App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Tvillingar

Tvillingar
En graviditet kan innebära att det finns mer än ett barn i livmodern. Det vanligaste är då att man väntar tvillingar.
Det är naturligtvis extra omtumlande att få beskedet att man väntar mer än ett barn. Det kan också kännas bekymmersamt. Finns det tvillingar i släkten kanske det inte känns lika främmande. Helt naturligt så behöver det blivande föräldraparet lite mer tid och stöd för att förbereda sig på att bli föräldrar till två på en gång. Det finns ibland speciella föräldragrupper, både före och efter förlossningen som riktar sig till er som väntar tvillingar. Rådgör med er barnmorska.

Att vänta tvillingar är trots allt relativt ovanligt. Under en period såg man en ökning av förekomsten vilket berodde på att behandlingarna vid barnlöshet blev så vanliga och effektiva. På senare tid har man anpassat och förfinat dessa behandlingsmetoder och därmed ser man nu åter en minskning i antalet tvillinggraviditeter i Sverige. Kvinnor som är lite äldre har också en större benägenhet att få tvillingar.

Det föds ungefär 1500 tvillingpar/år i Sverige. Graviditetssymptom som illamående och trötthet kan vara extra uttalat när man väntar två. Det är naturligtvis bra att tidigt få veta hur många barn man bär på. Graviditeter med flera barn blir mer ansträngande och risken för olika komplikationer ökar.

Förutom att de normala graviditetsbesvären oftast blir mer uttalade ökar också risken för att barnen inte skall växa så bra eller att de skall växa olika mycket. Under hela graviditeten får du därför gå på regelbundna ultraljudskontroller för att mäta tillväxten hos barnen. Dessutom undersöks hur barnen ligger i förhållande till varandra. Man undersöker om de har var sin moderkaka eller en gemensam och om de växer i separata hinnsäckar eller delar på en.

Risken att du skall föda för tidigt ökar. Det är svårt att under graviditeten veta om det är enäggs- eller tvåäggstvillingar. Det senare är betydligt vanligare.

Det är vanligt att den blivande tvillingmamman sjukskrivs en tid mot slutet av graviditeten. Om ingen komplikation tillstöter kan de flesta föda på vanligt sätt men vid avvikande fosterläge eller annan komplikation så görs kejsarsnitt. Runt 50% av alla tvillingar föds med hjälp av kejsarsnitt. Vilket förlossningssätt som blir aktuellt avgörs individuellt.

Naturligtvis har du möjlighet till samma smärtlindring som vid alla andra förlossningar. Om det blir nödvändigt med vård på neonatalavdelning så läggs barnen in tillsammans. Då är givetvis ni föräldrar med och tar hand om era barn så mycket ni vill och kan.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...