App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera
 

munherpes och bebisar!

undrar lite över smittorisken och om det är farligt at få en primärinfektion när man bara är ju veckor. tror att lilla killen har ett utbrott just nu med blåsor i mungipan och lite feber och jag har också nåt som retas i mungipan. lillkillen hade en rejäl infektion i höstas med blåsor runt läpparna, i munnen och på tungan och tandköttet svullnade upp och blödde bara man tittade på det. han hade hög feber i flera dagar också men den skumme läkaren på vc tyckte inte att det var herpes eftersom sänkan var för låg, men sänkan säger väl inget om virus??? hur som helst, läste att det inte är så stor risk att barn smittar om man har en återkommande infektion utan att det är mest risk vid första infektionstillfället, men hur stor är risken och hur farligt är det för spädbarn? självklart är det ingen som pussar på henne just nu...

2013-03-24
mickelina81
mickelina81

höstblåsor är det inte, för det sitter bara i ena mungipan, inget på händer eller fötter eller i munnen och resten av symptomen stämmer inte. samma sak med svinkoppor och blåsan stämmer inte med hur svinkoppor ser ut. sist han fick det här (och då var det ju mkt mkt värre) uteslöt läkaren både0 hb och sk men av nån konstig anledning togs inga herpesprover. jag är rätt säker på att det är munherpes.

anneli - munherpes ÄR herpes simplex, oftast typ 1. det finns flera varianter av herpes och behöver inte ha med genital herpes att göra. och som sagt, munsår är oftast herpes!! finns flera artiklar om bebisar som dött för att de blivit smittade efter födseln. mamman har haft munsår och inte vetat om att det var herpes och så har bebisen fått det och inte klarat av det. men som sagt, det har varit för att just den mamman inte haft herpes innan och inte kunnat överföra några antikroppar till bebisen, så båda har fått en sk primär infektion, och det är alltid värst första gången man får herpes, oavsett i vilken form.

pratade med en kompis vars man är läkare som sa att det inte behöver bli så illa OM hon nu blir smittad eftersom det inte är första gången för nån av oss, hon har antikroppar från mig eftersom jag haft munsår lite till och från hela livet precis som de flesta andra. viruset i sig behöver inte vara värre en ett förkylningsvirus. beror på vilken variant man dragit på sig och hur känslig man är.

2013-03-24
mickelina81
mickelina81

Det kan inte vara höstblåsor eller nåt sånt??
eller kanske svinkoppor möjligen.. ??

2013-03-24
osisen
osisen

Ca 80% av befolkningen har ju nån form av herpes. Har man återkommande munsår t ex så är det med största sannolikhet herpes simplex typ 1 och det är ju inget farligt i sig så länge man aldrig haft det tidigare och sen blir smittad när man är gravid. Dels kan det leda till att risken för att fostret dör i magen ökar och dels får inte bebisen några antikroppar från mamman eftersom hon aldrig hadt viruset förut och det har hänt att bebisen dött om den blivit smittad efter födseln.

Det jag undrar är om det är extra farligt för små bebisar att få viruset för första gången. Sonen kan mkt väl fått det på dagis av personal eller andra barn, för ibland har man inte blåsor som symptom och vissa vet inte att vanligt munsår = herpes och att man ska vara extra noga med hygien. Jag vet att varken jag eller mannen hade munsår just då, så han måste fått det nån annanstans.

2013-03-24
mickelina81
mickelina81
Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...