App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Ryggbedövning

EDA/Ryggbedövning/Epiduralbedövning
Detta är den mest effektiva smärtlindringsmetoden inom förlossningsvården.
Den kan användas under förutsättning att du har en frisk rygg, inga kontraindikationer och helst inga täckande tatueringar över insticksstället på ryggen.

Det är alltid en narkosläkare som lägger bedövningen. Du får först en kanyl i handen eller i armvecket. Därefter får du ett dropp som kan förhindra ett eventuellt blodtrycksfall. Det uppstår annars ofta som en följd av bedövningen. Först bedövas själva huden och sedan sticks en tunn nål in mellan kotorna i nedre delen av ryggen. Därefter förs en liten, mjuk plastslang in och genom den sprutas bedövningsvätskan in. Slangen tejpas fast och kan sedan användas för att fylla på bedövningen vid behov.

Epiduralbedövningen bedövar nerver som går till magens nedre del och till hela underlivet. Det tar ungefär 20 minuter innan full effekt uppnås. Oftast blandas bedövningsvätskan med ett smärtstillande läkemedel. Det innebär att de flesta kvinnor nu för tiden fortfarande kan vara uppe och gå. Därför kallas bedövningen ofta “stå-upp-eda”. Tidigare blev man nästan alltid sängliggande då den bedövande dosen var så hög att kvinnan ben mer eller mindre helt domnade bort.

Med en ryggbedövning upplever du värkarna mer som ett tryck nedåt. Väldigt ofta försvinner smärtan helt.

Ryggbedövningen fungerar bra under öppningsskedet. Under utdrivningsskedet är det däremot inte lika positivt att vara så väl bedövad. Det försämrar krystimpulsen och även om barnmorskan säger att det är dags att krysta kan det vara svårt för dig att känna hur du skall göra.

Effekten av bedövningsvätskan håller i sig några timmar. Värkarbetet och muskelkraften kan försvagas efter en ryggbedövning. Det är vanligt att man motverkar den effekten genom ett dropp där ett värkstimulerande hormon ges. Det finns därför också en ökad risk att man behöver avsluta förlossningen med sugklocka eller tång när man har fått en epiduralbedövning.

En del kvinnor får övergående problem med att kissa efteråt. Det beror på att nervimpulserna till och från blåsan tillfälligt inte fungerar. Då är det svårt att känna när man behöver tömma blåsan och hur man skall göra. Ibland måste barnmorskan tömma din urinblåsa med en kateter. En annan biverkan kan vara klåda i sällsynta fall. En del kvinnor får ha kvar katetern något dygn efter förlossningen.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...