App icon

LiberoKlubben

Libero Sverige

Installera

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies.
Läs mer här.

Överburen / över tiden

Att ”gå över tiden”
Det är normalt att föda mellan vecka 37 och 42. Ju närmare beräknad tid du kommer desto mer förväntansfull och otålig blir du säkert. Det är tungt. Nu längtar ni efter att få träffa ert lilla barn. Då är det lätt att känna sig besviken och missmodig om inte förlossningen kommer igång på utsatt datum.

Det är bara 4% som föder på utsatt datum. En av de största stressfaktorerna kan vara välmenande släkt och vänner som dagligen ringer och frågar om ”det har hänt något” eller ”känner du något än”. Kanske tycker du att det är jobbigt att svara på samma frågor dag efter dag.Det är lätt att förstå men dina närmaste är naturligtvis spända och otåliga (se libero.se).

Om du går mer än 14 dagar förbi beräknat förlossningsdatum räknas du som överburen. Då kontrolleras du av barnmorska och läkare på specialistmödravården. Där undersöker man hur du och barnet mår. Man gör ett ultraljud och det körs en CTG-kurva för att registrera barnets hjärtslag. Man kontrollerar om livmodertappen har mognat och börjat öppna sig. Därefter bestämmer ni tillsammans med läkaren vilken dag förlossningen senast skall startas om den inte kommer i gång av sig själv och hur kontrollerna fram till dess ser ut. Riktlinjerna för dessa kan skilja sig något åt beroende på var i landet du bor.

Vad kan du göra själv för stimulera till ett värkarbete? Det finns inga knep eller huskurer som har någon vetenskapligt bevisad effekt. Mycket har provats med mer eller mindre goda resultat. Avgörande är antagligen om din kropp är redo och om barnet är färdigt att födas. Om ni ändå vill försöka själva:
 
• Samlag. I sädesvätskan finns det prostaglandiner. Detta hormon kan eventuellt ”tända” dina egna prostaglandiner som finns i livmodermuskulaturen. De hjälper till att mogna ut och mjuka upp livmoderhalsen och de kan också framkalla värkar

• Massage av bröstvårtorna. ”Nippelstimulering” frisätter hormonet oxytocin som kan ha inverkan på förlossningsvärkarna

Ett fel har uppstått, försök igen senare.
Laddar...