, så han behandlade dem som vuxna typ.Barnen kommer antagligen alltid ha en "favorit", men det ska kunna gå bra med vilken som - just för att "favoriten" kanske inte finns tillgänglig just då av nån anledning.
Det är skitjobbigt att bara sitta utanför och höra den förtvivlade gråten, men det är inte alltid det funkar att det bara är en som får lov att natta och då måste barnet lära sig att det får gå lika bra med den andre föräldern!
Om du inte klarar av att sitta utanför och höra detta, så gå in i ett annat rum och sätt i hörlurar i öronen och lyssna på nån bra musik så du inte kan höra (förutsatt att din man är inne hos dottern). Eller ta en dusch eller nåt, bara du slipper höra.

Vi har aldrig låtit mini somna gråtandes, ibland har vi fått sitta hos henne ända tills hon somnat, men det var längesen nu.
Jag vet inte om din dotter har eget rum än, men mini sov i vårt rum, i spjälsäng tills hon var 2,5 år typ. Vi hade bara ett sovrum tills dess! Annars hade hon fått eget rum mycket tidigare.
Men det kanske är därför som gått så bra?
Men när hon fick eget rum så fick hon en säng för "stora tjejer", som hon kan klättra ur själv. Men vi var noga med att påpeka att man inte får lov att gå upp och leka när man ska sova, och det har hon inte gjort än heller! Sen var vi självklart noga med att säga till henne flera gånger i början att hon fick lov att komma in till oss om hon vaknade på natten och att vi har dörrarna på glänt för att kunna höra henne om det var nåt.

Första veckan sov hon hela nätter i sin säng, men sen har det varit lite till och från. Det gör inget, men vi är noga med att hon ska somna i sin egna säng!

2013-04-23
xLillaMy
xLillaMy

Jag lägger mina två (2 år och 3 1/2 år) kl 18.00-18.30 varje kväll oavsett dag. Läser en, ibland två böcker. Bäddar om dottern (3 1/2), pussar och säger god natt, samma procedur för sonen. Slår på sängmobilen på "djungelljud" och går ut. Stänger dörren, ibland blir det lite "tjat" innan dom somnar, men 90% av ggr så somnar dom ovaggat och sover 11-12 h per natt.

2013-04-23
Westerholm
Westerholm

Vi gör samma som dig dock så går jag ut efter vi sagt godnatt för annars somnar inte hon utan vill bara leka går vi ut lägger hon sig ner ibland pratar hon en stund men oftast lägger hon sig ner och somnar inom 15 min Max

2013-04-23
majbarn5
majbarn5
Bebis på 4 månader

xLillaMy, Vår dotter gråter hysteriskt om det inte är jag som nattar, om jag inte är hemma så går det bara bra, lite små snyft bara.

 

Men när jag väl är hemma och hon gråter så hemskt, det gör ont i hela kroppen.

Blir inte ert barn ledsen när ni går ut ur rummet? För vår dotter kan bli jätte ledsen, i vissa fall kan hon balla kalla på oss och ber oss sitta ner, så går vi in och ut, men känns inte rätt att låta henne somna själv om hon blir så ledsen av det.

Även om det hade varit skönt att kunna lämna rummet :)

2013-04-23
Sandra550
Sandra550

Här borstar vi tänderna så fort vi har ätit färdigt och det brukar vara runt 19.30. Sen byta blöja och på med pyjamas. Läsa bok i soffan och sen in i hennes rum och sjunga två sånger innan man släcker lampan och säger godnatt! Om jag borstar tänder och byter till pyjamas så är det maken som sjunger och tvärtom. Vi sitter inte kvar tills hon somnar iom att maken ofta behöver jobba kvällar.

Oftast går det bra, men ibland trotsar hon och vill inte alls att pappa ska sjunga. Men där är vi hårda med att hon inte får bestämma eftersom lillebror bara är 3 månader och är ganska mammig när han är ledsen.
Hon blir inte ledsen, bara tjurig en liten stund men det går över ganska snart.

2013-04-22
xLillaMy
xLillaMy

Tack för alla svar :)

 

Jag vet att man ofta stressar upp sig i onödan, man vill vara bäst på allt och göra det bästa för sitt/sina barn.

Jag har inget emot att sitta kvar, men inbland blir man lite frustrerad :)

Vi försöker bli gravida igen och tänkte vara lite "smart" och börja vänja henne vid att det inte alltid kan vara jag som nattar henne utan även hennes pappa.

2013-04-22
Sandra550
Sandra550

Kanske ska tillägga att det även funkar när man är skälv, bara att sonen får gå upp för trappan själv :)

2013-04-22
Superhallon
Superhallon
Barn på 3 år och 11 månader

Vi börjar som er vid 19. Tar på pyjamas, borstar tänderna, byter blöja och gör välling. Sen sitter vi i soffan och äter välling, ingen tv på eller så. Den ena matar lillan och den andra sitter med sonen. När det är färdigt tar vi med båda barnen upp och lägger dem i sina sängar. Sedan läser vi för dem, ca 20 min. Då brukar lillan ha somnat och stora har blivit ordentligt trött. Vi turas om vem som läser, varannan dag typ. Sen går vi därifrån och låter sonen somna själv. Så har vi gjort sen han va 6 månader, nu är han 21. Lillan har bara fått hänga på. Funkar bra för oss :) båda sover hela natten och är lätta att trösta om de skullevakna.

2013-04-22
Superhallon
Superhallon
Barn på 3 år och 11 månader

Har själv oxå funderat på denna fråga ett tag då vår dotter om några dagar ska bli storasyster. Tills hon va typ 1,5 år kunde hon bara somna om hon fick ligga på oss i soffan. Insåg aldrig då problemet i det. För man tyckte de va lite mysigt. Men visst ångrade man sig lite sen.

Nu ä hon snart 3 och vi börjar göra oss i ordning för natten mellan 18.30-19 efter att hon ätit sin kvällsmat då vi för någon månad sen slutade m välling. Tar på oss pyjamas o borsta tänderna. Sedan går vi upp till hennes rum. Läser en bok o efter den sätter vi på en cd, antingen en musiksaga el lugnare barnvisor. Hon får då själv bestämma om vi ska sitta kvar el om hon ska vara själv ( konstigt nog får pappa nästan alltid gå, men mamma ska oftast sitta kvar ). Kan ta mellan 5 min till 1 timme tills hon somnar.

Jag undrar verkligen hur detta ska funka m en liten bebis i huset, då de ä ganska många kvällar per vecka som jag ä hemma själv. Men de brukar ju lösa sig. Ingen idé att stressa upp sig i onödan.

Jag tycker du ska sitta kvar om du känner att de är okej för er.
Alla har vi våra olika rutiner. Lycka till!

2013-04-22
majmamma81
majmamma81

Just ja, oftast jag som nattar för tillfället, han är väldigt mammig nu. Men inga problem om pappan nattar, mest att det kan komma en tår eller två precis när dom går in i sovrummet men sen somnar han lika lätt som vanligt!

2013-04-22
Betty86
Betty86

så så barn har behov av att vi föräldrar är lyhörda, dvs att ska mamma natta så är det bara att sätta sig på sängkanten.

Kan tillägga att vi gör liknande men här är det pappan som nattar stora då lillan somnar ungefär samma tid som stora men ammar...

2013-04-22
Yrwen
Yrwen

Vi gör ungefär som du, fast sonen får ingen välling. Fungerar jättebra för oss, tycker de sista minutrarna är så mysiga och vill absolut inte byta bort dom. Sonen är ganska flexibel i när man kan lägga honom så om jag är själv med bägge barnen vid nattningen (han är 20 månader och blir storebror om en månad) så får jag bara försöka anpassa nattningen till när liten sover eller äter. Jag tror att man hittar bra och nya rutiner när man har behov av det. Tänker iallafall inte stressa upp mig för det!

2013-04-22
Betty86
Betty86
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...