App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Oxytocin

Oxytocin

Oxytocin är ett viktigt hormon som på många sätt är involverat både i samband med förlossning och anknytning.
Syntocinon är en syntetisk form av hormonet. Det används på förlossningsavdelningarna, som verksam substans vid värkförstärkande dropp. Man använder det även för att motverka blödning efter förlossningen.
Idag får runt hälften av alla kvinnor värkförstärkande dropp under förlossningen.
Det kan också användas för att sätta igång förlossningen.
De riktlinjer man har för bedömning av det man kallar för ”värksvaghet”, varierar mellan olika kliniker. Dosen som ges är bl.a. beroende av hur kraftiga och täta värkarna är och vilken effekt som uppnås. Allt för täta värkar kan ha en negativ effekt på moderkakans funktion under förlossningen.
Oxytocin påverkar bl.a. värkarnas frekvens och styrka under förlossningen, bindningen mellan mor och barn, blodtrycket som sjunker, medverkar till livmoderns sammadragning efter förlossningen och utdrivningsreflexen vid amning.
Kallas även för ett lugn-och-ro -/”välbefinnandehormon”.
Efter förlossningen har det visat sig att mamman själv producerar höga oxytocinnivåer. Har mamman fått en epiduralbedövning (EDA) blir oxytocinpåslaget mindre i samband med amning under de första två dygnen, än om hon inte fått EDA. Hud-mot-hudkontakt stimulerar oxytocinfrisättningen. Därför är det särskilt bra att barnet får ligga hud-mot-hud på sin mammas bröst efter förlossningen, eller så snart det är möjligt.

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...