App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

Vad tycker ni? Hur länge är ok?

Hur länge är det ok att köra bil? Om man åldras normalt och inte drabbas av sjukdomar utöver normala ålderskrämpor. När bör man sluta köra bil? Och hur avgör man det?

2013-04-09
emcb
emcb

Jag skulle låta mina barn åka med min mormor, om det blev aktuellt. Hon är inte fullt 80, kanske 77 eller 78. Men jag skulle vara mer tveksam till att låta mina barn åka med någon kompis gammel-mormor e.dyl med den åldern, än att låta dem åka med kompisars föräldrar, alltså i båda fallen folk jag inte känner så väl eller vet något om hur de kör. Det är en svår fråga. Jag har helt klart träffat på 80-plussare som inte är lämpliga bilförare, men också andra där jag inte varit orolig alls.

2013-04-13
ElinVS
ElinVS
Barn på 3 år och 1 månader

2013-04-10
Oskv3
Oskv3

Förstår det! Kram

2013-04-10
emcb
emcb

Emcb- nä inte en aning men nu är 3 år sen i höst och jag är fortfarande rädd när jag går över en gata. Inte så kul

2013-04-10
Oskv3
Oskv3

Ja det roligs i det hela är att jag väntade med att cykla för att kolla så hon stannade vilket hon inte gjorde, i samma sekund så gasade hon istället. Sen tycker jag att vi som går och cyklar måste ta hänsyn till bilarna och trafikreglerna också, det gör de inte där jag bor kan jag lova.

2013-04-10
Oskv3
Oskv3

Tack för din berättelse! Extra tragiskt att hon inte tog ansvar för hur hon körde!!! Man blir ju nyfiken på om hon fortsatte att köra bil efteråt.... Vet du det?

2013-04-10
emcb
emcb

Oskv3: usch vad hemskt! Javla tant! Och det är dags att folk börjar visa respekt vid övergångarna, både för fotgängare och cyklister. Morr

2013-04-10
Sunsweet
Sunsweet

Jag blev påkörd av en kvinna sim var 70 år. På ett övergångsställe för cykel och gående. Det regnade och det var mörkt, dock var denna stora korsning väl upplyst å jag hade både lyse och reflexer. Jag saktade in för att få kontakt med bilföraren för jag vet att en del bara kör, men hade stått still och skulle svänga å stannade inte alls så hon träffade mig och cykeln. Jag flög upp i hennes framruta så att den gick sönder. Sen gled jag ner på körbanan igen, mitt på övergångstället. Det kom bilar från andra hållet och körde förbi. Hon öppnade sin bilfärd och sa - vad har jag gjort....jag såg dig inte. Cykeln var skrot å jag chockad. Fick hjälp åt sidan och givetvis ringde hon inte polisen. Nä jag fick be om hennes tfnnr. Sen gick jag gråtandes hem till min sambo. Han tyckte vi skulle åka ill akuten men jag sa att vi äter först. Synbortfall under middagen så vi åkte in. Låg med krage i 5 timmar, röntgen på nacke å rygg, reaktionen i kroppen kom ca tio på kvällen. Fick sätts mig upp för första gången sen kl 18, började må illa men kräktes aldrig, skulle på toa å kissa...en sköterska skulle följa med mig, helt dyblöt av svett på 2 sekunder, segnade ihop men sköterskan tryckte upp mig mot en vägg. Väl framme vid toan så blev jag sittandes där å allt bara rann ur mig. Sen fick jag åka säng tillbaka och fick smörgås å saft. De ville lagt in mig över natten men jag ville bara hem. Sambon skulle åka dagen efter så det var båt sista natt ihop innan hans jobb å man mår ju alltid bäst hemma i sin egna säng. Puh ursäkta det långa inlägget men iaf, tanten som körde på mig började på att ändra sin version av vad som hände samt anmälde skadan på rutan som stenskott samt att det hade hänt dagen före olyckan. Jag pratade medvetnes försäkringsbolag och rättade allt. Vansinnig ringde jag henne och sa snällt hur jag mådde och att jag inte kunde lyfta huvudet från kudden dagen efter samt att jag fick rulla av sängen i vecka för att alla muskler var helt blåslagna å lydde mig inte. Då ifrågasatte hon det för jag hade ju faktiskt gått hem från olyckan samt att hon fulade sig med att säga att hon inte sett lyse på min cykel osv. Så jag tycker man ska ha någon regel eller inrest när man kommer upp i en viss ålder. Sen kan det ju hända ändå men så lam som den tanten var.... Morr på henne!!! När hon hörde att jag polisanmälde det så satte hon sig på tvären å blev sur men eftersom jag jobbar på polisen å var på väg hem så krävde mitt jobb en anmälan för min jobbförsäkring osv. Hon fick böta 1500 tror jag å mig och min cykel ersatte hennes trafikförsäkring. De fick byta ut allt på min cykel utom ramen tror jag.

2013-04-10
Oskv3
Oskv3

Det handlar om gamla i allmänhet eftersom det väckte frågan hos mig, hur länge är det ok att köra bil även om man är frisk... Även om man är frisk så försämras ju reaktionsförmågan ju äldre man blir... Tycker också man borde ha kontroller fr.o.m. 65 eller 70år! Körkort är ingen rättighet. Och tror att de flesta har svårt att erkänna att de inte borde köra bil längre! Det är svårt som närstående att ta upp det, det är ju rätt känsligt..,

2013-04-10
emcb
emcb

Min farmor i Finland var tvungen att förnya sitt körkort när hon fyllde 75, detsamma vid jag tror det är 80 års ålder. Jag anser att det är jättebra med ny kontroll, speciellt i och med att trafiksituationen har ändrats och även sättet vi kör bil på. Sen är det klart att det alltid finns de som är värre o farligare i trafiken men det är väl en bra början för att även de äldre skall känna sig tryggare i trafiken.

2013-04-10
Sunsweet
Sunsweet

men då handlar det ju om just den persoben å inte gamla i allmänhet!
ja hade låtit den perosnen köra om den verkade ha koll!

2013-04-10
osisen
osisen

Nu handlade inte tråden om 20åringar som kör i 180 eller om folk som är onyktra eller allmänt olämpliga som förare. Vi har en bekant som är ca 80år, personen är pigg men lite små krämpor i ben i övrigt klar i huvudet. Men som någon nämnde så för ju åldrandet med sig sämre reaktionsförmåga. Jag vet inte om jag ska låta personen köra mina barn längre. Kanske går det jätte bra, kanske inte... Och jag kan inte jämföra med alla andra som ev kör dåligt utan det handlar om just den här personen. Därför undrar jag hur länge är det ok att köra bil... Hade ni låtit en 80 åring köra ers barn? Är alltså inte intresserad av hur andra kör ;-) Jag vet att detta är både en svår och känslig fråga, därför kliar jag mig i huvudet och funderar... Hur tänker ni?

2013-04-10
emcb
emcb

det skapar farliga situationer att ligga i 180 åxå eller göra omkörningar på insidan eller ja köra som en galning helt enkelt..ja tänker bara på när kompisarna började köra herregud va de körde 18-19 år gamla. . det va inga humana hastigheter kan ja lova..
så även om det finns fler 20åringar än 80åringsr som kör bil så e då säker lika många 20åringsr livsfarliga som 80åringar..
å hellre köra in i baken på en 80åring som stannar i en rondell än å krocla med en bil som ligger i 180 :O
Å ja vet inte om ja hade låtit mina barn åka med en 80åring.. å andra sidan så mycket folk som kör som inte klarar av å hantera sitt fordon så vet man ju aldrig om ungarna åker med en trafiksäker person. . å sen har man ju bilisterna runt om. .
egentligen borde man stanna hemma. :-)
jo jag har nog låtit den åka med en 80åring om ja visste hur personen körde å kände personen..

2013-04-10
osisen
osisen

Min farfar var en otroligt frisk, pigg och alert pensionär och vid 84 års ålder kände han att han inte ville köra mer. Myckwt förståndigt och han blev 94 år och 11 mån och var fullt frisk.

Man kan inte sätta en ålder utan det måste varje individ känna själv. Känner man sig minsta osäker i trafiken är det dags att ställa bilen.

2013-04-10
Fideli73
Fideli73

Nu tänkte jag mer på om ni litar på en ca80åring att köra era barn även om personen är frisk. Tycker inte man kan jämföra äldre med yngre. Dels lever det fler 20åringar än 80åringar (i alla fall som kör bil) sedan kör nog många äldre lugnare/långsamt och därför kanske inte är med i så många olyckor men de skapar ju farliga situationer för andra i trafiken då man inte riktigt räknar med att någon ska köra i 60 på motorvägen eller stanna mitt i en rondell för att släppa in andra m.m.

2013-04-10
emcb
emcb

såg en annan grej en gång med en som körde i en simulator. . å så drack han alkohol å så tog de alkotest å så körde han å kollade reaktionsförmågan å visst skönk den men han va ganska påverkad när han väl tappade kobtrollen helt..det ja tänkte då var att efter han som var ung tagit två pilsner så va hans reaktionsförmåga lika med en gammal människa..
alltså skulle man lätt som unga kunna ta ett par öl å sen köra om nu agda 92 får köra..
nu säger ja inte att man ska få dricka å köra såklart eller att agda inte borde köra men detta va bara något jag funderade över då. . rent teoretiskt så är det ju faktiskt så...

2013-04-10
osisen
osisen

sen får man ju se på statistiken.. det är ju faktiskt ändå inte äldre som står för den största delen av alla allvarliga olyckor utan yngre.. men hir ska man kontrollera att yngre sköter sig? kanske införa fartspärrar i bilarna ?
alkolås i alla nytillverkade bilar tex.. nä ja vet inte men som sagt gamlingar på vägen e jävligt irriterande å skrämmande ibland men det är inte dom (i mina ögon) som är de värsta..
å alla som sms: ar å pratar i telefon . (vilket ja själv gör, inte smsar.. mer än vid stopp.. fast ja har korkat nog gjort det när ja kör nån gång åxå)
å det borde ju ses som lika med rattfylla...
herregud så många gånger man kört om folk man trott varit fulla så håller de på med sina telefoner. .

2013-04-10
osisen
osisen

Tror det är individuellt. . hrlt klart..

2013-04-10
osisen
osisen

Min "morfar" (ej biologisk) sålde sin bil för 1,5 år sen och han har nyligen passerat 90.. det tog väldigt många år innan han själv tog det beslutet, han hade nog velat sluta tidigare men min mormor (de bor itne tillsamman, itne ens i samma kommun, numera är hon död) tjatade och gnällde så han ände sig tvungen att ha kvar bilen... Han ser dåligt och är skröplig.. Han slutade köra på olika ställen, tex i staden, på kvällar och liknande. Jag hade itne låtit honom köra mina barn. Sedan finns det ju de som är raka motsatsen... Pigga och alerta.

2013-04-10
Yrwen
Yrwen

Ja absolut. Men aldrig en 80-åring som på en 100-väg inte vågar köra mer än 60. Känns läskigare m dom som inte -hänger- med än dom som kör som dom ska. Men allt är ju individuellt.

2013-04-10
Adde86
Adde86

Skulle ni låta en 80åring, som är pigg och frisk, köra era barn?

2013-04-10
emcb
emcb
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...