App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

Jag skäms..

över att ha arbetat med Morgan och Ola-Conny.. Tittar på 5:an nu och de är så otroligt sega och mindre smarta så det gör ont i kroppen av pinsamhet.. Varför tittar jag?? Jag kan inte sluta!!

2013-04-08
xLillaMy
xLillaMy

Det är väl klart att man måste använda dessa termer om man faktiskt arbetar med människor som är förstånds handikappade... Går man en utbildning måste man ju benämna människor på olika sätt. Precis som man gör med olika sjukdomar, handikapp osv. Människor har olika diagnoser, bokstavskombinationer, och förståndshandikapp....
Så att skämta om människor som är svag begåvade och kalla dem korkade tycker jag är hemskt. Och nej jag säger inte rakt ut till en människa att hen är svagbegåvad, utan det används när man pratar OM dessa människor inte till dem, så klart!

Sedan kan jag tänka mig att det överdrivs en de i serien. Klart att dem blir på eldade av de som filmar att göra och kanske säga vissa saker. Det är ju net under normala omständigheter de blir filmade. Precis som när de filmar på gk's tar de fram det mest specielle karaktärerna och sedan klipper de ihop just en sak de gör och visar bara upp det under serien. Som han som var på campingen och drack öl i en hel vecka när hans fru handlade. Sanningen var att han drack några öl under EN kväll och sedan visade de det klippet om och om igen. När det visades i tv blev han mobbad i sin hemstad och kallad för alkis... Så tro inte på allt ni ser ;-)

2013-04-10
emcb
emcb

Ja på kurser och föreläsningar.. Iskolan använde vi med termer, men vår lärare var mkt tydlig med att man använde detta i ditt huvud för att bedöma och absoluta inte prata om och katigorisera muntligt!! Typ

2013-04-10
Linz
Linz
Bebis på 10 månader

ja, alla kurser och föreläsningar jag har varit på används dessa termer.

2013-04-10
josefinejimmy
josefinejimmy
Bebis på 8 månader

men använder folk verkligen ord som normalbegåvad å svagt begåvad på riktigt??!? alltså när man talar om folk???
haha ja måste ha missat nåt.. för det låter så himla konstigt å hemskt i mina öron..

2013-04-10
osisen
osisen

jag tycker att ni har snöat in på helt fel spår här. arbetar på ett lss boende med barn och ungdommar, och det finns framför allt ett begrepp som jag tycker är värre. nämligen "normal begåvad" jag menar vad sjutton är normalt och vem tusan är det?!

2013-04-10
josefinejimmy
josefinejimmy
Bebis på 8 månader

helt ärligt så tycker jag inte att man säger varken mindre begåvad eller korkad! jag hade om jag haft ett lättare förståndshandikapp velat bli sedd för den jag är å inte bli kallad för nåt mer än mitt namn?!
fattar inte varför man ska sätta etiketter på folk överhuvudtaget ..
å att säga att någon är mindre begåvad.. nä det e inte ok det heller å det skulle aldrig falla på mina läppar..
om en "frisk" människa gör något dumt så visst kan ja kalla den korkad, idiot osv.. å jag skulle kunna kalla en förståndshandikappad för korkad om den personen faktiskt gör något korkat. för ja antar att de liksom andra kan göra korkade saker.. med korkat menar jag att man gör en dum sak som man egentligen vet att man inte ska göra..
å vart den gränsen går är ju olika från människa till människa..
så nej.. mindre begåvad å korkad å dum går bort för mej.. folk är som dom är.. så enkelt är det.. bättre å se till tillgångarna än det man saknar!

2013-04-10
osisen
osisen

Okej, jag tar faktiskt tillbaka det. Det var dumt sagt och de kan ju inte hjälpa hur dom är. Men jag VET att de gör sig värre på tv än vad de är egentligen, så det tycker jag bara är dumt.

2013-04-10
xLillaMy
xLillaMy

Tycker inte man säger något av dom, svagt begåvad eller korkad. Och att skämmas över att ha jobbat med dom förstår jag verkligen inte?! Vad har det med saken att göra änna?! Sjukt! Jag tycker dom är as sköna snubbar!

2013-04-10
katja1993
katja1993

En frisk människa kan vara korkad, det håller jag med om! Men om man har en diagnos, tex svag begåvad då är det hemskt att bli kalkad korkad! Morgan och Ola-Conny anser jag ha någon typ av svag begåvning. Jag har detta som yrke och träffar dagligen människor som Morgan och Ola-Conny. Oavsett tycker jag serien är fel riktad, de driver med dem och allt vänds för att förlöjliga dem ytterligare.

2013-04-09
emcb
emcb

Jag har blivit kallad för korkad några ggr, ibland har jag glömt att tänka ett steg längre :P Men inte fan är jag svagt begåvad för det!!

Jag blir hellre kallad korkad än svagt begåvad. Korkad kan man vara "för stunden", men svagt begåvad är en stämpel för livet.

2013-04-09
xLillaMy
xLillaMy

Att bli korkad istället för svagt begåvad sårar mycket mer.

När grabben gick på dagis hade dom en tjej som hjälpte till med städningen och i köket och hon blev kallad korkad några ggr av en del föräldrar och om ni bara visste vad sårad hon blev. Jag hade väldigt bra kontakt med henne under alla år och hon var allt annat än korkad!

2013-04-09
Fideli73
Fideli73

Det är vad det heter om man har ett lättare förståndshandikapp, vad skulle du vilja bli kallad osisen? Tror inte många namn känns bra för den som faktiskt har ett förståndshandikapp. Men att kalla någon korkad eller att de inte har alla hemma och liknande, skulle det vara bättre?.

2013-04-09
emcb
emcb

Tack osisen!

Och jag nämner ÄNNU EN GÅNG att de är inte SÅ "korkade" egentligen, utan de gör sig mer korkade än vad de faktiskt är. Och DET tycker jag är korkat! Varför vill man framstå sig värre än vad man är?

Det får ju folk att kalla dem för "svagt begåvade"...

2013-04-09
xLillaMy
xLillaMy

ja hade då heölre kallats för korkad än svagt begåvad.. det låter fruktansvärt nedlåtande i mina öron..
korkad är för mej någons induviduella åsikt
svagt begåvad låter som ett allmänt konstaterande

2013-04-09
osisen
osisen

ja va tvungen å kolla idag.. Ja tycker de verkar rätt sköna men morgan verkar ju inte vara den roliga typen å umgås med.. olaconny däremot verkar mer party men herregud vilken engelska.. den är under all kritik!
Programmet har kanske lite mer att önska en den bristfälliga engelskan. för det var väl det enda ja skrattade år.. i övrigt lite segt!

2013-04-09
osisen
osisen

Varför skäms du?

Att görs sig lustig över folk som är svag begåvad är inte ok!

2013-04-09
Fideli73
Fideli73

Känns inte helt ok i magen att sitta och skratta åt några på deras bekostnad. Att skratta MED några är betydligt trevligare...

2013-04-09
Toffsan
Toffsan

Men lillamy, att kalla någon som är svag begåvad för korkad säger mer om dig än om dem. Förstår inte varför du skäms....

2013-04-09
emcb
emcb

Vad skäms du för? Det har väl inte med dig att göra?

2013-04-09
katja1993
katja1993

När jag var på Ullared för tre månader sedan så såg jag han Ola och bad han om hjälp han svarade så kyligt och hjälpte inte till så nej fy för han.

2013-04-09
babybo
babybo
Barn på 3 år och 9 månader

Mm filmilk hihi

2013-04-09
Oskv3
Oskv3

Haha ja, de väljer ju bara ut riktiga karaktärer som de ska följa med kameran.. Visst, Morgan och Ola-Conny gör väl ganska bra tv, men ibland blir det ju så pinsamt när de inte kan eller förstår engelskan..

2013-04-09
xLillaMy
xLillaMy

De vet själva om det och de gör sig som sagt dummare än vad de faktiskt är. Så på så sätt är de inte SÅ korkade.

2013-04-08
xLillaMy
xLillaMy

Men det är ju väldigt tydligt att dessa personer har lätta förståndshandikapp eller är sk svagbegåvade. Så varför skämmas över dem? Jag tycker att det är tragiskt att man driver med dem på deras bekostnad. När man gjorde tv serien -i en annan del av köping- drev man inte med personerna som man gör med dessa män. Trist att man fortfarande ser ner på människor som är speciella!

2013-04-08
emcb
emcb

Nu blev jag ju nyfiken på vart du har jobbat, CatPus :P

2013-04-08
xLillaMy
xLillaMy

De överdriver sin "korkhet" lite, men inte så mycket som man faktiskt hade hoppats!

2013-04-08
xLillaMy
xLillaMy

Hahaha va kul min man sa för nån dag sen undrar vad deras kollegor tycker om dom

2013-04-08
Liisa89
Liisa89

Men de e rätt gulliga

2013-04-08
Oskv3
Oskv3

Jag å sambon skrattade så vi höll på att trilla ur soffan. Jag trodde nästan mitt vatten skulle gå :-) lite synd om dem men tänk på kamerateamet, att de bara orkar hihihi.

2013-04-08
Oskv3
Oskv3

Är de sådär i verkligheten också eller är det tv som vinklat deras sätt och personlighet? ;)

2013-04-08
JM09
JM09
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...