App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

 

SGI, försäkringskassan

Om man blir gravid med nr 2 innan me 1 är 1 1/2 år får man behålla sin SGI. Men om man som jag endast jobbar kontorstid och ej har några tillägg som OB och sånt så spelar d väl ingen roll...? Min inkomst skulle ju ändå va samma...eller är deg jag som missförstått..?

2013-04-02
Maallin
Maallin

Isabelle: tack för svaret!

2013-04-03
Längtar
Längtar

Ja, om du är anmäld som arbetssökande på AF på deltid och jobbar deltid så skyddar du din tidigare SGI.

2013-04-03
Isabelle _
Isabelle _

Men sparar man sin SGI om man tex blir inskriven i arbetsförmedlingen och stämplar upp till heltid. Har deltidsjobb som jag vill tillbaka till efter mammaledigheten, o sen stämplar jag resterande dagar i akassa.

2013-04-02
Längtar
Längtar

Helt rätt Solskensmamman, SGI påverkas inte av att man vabbar.

2013-04-02
Isabelle _
Isabelle _

Det bästa är att ha inkomst 5 dagar per vecka. Tex jobba 60% och fylla på med fp 2 dagar/vecka. Eller ta ut 5 dagar/vecka. Eller jobba heltid.

2013-04-02
solskensmamman
solskensmamman

SGI går väl inte ner av VAB??? SGI grundas på din lön, och procent du jobbar. Vid vab byter man lön mot pengar från fk...

2013-04-02
solskensmamman
solskensmamman

Tänk på oxå att man lär vabba en del när lill*n börjar på dagis och då går sgin ner ännu mer om du inte blir gravid innan dit barn blivit 1 år och nio månader då behåller du sgin från det senaste barnet så att skaffa tätt är det ekonomiskt bästa kanske...

2013-04-02
Idussen
Idussen

Om man får ett till barn innan syskonet har hunnit bli 2½ år så behåller man automatisk FÖRÄLDRAPENNINGEN på samma dagpenningbelopp för det nya barnet som för syskonet. (Kallas Särskild beräkningsgrund) Däremot behåller man inte automatiskt samma SGI.

SGI beräknas alltid enbart på inkomst av arbete. Sedan kan man skydda en inarbetad SGI på olika sätt. Har man barn under 1 år så är SGI automatiskt skyddad oavsett vilken sysselsättning man har. Efter att barnet har fyllt 1 år måste aktivt skydda SGI för att den inte ska förändras. 

Man kan:
*Jobba heltid igen
*Jobba deltid och ta ut fp upp till heltid
*Ta ut fp 5 heldagar varje vecka
*Vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen
*Studera med studiestöd från CSN

Det viktiga för att behålla SGI-skyddet är att man ska ha sysselsättning (bara det jag räknade upp ovan räknas som sysselsättning enligt FK) 5 heldagar varje vecka utan avbrott i någon form.

Om jag väljer att inte ta ut sysselsättning 5 heldagar varje vecka efter barnets 1-årsdag så minskar eller nollas min SGI till den nivå som min arbetsinkomst är på just då. DVS om jag blir sjuk eller behöver vabba så får jag 80% av min aktuella lön i ersättning från FK. MEN om jag får ett till barn inom 2½ år så får jag ändå föräldrapenning utifrån den lön jag hade innan mitt första barn föddes eftersom jag uppfyller kraven för Särskild beräkningsgrund.

Ex:

1.Jag fortsätter vara helt föräldraledig när mitt barn fyller 1 år, men tar bara ut fp 4 dagar/V. Min SGI nollas eftersom jag inte skyddar den och inte har någon arbetsinkomst. Om jag blir sjuk får jag INGEN sjukpenning eftersom jag inte har någon SGI. MEN jag har ändå rätt att få FP baserad på samma nivå som för första barnet om nästa barn föds innan första barnet blivit 2½ år.

2. Jag jobbar 50%, och är föräldraledig 50% för mitt barn som är över 1 år, men jag tar inte ut fp alls. Min nya SGI blir beräknad på den inkomst jag har på mina 50%, och jag får 80% av min deltidslön om jag blir sjuk eller vabbar. MEN jag har ändå rätt att få FP baserad på samma nivå som för första barnet om nästa barn föds innan första barnet blivit 2½ år.

I båda dessa fall så har SGI förändrats, men FP förändras inte.

2013-04-02
Isabelle _
Isabelle _

Ok. Då e d som jag trodde. Inte ekonomiakt lätt att få barn tätt, fast man kanske skulle önska d :/

2013-04-02
Adde86
Adde86

Det som loveisjustyou säger stämmer. Så har du nu ut 80% av din lön så får du ut 80% av 80% om dom sänker sgi.

Det har inget att göra med om du har ob-tillägg eller inte.

2013-04-02
Betty86
Betty86

SGI går ju på den inkomsten du haft senaste året vare sig det är lön, fpenning, sjukersättning osv. Så har jag förstått det iallafall. Så det borde bli 80% av det du haft senaste året eller något..

2013-04-02
loveisjustyou
loveisjustyou

Räknas inte då den summan du haft d senaste året som din SGI? Jag vet inte själv, så d va mer en fundering än svar på din fråga :) d där m försäkringskassan e inte lätt.

2013-04-02
Adde86
Adde86
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...