App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Sammandragningar

Sammandragningar
Livmodern är en muskel som tränar sig inför förlossningen genom att den drar sig samman ibland. Det är normalt att magen blir hård en stund för att sedan mjukna igen. Däremot är det mycket individuellt hur man upplever dessa sammandragningar.

Många kvinnor känner av dem i tidig graviditet, de kan debutera redan kring vecka 13. Några känner av dem genom hela graviditeten och andra först mot slutet. Ibland kan de komma tätt och kännas obehagliga. Ofta blir det värre mot slutet av dagen eller om du är stressad.

Det är också vanligt att känna mer vid förstoppning eller efter orgasm. Det brukar inte vara farligt men det kan vara en signal att du skall ta det lite lugnare både på jobbet och hemma.

En urinvägsinfektion kan ibland vara orsaken till för tidiga sammandragningar. Därför är det alltid viktigt att lämna ett urinprov om du får återkommande besvär.

Prata med din barnmorska eller läkare om du har svårt att skilja mellan normala och onormala sammandragningar. Om de blir mer regelbundna eller om du samtidigt börjar blöda bör du ta omedelbar kontakt med sjukvården.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...