App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Vitaminer och mineraler

Vitaminer och mineraler

Om du äter varierat får du i dig det du behöver av vitaminer och mineraler. Med två undantag; järn och kalcium (kalk).

Du ska äta ungefär 900 mg kalk varje dag. Det är ungefär en halv liter mjölk (det spelar ingen roll vilken sort) och en portion yoghurt eller några skivor ost. Vill du bara dricka mjölk är det ungefär ¾-dels liter.

Annan mat med högt kalkinnehåll är broccoli, spenat, vitkål, sardiner, räkor, ägg och gröna bönor.

Tillskott av kalk är bara nödvändigt om du inte äter mejeriprodukter.

D-vitamin
För att du ska kunna tillgodogöra dig kalk på bästa sätt behöver du vitamin D. Du får D-vitamin genom att äta fisk, men kroppen tillverkar också eget vitamin D när du vistas i solsken. Därför har du inget behov av tillskott under den varma, soliga årstiden. Ju mörkare din hud är desto svårare har den att tillverka D-vitamin.

Är du överviktig kan det också betyda att du skulle må bra av ett tillskott. Det finns inga allmänna rekommendationer att du behöver ta något extra tillskott när du är gravid men är du osäker så rådfråga din barnmorska.

A-vitamin
Vitamin A är livsnödvändigt i små mängder. Huvuddelen av vitamin A från kosten kommer från t.e.x grönsaker och rotfrukter samt från matfett, mjölk, fil och ost. Ägg är en annan god vitamin A källa. Intaget av vitamin A från kosten i Sverige täcker väl dagsbehovet, genomsnittsintaget ligger väl över rekommenderat intag, och A vitamin brist förekommer så gott som inte alls i Sverige idag. Undvika viss föda för att inte riskera att det lilla barnet får i sig för mycket A-vitamin.

Det finns höga doser i inälvsmat som lever och njure. Undvik också fiskleverolja (tran). Äter du vitamintabletter är det viktigt att dessa innehåller högst 1 milligram vitamin A per dagsdos. I morötter finns det gott om A-vitamin. Du kan aldrig överdosera genom att äta för mycket morötter. A-vitaminet finns här i form av betakaroten.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...